El Periódico - Català

El Govern redueix l’extracció del corall vermell a Catalunya

- MANUEL VILASERÓ

Les criticades captures de corall vermell es reduiran al mínim a Catalunya sense arribar a la moratòria de 20 anys que reclamaven les entitats ecologiste­s i estudiava el Govern. El Ministeri d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó va publicar ahir una ordre per la qual rebaixa de 300 a 25 quilos la quantitat màxima del corall vermell en brut que pot extreure un pescador a l’any. Una rebaixa de més del 95%. Amb la decisió, el Govern manté la vigència de les polèmiques 12 llicències d’extracció que van concedir l’any passat el ministeri, aleshores encapçalat per Isabel García Tejerina, però a la vegada aconseguei­x que el seu impacte en la conservaci­ó de l’ecosistema sigui molt menor. A la

El Ministeri d’Agricultur­a renuncia a prohibir totalment les captures

resta de la costa espanyola, la quantitat màxima que es pot extreure baixarà de 300 a 150 kg anuals. El Govern del PP va concedir els permisos malgrat que hi havia un veto de 10 anys a l’extracció a Catalunya decretat per la Generalita­t.

L’ordre de l’Executiu satisfà una altra reclamació dels científics i els ecologiste­s al prohibir l’extracció a profundita­ts inferiors a 50 metres, un veto que s’havia d’haver produït fa anys. La Comissió General de Pesca del Mediterran­i (CGPM), les prescripci­ons de la qual són d’obligat compliment, ja ho va exigir en les recomanaci­ons adoptades el 2011 i el 2012. Lydia Chaparro, ecòloga marina de la Fundació ENT, va considerar que les mesures encara són insuficien­ts: «No hi ha cap dada per afirmar que l’extracció de 25 quilos per coraler garanteix la supervivèn­cia d’una espècie en estat crític».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain