El Periódico - Català

Un barceloní, primer malalt de dengue contagiat a Catalunya

L’afectat, un jove del Barcelonès, evoluciona de forma favorable El virus es transmet per la picadura de mosquits tigre infectats

- BEATRIZ PÉREZ

Catalunya ha detectat el primer cas de dengue autòcton a la comunitat, segons va informar ahir la Conselleri­a de Salut. El primer pacient és un home jove que viu al nord de la comarca del Barcelonès que evoluciona favorablem­ent i que va ser diagnostic­at el 9 de novembre, després de patir un quadre «brusc» de mal de cap, malestar general, febre elevada i una erupció per la cara que es va escampar al cos, el tòrax i les extremitat­s.

En roda de premsa, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, va explicar que, tot i que Catalunya ha registrat molts casos de dengue, sempre havien sigut pacients encomanats durant un viatge a l’estranger a una zona endèmica, i aquest és el primer cas de contagi després de la picada d’un mosquit tigre a Catalunya. Per la seva part, la subdirecto­ra general de Vigilància de Salut Pública, Mireia Jané, va dir que era «possible i esperable» que Catalunya visqués un cas autòcton.

Aquest és el sisè cas de dengue autòcton a Espanya, que s’afegeix als cinc detectats a començamen­ts d’octubre a Múrcia i Cadis. Com explica a EL PERIÓDICO Antoni Trilla, investigad­or i epidemiòle­g de l’Hospital Clínic, aquests casos de dengue s’estan produint també en altres països i es produeixen perquè la població viatja molt. «Solem atendre viatgers amb dengue importat. Si un viatger que porta el dengue d’un altre país, una vegada que ja és a Catalunya és picat per un mosquit tigre durant els cinc primers dies, el mosquit es pot emportar una quantitat del virus i pot encomanar una altra persona que no ha viatjat. És el que anomenem el dengue autòcton i és el que ha passat ara», afirma.

MOSQUIT TIGRE / El dengue no es transmet de persona a persona, sinó per mosquits infectats. A Espanya, l’únic vector competent per a la transmissi­ó del virus és l’Aedes albopictus (mosquit tigre). Segons Trilla, ni a Catalunya ni a Espanya hi ha «afortunada­ment» tants viatgers ni mosquits infectats, per això el nombre de casos de dengue autòctons és baix. «No hi ha una epidèmia de grans dimensions, sinó casos anecdòtics», diu l’epidemiòle­g, que considera «altament improbable» que hi arribi a haver una epidèmia.

També recorda que en més del 90% dels casos el dengue no és mortal i només produeix febre, erupcions cutànies i dolors articulars, que es curen sols. «Als països on el dengue és endèmic, com el Brasil o les Filipines, sí que hi ha casos de dengue mortal en nens. Però un viatger no té aquestes condicions».

Els contagis d’aquesta malaltia

es deuen a la població viatgera i el 90% dels casos no són mortals

 ?? JAMES GATHANY ?? El mosquit tigre és l’únic vector de contagi a Espanya.
JAMES GATHANY El mosquit tigre és l’únic vector de contagi a Espanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain