El Periódico - Català

Jacob Rees-Mogg

Líder de l’European Research Group

- BEGOÑA ARCE

★★★★

El cap dels euroescèpt­ics de l’ERG encara afegeix més inestabili­tat al Regne Unit a compte del brexit. Després d’haver anunciat que volia presentar una moció contra May, ara el seu pla de fer fora la premier s’allunya davant de la dificultat de reunir les firmes necessàrie­s.

Theresa May viatja avui a Brussel·les havent esquivat virulentes crítiques al Parlament, la dimissió de dos dels seus ministres i el perill d’una moció per deposar-la com a líder i primera ministra. May s’entrevista­rà a mitja tarda amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Unes converses, segons l’oficina de Downing Street, sobre la «relació futura» entre el Regne Unit i els Vint-i-set, una vegada finalitzat el període de transició el desembre del 2020.

Els problemes a casa, no obstant, no han acabat per a May. Si bé remet l’amenaça dels seus propis diputats de desbancar-la, la primera ministra ha rebut un avís difícil d’ignorar dels unionistes nord-irlandesos del DUP, l’aliat indispensa­ble que permet governar els conservado­rs, sense majoria absoluta a Westminste­r. Dilluns a la nit, el grup de deu diputats del DUP es va abstenir a l’hora de votar tres esmenes a un projecte de llei de finances i fins i tot va votar contra una altra d’elles. Va ser un toc d’atenció amb futures conseqüènc­ies que poden ser greus.

El portaveu del DUP, Sammy Wilson, va explicar que aquest pacte viola la garantia «fonamental» que Irlanda del Nord no tindrà un règim diferent del de la resta del Regne Unit. «Havíem de fer alguna cosa per expressar el nostre descontent­ament», va assenyalar. «Els vots volien enviar un missatge polític al Govern: teníem un acord amb vosaltres, però heu de complir la vostra part. Perquè si no, nosaltres no ens sentim obligats a complir amb la nostra».

En un article al Belfast Telegraph, May va defensar les virtuts del pacte que «garanteix», va afirmar, «l’estatus constituci­onal d’Irlanda del Nord en el si del Regne Unit» i a més col·loca la regió en «una posició fantàstica per al futur».

La pressió disminueix en canvi amb els euroescèpt­ics conservado­rs de l’European Research Group (ERG), eterns conspirado­rs, que estan darrere de l’intent d’enderrocar la primera ministra amb una moció. Sense voler admetre el fracàs, el seu capitost, Jacob Rees-Mogg, va fer ahir una crida d’última hora a altres col·legues perquè no deixin passar l’oportunita­t de deslliurar-se de May. Si no, va advertir, la veuran liderar el partit fins al 2022. «Si no hi ha un vot de confiança, no serà només un any», va declarar en un acte públic al costat d’altres revoltats. «Crec que és ara o, si no, la primera ministra liderarà els conservado­rs fins a les pròximes eleccions». Rees-Mogg va demanar paciència a l’espera de completar les 48 cartes necessàrie­s per exigir un vot de confiança. La presentaci­ó de missives no té un termini límit.

RECOMPTE D’ADVERSARIS / Altres conservado­rs, igual que els partits de l’oposició, consideren que el moment clau per bloquejar l’acord serà la votació a la Cambra dels Comuns, la primera quinzena de desembre. Amb un total de 650 diputats, el text necessita 320 vots per ser aprovat. En un recompte provisiona­l d’adversaris, incloent-hi euroescèpt­ics tories, unionistes, laboristes, liberals, independen­tistes escocesos i nacionalis­tes gal·lesos, a May li falten en aquest moment 61 vots per salvar l’acord, segons la BBC. ☰

 ??  ??
 ?? REUTERS / TOBY MELVILLE ?? ►► Theresa May, en un acte a Londres dilluns.
REUTERS / TOBY MELVILLE ►► Theresa May, en un acte a Londres dilluns.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain