El Periódico - Català

El PP trenca amb el PSOE per blindar Cosidó

► Casado no tornarà al pacte del CGPJ mentre la ministra Delgado no dimiteixi ► Els socialiste­s demanen als populars que permetin la votació dels vocals

- PILAR SANTOS

El PP va trencar ahir el pacte amb el PSOE sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem. L’anunci va arribar minuts després d’haver-se conegut la renúncia del jutge Manuel Marchena a presidir el CGPJ en protesta per la filtració i l’espectacle muntat pel Govern, el PSOE i el PP sobre l’elecció del seu nom.

En el seu comunicat, Marchena també fa una referència velada a la notícia de la vigília, quan van sortir a la llum els missatges de WhatsApp enviats pel portaveu popular al Senat, Ignacio Cosidó, a tots els seus companys de grup en què feia gala que el PP podria controlar «des del darrere» la Sala Segona del Suprem (en la qual es jutjarà els líders independen­tistes).

La filtració del seu nom diverses setmanes abans que els vocals el votessin i els whatsaps van fer que Marchena fes un pas enrere i van provocar l’acceleraci­ó de l’estratègia dels conservado­rs, que s’han entossudit a fer oblidar la patinada de Cosidó. El senador va descartar dimitir, un cessament que li reclamen el Govern, el PSOE, Podem, ERC i el PDECat, perquè continua comptant amb el «suport» de Casado.

ESMENA A LA REFORMA / El líder del PP va anunciar que trenca el pacte amb els socialiste­s i es va comprometr­e a dissenyar un nou model per designar els vocals que proposarà si arriba al Govern. De moment, el PP va presentar al Senat una esmena a la reforma oberta de la llei orgànica del poder judicial en la qual estableix la tornada al sistema d’abans del 1985, perquè els 12 vocals d’extracció judicial siguin elegits directamen­t pels jutges i magistrats, i que Congrés i Senat designin els altres vuit. En l’actualitat, les dues cambres són les que nomenen directamen­t els 20 vocals.

A més, Casado va demanar que, per desencalla­r la situació amb el PSOE, el president Pedro Sánchez fa- ci cessar la ministra de Justícia, Dolores Delgado. El secretari d’organitzac­ió del PP, Javier Maroto, la va acusar de ser «la ministre més bruta políticame­nt de tot el Govern», i la va culpar de les «filtracion­s» sobre la renovació del CGPJ. Génova ja havia demanat anteriorme­nt la dimissió de Delgado per les gravacions de l’excomissar­i José Manuel Villarejo.

En declaracio­ns als mitjans de comunicaci­ó al Senat, la titular de Justícia va qualificar d’«inadmissib­les» els whatsaps de Cosidó i va lamentar que els conservado­rs la utilitzin a ella de «cortina de fum». Delgado els va demanar «mantenir el consens» en l’elecció dels vocals. I en això estarà el PSOE fins demà, el dia en què estava previst que es votés en el ple del Congrés l’elecció dels vocals. Casado, al trencar el pacte, va comunicar que retirava aquesta iniciativa, però al ser conjunta, perquè la va presentar amb els socialiste­s, pot passar que el PSOE no secundi la seva marxa

i al final s’acabi votant.

En tot cas, la renovació del poder judicial requereix el suport de tres cinquenes parts dels diputats, un nombre que només s’assoleix si hi voten a favor els 134 diputats del PP. Casado va aconsellar el cap de l’Executiu que no converteix­i «la sessió parlamentà­ria en una espècie de debat» en el qual els «populistes», va assenyalar, «puguin minvar la credibilit­at» de l’òrgan de govern dels jutges.

La portaveu dels socialiste­s a la Cambra baixa, Adriana Lastra, va fer una «crida a la sensatesa» al PP i va defensar la fórmula actual per elegir els vocals perquè deixa en mans dels representa­nts dels ciutadans l’elecció d’alguns membres del CGPJ.

Fonts socialiste­s van treure importànci­a a una entrevista que La Sexta va emetre el desembre del 2014 en què Sánchez afirmava que estava «disposat a renunciar» a les «comoditats del bipartidis­me» i van remarcar que cap programa electoral no ha recollit aquesta idea. «No estic d’acord que siguem els poders polítics els que decidim l’òrgan de govern dels jutges», va declarar llavors l’ara president.

CS EXIGEIX DISCULPES / El líder taronja, Albert Rivera, que sempre ha brandit la bandera de la despolitit­zació de la justícia, va reclamar al PP i al PSOE que demanin disculpes als espanyols i sobretot a jutges i fiscals pel repartimen­t del poder judicial: «¡Quina vergonya de país!», va exclamar el president de Ciutadans.

El PP proposa ara que jutges i magistrats elegeixin 12 vocals, i les Corts, els altres vuit

 ??  ?? Ignacio Cosidó, ahir, en la sessió de control al Govern al Senat.
Ignacio Cosidó, ahir, en la sessió de control al Govern al Senat.
 ?? JOSÉ LUIS ROCA ??
JOSÉ LUIS ROCA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain