El Periódico - Català

Pactar guanyi qui guanyi

La Societat Econòmica d’Amics del País reclama un acord sobre els problemes bàsics de la ciutat de cara a les municipals, fins i tot entre «els que pensen diferent»

- ERNEST ALÓS

Falten set mesos per a les eleccions municipals i les perspectiv­es de consens i acord a curt termini no semblen gaire realistes. Però arribaran els comicis i, segons totes les enquestes, seran «absolutame­nt imprescind­ibles» els pactes. Una cosa que juga a favor del compromís que la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País (Sebap) reclama al seu informe anual per encarar els reptes de futur de la ciutat de Barcelona. «S’ha d’estar disposat a pactar amb els que pensen diferent» per arribar a un nou acord «en el qual hi hagi voluntat d’avançar guanyi qui guanyi les eleccions i es formin les coalicions que es formin», va plantejar ahir el president de l’entitat, Miquel Roca.

Un pacte que recuperi l’esperit del model Barcelona, el consens que va guiar la ciutat durant les últimes dues dècades i el qüestionam­ent del qual és la base de l’actual govern municipal. «Aquest acord va fer possible el creixement de Barcelona en els últims 40 anys, però és necessari renovar-lo, perquè també ha envellit», va reconèixer Roca.

En un context en què, per començar, està sent impossible aprovar pressupost­os a Espanya, Catalunya i Barcelona –malgrat que als tres governs sortirien guanyant amb uns nous comptes–, no sembla que sigui molt viable un esperit d’entesa com el del 92. «Hem de trobar el punt d’equilibri: quan les necessitat­s són tan fortes i tan comunament diagnostic­ades, no posar-se d’acord és molt difícil; hi ha problemes que es veuen diferents, però els que hem esmentat es veuen i viuen de forma molt similar per tots», va afegir. Un altre element per a l’optimisme dins d’un ordre, per pensar que tot i que la «polaritzac­ió» ha fet impossible cap acord a l’ajuntament, aquest sigui més fàcil que un gran pacte a nivell de país, segons Roca: «Coneixem quins han sigut els costos del desacord».

Els vuit grans reptes

L’anyenca entitat barcelonin­a, una de les fundadores de La Caixa, explica en la seva junta amb personalit­ats com el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, així com Joan Majó, Rosa Maria Malet, Martí Parellada i Carles Duarte. «No plantegem

mesures concretes, no és la nostra missió. Assenyalem els àmbits en n’hi hauria d’haver un gran

pacte», va afegir Giró. Són l’envellimen­t de la població, l’atur juvenil, el creixement empresaria­l, la gestió del turisme, la dificultat d’accés a la vivenda, la investigac­ió, la cultura i les competènci­es metropolit­anes.

Al camp del mercat de treball, l’informe de la Sebap assenyala com a principal repte el fet que, tot i que l’atur es continua reduint, la «insuficièn­cia de la formació per encarar els nous llocs de treball» fa que es mantingui l’atur juvenil mentre d’altra banda s’atrau profession­als estrangers. Un altre desafiamen­t és aconseguir que no no-

més neixin iniciative­s empresaria­ls, sinó que tinguin «capacitat de

creixement». I no es tracta d’atraure congressos, «sinó que es quedin i

generin activitat aquí».En el camp de la investigac­ió, l’informe reclama que l’ajuntament faci també un esforç econòmic (actualment és d’uns 1,9 milions d’euros).

Turisme i vivenda

Dos aspectes en què el nou model

Barcelona hauria de suposar una matisació de la seva versió original. U, la gestió del turisme («podríem dir que afortunada­ment tenim un problema; però en tenim d’equilibri, amb dificultat­s amb la convivènci­a i un efecte de desplaçame­nt dels ciutadans», va dir Roca), tot i que l’informe, per descomptat, planteja com una de les solucions una opció situada als antípodes del discurs més crític amb el model turístic de la ciutat: la necessitat de reorientar l’oferta hotelera «cap als segments de demanda amb més capacitat adquisitiv­a». L’altre aspecte és la dificultat d’accés a la vivenda, «un problema que no està resolt, tant en la renovació de vivenda vella com en la creació de vivenda social que pugui donar resposta a les necessitat­s de gent que es veu obligada a anar-se’n de Barcelona». L’informe alerta de l’encariment del mercat de lloguer i de l’augment de les dificultat­s per finançar les compres.

Malgrat la «polaritzac­ió»,

l’entitat creu que a escala local és més fàcil el diàleg

 ?? ARXIU / CARLOS MONTAÑÉS ?? Jaume Collboni pren la paraula en un ple de l’Ajuntament de Barcelona de l’abril passat.
ARXIU / CARLOS MONTAÑÉS Jaume Collboni pren la paraula en un ple de l’Ajuntament de Barcelona de l’abril passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain