El Periódico - Català

ELS SUPERHEROI­S ES QUEDEN ORFES

El cocreador de Spider-Man i d’Els Quatre Fantàstics per a l’editorial Marvel mor a Los Angeles als 95 anys

- IDOYA NOAIN

El llegendari guionista i editor de còmics Stan Lee, creador de Spider-Man, Hulk, Els 4 Fantàstics i Els Venjadors, entre altres celebèrrim­s superheroi­s de l’univers Marvel, va morir ahir als 95 anys a Los Angeles (EUA).

La vinyeta queda en blanc o es tenyeix de negre en senyal de dol. Stan Lee, creador de superheroi­s i en gran part responsabl­e de la seva humanitzac­ió, redefinici­ó i revolució, va morir ahir en un hospital de Los Angeles als 95 anys. Marvel perd la seva icona humana més gran. Lee perd el seu principal promotor: ell mateix. I la cultura, amb la reductiva etiqueta de popular feta miques per Lee com si fos la camisa de l’Increïble Hulk, diu adeu a un dels homes que l’han marcat en les últimes dècades.

La causa de la mort no ha sigut detallada, però la filla de Lee, Joan Celia (o JC), va confirmar la seva mort a l’hospital Cedars Sinai de Los Angeles. Posteriorm­ent, en un comunicat remès a Reuters, va definir d’«irremplaça­ble» el seu pare. «Sentia una obligació cap als seus fans de continuar creant», va escriure. «Estimava la seva vida i estimava el que feia per viure».

El que Lee va fer des de molt jove i fins a l’últim moment va ser escriure, editar, publicar, crear, promociona­r i promociona­r-se... I entretenir. I no és casual la cita del mateix Lee que la web de Marvel, l’imperi multimèdia que va ajudar a créixer i que Disney va comprar fa gairebé una dècada per 4.000 milions de dòlars, ha elegit per encapçalar el seu homenatge a un dels pares de Spider-Man i Thor, Black Panther, Iron Man, Daredevil o els Quatre Fantàstics. «Solia estar avergonyit perquè era només un escriptor de còmics, mentre gent construïa ponts o feia carreres mèdiques. Llavors vaig començar a adonar-me’n: l’entretenim­ent és una de les coses més importants en la vida de la gent. Sense l’entretenim­ent poden caure en el més profund. Sento que si ets capaç d’entretenir la gent, estàs fent una cosa bona».

IMMIGRANTS ROMANESOS Stanley Martin Lieber va néixer el 28 de desembre del 1922 a Manhattan, en el si d’una família humil d’immigrants romanesos que després s’instal·laria al Bronx. Va passar la seva infància i adolescènc­ia llegint Shakespear­e, Arthur Conan Doyle i Mark Twain, devorant revistes pulp i entregat a les pel·lícules d’Errol Flynn I veient el seu pare en conflictes per aconseguir feines, va llaurar la filosofia de vida que el marcaria i que resumiria el 2002 en la seva autobiogra­fia, Excelsior. «Sento que el més important per a un home és tenir feina per fer, ser necessari».

En el seu cas la feina va començar en ocupacions diverses fins que als 17 anys, el 1940, va ser contractat per vuit dòlars l’hora com a noi dels encàrrecs a Timely Publicatio­ns, la companyia que després seria Marvel. Allà aviat va començar a escriure i editar, sobretot històries d’herois tradiciona­ls. El 1941 va utilitzar per primera vegada la firma Stan Lee, guardant-se el seu nom per a la gran

Lee va revolucion­ar les historiete­s de

superheroi­s al donar una dimensió humana als seus personatge­s

novel·la amb què sempre va somiar però que mai no va arribar a escriure. I als 19 anys ja era editor en cap.

Van arribar després dècades de creació només interrompu­des pel parèntesi d’un breu pas per l’Exèrcit. I quan la fatiga i la frustració van estar a punt de fer-li llançar la tovallola, va decidir escoltar els consells de la seva dona, Joan, amb la qual es va casar el 1947 i que va morir l’any passat, i quedar-se a Marvel però seguint els seus instints.

TÀNDEM AMB JACK KIRBY Aquests, i la col·laboració amb l’il·lustrador Jack Kirby, van crear el naixement, el 1961, dels Quatre Fantàstics, superheroi­s amb peus de fang, o si més no amb emocions, dubtes, neurosis, insegureta­ts i debilitats inèdites fins aleshores en les vinyetes. Va ser la revolució.

També va arrencar allà part de la polèmica que el va acompanyar tota la seva vida: com es defineix l’autoria d’un personatge. Perquè Lee va treballar amb el que va acabar definint-se comel mètode Marvel: pensar una història amb un artista, escriure la idea, deixar que l’artista dibuixés i després omplir els globus de diàleg, sons i narració. I ni les batalles legals no van aclarir mai els duels sobre la paternitat amb dibuixants com Kirby o amb Steve Ditko, amb qui va crear Spider-Man.

Lee va ser prolífic i també multimedià­tic, empresaria­l i visionari. Promociona­t fins al comandamen­t total de Marvel el 1972 es va mudar a Los Angeles el 1980 i va aprofitar la televisió, el cine, els videojocs i internet per expandir l’imperi i, també, la seva pròpia fortuna. I sempre va continuar creant i engrandint la seva estrella.

Lee era adorat pels fans, que veia freqüentme­nt en conferènci­es o amb els seus passejos habituals pels salons de còmic.

Una de les seves primeres aventures empresaria­ls, Stan Lee Media, que va crear el 1998, va fracassar per la seva vinculació a un empresari acusat de frau. I els seus últims temps tampoc no van estar exempts de turbulènci­es. L’any passat, per exemple, va demandar els directius de POW! Entertainm­ent, la companyia que va fundar el 2001, encara que dos mesos després va retirar la demanda.

També va dur als tribunals un antic gestor dels seus negocis i fa uns quants mesos es va revelar que la policia de Los Angeles havia investigat si havia sigut abusat econòmicam­ent com a ancià. S’estima que la seva fortuna arriba als 70 milions de dòlars.

 ?? REUTERS / FRED PROUSER ??
REUTERS / FRED PROUSER
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain