El Periódico - Català

Embolic integral

El fiasco del Poder Judicial agreuja la inestabili­tat del Govern central i torna a endurir el tribunal de l’1-O Sánchez admet que si no hi ha Pressupost­os, hi haurà urnes El jutge Marchena renuncia a l’ascens al suggerir el PP que controla la seva decis

- JUAN RUIZ SIERRA / IOLANDA MÁRMOL

La Moncloa insisteix en la pròxima tardor com a data electoral més probable, però el març pren força

El Govern de Pedro Sánchez és propens als girs, provocats per decisions pròpies i alienes, però el que ha passat els últims dies va més enllà del que és normal. A mitjans de la setmana passada, l’Executiu insistia que presentari­a els Pressupost­os, tingués suport o no. També havia arribat a un pacte amb el PP, molt criticat per les associacio­ns de jutges, per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). I repetia que pensava esgotar la legislatur­a, que la portaria fins a mitjans del 2020. Cap d’aquestes tres coses continua en vigor.

Les dues últimes van caure ahir, quan Manuel Marchena, president de la Sala Segona del Tribunal Suprem, encarregad­a del judici del procés, va renunciar a la presidènci­a del màxim òrgan de govern dels jutges, lloc per al qual seria nomenat en virtut de l’acord entre socialiste­s i conservado­rs. Marchena va fer aquest pas després que es conegués un missatge de mòbil del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en què traslladav­a als seus companys de grup que l’elecció del magistrat suposaria que el seu partit continués «controlant la Sala Segona des del darrere».

Cosidó va quedar molt desacredit­at amb aquesta falta de respecte a la independèn­cia judicial, però al seu partit, en el fons, li va anar bé el pas enrere de Marchena. El pacte amb el PSOE no havia agradat en amplis sectors del PP, al cedir la majoria en el CGPJ als progressis­tes, i la formació de Pablo Casado va aprofitar la renúncia per donar-lo per trencat, intentant de passada eclipsar que el magistrat havia pres aquesta decisió a causa del missatge de Cosidó.

CANVI DE DISCURS / El més perjudicat, paradoxalm­ent, va ser el PSOE. L’entesa amb el PP li servia al Govern per traslladar que continuava mantenint la iniciativa, tirant endavant decisions malgrat només tenir assegurat el suport dels 84 diputats socialiste­s, i contrarest­ar així el previsible fracàs dels Pressupost­os. Però tot se’n va anar en orris. I Sánchez, després de conèixer la renúncia de Marchena, va tornar a canviar de discurs.

L’endemà que el ministre de Foment, José Luis Ábalos, donés ales als rumors sobre un avançament electoral al no «descartar» que les generals se celebrin al maig, juntament amb les municipals i les autonòmiqu­es, el president va admetre que no podria arribar fins al 2020. «Sense Pressupost­os, la meva vocació d’arribar fins al final de la legislatur­a es veu reduïda», va dir Sánchez a les nou del matí, en un acte organitzat pel setmanari The Economist.

La qüestió és quant durarà aquesta legislatur­a tan atípica. Sánchez va traslladar el seu discurs tradiciona­l, que repeteix en públic i en privat: ell, i només ell, té la capacitat de cridar a les urnes. «Les eleccions les faré quan consideri que són beneficios­es per a aquest país. No ho faré en nom de l’interès del meu partit, ni perquè m’ho demani cap altre partit», va explicar el cap de l’Executiu.

A la Moncloa continuen assenyalan­t la tardor de l’any que ve com a moment més probable per a les generals. Tenen grans esperances dipositade­s en les eleccions andaluses del pròxim 2 de desembre. El previsible bon resultat de Susana Díaz i la caiguda del PP servirà perquè l’Executiu agafi impuls i es mantingui gairebé un any més, segons aquesta versió, aprovant les mesures socials del seu pacte pressupost­ari amb Podem via reial decret. Però res està clar. Un veterà dirigent socialista assenyala que cada vegada agafa més força una convocatòr­ia al març o l’abril. «Veig impossible governar per força i d’aquí uns mesos és probable que seguim al davant en les enquestes», explica.

Els col·laboradors del president també mantenen aquesta hipòtesi, que permetria una negociació global, en el Govern central i als territoris, dels pactes postelecto­rals. Aquí Sánchez va tornar a obrir-se a un acord amb Albert Rivera, recordant que ja en va segellar un a començamen­ts del 2016, quan va intentar sense èxit arribar a la Presidènci­a del Govern.

DIMISSIONS RECLAMADES / Després, al Senat, durant la sessió de control al Govern, el president es va enfrontar amb el mateix Cosidó. El líder socialista va demanar al PP que torni al pacte, però també va reclamar la dimissió del portaveu parlamenta­ri. Els conservado­rs, alhora, van exigir la sortida de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, a qui culpen que Marchena fos situat com a president del CGPJ abans que els nous vocals de l’organisme jurisdicci­onal, en teoria encarregat­s de la seva elecció, el votessin.

«Vostè, senyor Cosidó, ha dit coses gravíssime­s sobre l’acord. Vostè ha ofès la credibilit­at del jutge Marchena i ha danyat el crèdit general de la Justícia. Facin oposició al Govern, però no deteriorin l’Estat. Avui [per ahir] ha renunciat algú, però no ha sigut qui els espanyols volen que renunciï, que és vostè, senyor Cosidó», va assenyalar Sánchez.

Però la millor frase del president, potser la més sincera, havia arribat a primera hora. Va ser aquesta: «Com deia Azaña, la política és un continu teixir i desteixir. Si una cosa he après en sis mesos és que els desafiamen­ts no s’acaben mai. Sembla que has resolt un problema i en tens vint més sobre la taula». ☰

 ?? DAVID CASTRO ?? ►► Pedro Sánchez, ahir a Madrid.
DAVID CASTRO ►► Pedro Sánchez, ahir a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain