El Periódico - Català

L’Argentina i l’Uruguai, a les fosques

Una apagada causada per una avaria tècnica deixa sense llum set hores els dos països

-

L’Argentina es va quedar sense llum i va estendre la capa de foscor a la seva veïna Uruguai durant set hores. Mai un tall elèctric havia travessat tot el territori nacional i de una manera simultània. Ahir va ser un diumenge febril, desconcert­ant, que milions de persones van suportar com van poder, entre l’espera, la resignació i la intranquil·litat.

El secretari d’Energia, Gustavo Lopetegui, va assegurar a mitja tarda que el servei s’havia restablert en un 60% i que s’esperava la normalitza­ció completa «tan aviat com fos possible». Però a les set del matí (les 12.00 hores a Espanya) gairebé no funcionava res. El president, Mauricio Macri, va haver d’interrompr­e el seu lleure a la finca Los Abrojos. «Apagada generalitz­ada. Històric», diuen que li va dir Lopetegui, i el mandatari va emmudir.

«Blackout» va ser la paraula més utilitzada. Les empreses responsabl­es del subministr­ament energètic van balbotejar. Amb prou feines van reconèixer, igual que Lopetegui, com d’inèdita era la situació. La falta d’informacio­ns oficials detallades va donar peu en principi a la propagació de rumors sense fonament. Com no podia ser de cap altra manera, a les xarxes socials fins i tot es va invocar la hipòtesi del sabotatge. «Amb el final de la sèrie Chernobil fresc al cap, un imagina finals terribles», va dir el diari Clarín al comentar l’estat d’inquietud col·lectiva.

DEMORA / Segons el portal Infobae, va ser llavors quan Macri va donar instruccio­ns perquè es comuniqués a l’opinió pública de manera immediata el que podria haver passat. «El president assumeix que ja està en campanya electoral [amb vista als comicis d’octubre] i no vol oferir un flanc polític al kirchneris­me», va afegir el mitjà. «Estem treballant perquè tots puguin tenir energia com més aviat millor», va encertar a explicar el cap d’Estat a través de Twitter.

Va afegir que el tall es va produir «de manera automàtica» i «sense intervenci­ó humana». Des de l’oposició van retreure que hagués reaccionat tan tard i quan els ressentime­nts travessave­n bona part de la societat. De fet, Alberto Fernández, el principal candidat a president de l’oposició, no es va demorar a retreure al Govern de dretes la seva falta de reflexos. «Fa falta sentit de la responsabi­litat i coneixemen­t del que passa al país», va dir, i va recordar que, el desembre del 2013 i davant d’un tall parcial en una zona de la capital, el llavors alcalde Macri havia atribuït el contratemp­s al «fracàs de la política energètica» de Cristina Kirchner.

TEMPESTES / L’origen del col·lapse, van dir finalment les autoritats, va ser l’anomenat Sistema Argentí d’Interconne­xió Elèctrica (SADI), la xarxa que des del 2006 enllaça amb línies d’alta tensió les principals centrals de l’Argentina amb els usuaris finals. Especialis­tes citats per diferents mitjans van coincidir que les tempestes al litoral nord-oest van afectar les preses estratègiq­ues de Yacyretá-Salto Grande. Cada planta energètica, van explicar, té un mecanisme conegut com a desconnexi­ó automàtica de generació

(DAG). El que ningú esperava és que s’activés en cada central en una mena d’efecte dòmino.

Passades les deu del matí, la llum va tornar a part de les llars de la zona oest del país i a l’extrem austral. «La situació del 50% dels usuaris està normalitza­da», va dir Macri. El dirigent va prometre que «amb el pas de les hores es restablirà el servei per a tothom».

Però això va passar fins a les 14.00 hores a la capital i la perifèria de Buenos Aires, on resideixen més de set milions de persones. Santa Fe, Formosa, San Luis i Tierra de Fuego, escenaris aquest diumenge d’importants eleccions provincial­s, van poder reprendre el ritme dels seus comicis. Per un moment es va discutir suspendre’ls. Montevideo i els principals departamen­ts uruguaians van tornar a funcionar normalment cap al migdia.

Durant diumenge es va saber que no només el clima i les fortes pluges havien jugat una mala passada. Els problemes en el

 ??  ?? Un autobús circula per Buenos Aires durant l’apagada, ahir.
Un autobús circula per Buenos Aires durant l’apagada, ahir.
 ??  ?? Ciutadans voten a les fosques a les eleccions a governador de la província de Santa Fe.
Ciutadans voten a les fosques a les eleccions a governador de la província de Santa Fe.
 ??  ?? Cues d’automòbils en una gasolinera de Buenos Aires, ahir.
Cues d’automòbils en una gasolinera de Buenos Aires, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain