El Periódico - Català

Francesc Solé Parellada

Professor emèrit de la UPC

- GABRIEL UBIETO

★★★★ El programa Innova de la Politècnic­a, del qual va ser impulsor fa 20 anys, ha contribuït en aquest temps a la creació de 330 empreses, que han generat uns 4.500 llocs de feina, més de 500 patents i més de 200 tecnologie­s.

El Govern haurà de moure 6.330 milions d’euros a càrrec dels Pressupost­os i uns altres 3.000 milions del Fons de Reserva de les Pensions, més conegut com la guardiola de les pensions, per poder pagar els pensionist­es al Nadal. La Seguretat Social disposarà així de 9.330 milions d’euros al marge dels seus ingressos habituals per poder pagar la nòmina de desembre i l’extra nadalenca dels pensionist­es. El Consell de Ministres va aprovar ahir prestar 6.330 milions d’euros a càrrec dels Pressupost­os de l’Estat per realitzar aquests pagaments. L’aportació estatal forma part del préstec concedit el 2018 per l’Estat a la Tresoreria General de la Seguretat Social per fer front a les despeses extraordin­àries de les pensions, i que no s’havia utilitzat en la seva totalitat fins ara, segons va explicar la portaveu del Govern i ministra d’educació, Isabel Celaá. D’altra banda, després de disposar d’aquests 3.000 milions de la guardiola de les pensions, aquesta quedarà reduïda a uns 5.500 milions d’euros.

El fons es va crear precisamen­t en èpoques de creixement econòmic per cobrir les necessitat­s del sistema en moments de desequilib­ris en els comptes de la Seguretat Social i va arribar a disposar a finals del 2011 de 66.815 milions d’euros. El Govern del PP pràcticame­nt va liquidar la guardiola durant el seu mandat, que va coincidir amb la part més dura de la crisi econòmica i també amb l’entrada en vigor de rebaixes de les quotes i bonificaci­ons que van reduir els ingressos de la Seguretat Social. L’Executiu de Mariano Rajoy no va optar per la via del préstec de l’Estat a la Seguretat Social fins que la guardiola de les pensions estava gairebé liquidada, al 2017.

En conjunt, la nòmina en pensions del mes desembre serà d’uns 18.000 milions d’euros, sumant-hi la paga ordinària i l’extra de Nadal. El préstec de l’Estat a la Seguretat Social per a aquest any era de 13.830 milions. El Govern ja va disposar de 7.500 milions el mes de juliol passat, quan també va haver de fer front a una paga extraordin­ària. Quedaven, per tant, per gastar 6.330 milions d’euros del préstec, que ara s’alliberen.

MÉS AJUTS A ATURATS / El Govern implantarà un subsidi d’atur per als aturats majors de 52 anys, hi hagi o no nous Pressupost­os. S’hi va comprometr­e ahir la secretària d’Estat d’Ocupació, Yolanda Valdeoliva­s, en una trobada amb periodiste­s a Madrid. Aquesta prestació, segons afirmen des del Ministeri de Treball, beneficiar­ia 114.000 persones, que s’afegirien als 250.000 actuals beneficiar­is.

La implantaci­ó d’aquesta prestació representa, de fet, recuperar la versió anterior de l’actual subsidi d’atur per a aturats de 55 anys, l’edat mínima dels quals d’accés la va elevar el Govern del PP.

 ??  ??
 ?? EFE / XOÁN REY ?? La ministra Valerio, en un acte a Galícia diumenge passat.
EFE / XOÁN REY La ministra Valerio, en un acte a Galícia diumenge passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain