El Periódico - Català

Un jove mor després que Mossos i SEM l’immobilitz­essin

El noi estava molt alterat en el moment de l’actuació policial

- LUIS BENAVIDES

Un jove de 27 anys va morir divendres després de ser reduït a casa seva, a Abrera (Baix Llobregat), pels Mossos d’Esquadra al resistir-se al seu trasllat, per part d’efectius del Sistema d’Emergèncie­s Mèdiques (SEM), per ingressar per ordre sa- nitària en un centre psiquiàtri­c.

Efectius del SEM es van dirigir al migdia al domicili del noi, un home corpulent, d’uns 120 quilos de pes, per procedir al seu ingrés involuntar­i en un centre psiquiàtri­c atenent un informe mèdic. «Vam rebre una alerta per fer el trasllat d’un malalt a l’Hospital de Martorell. En aquests casos vam seguir el protocol del pacient agitat, perquè aquest tipus d’actuació solen generar agitació en el pacient», expliquen fonts del SEM.

En aquest tipus d’intervenci­ons d’ingressos involuntar­is, el SEM sempre alerta els Mossos d’Esquadra. «Aquestes intervenci­ons conjuntes són molt habituals i no fem res sense la unitat dels Mossos al costat. Vam esperar al carrer que arribessin i vam pujar junts al domicili. Al replà vam parlar amb els familiars i es va decidir que entraríem els efectius del SEM sols per fer una contenció verbal, que acostuma a ser suficient», relaten fonts del servei d’emergèncie­s.

Una vegada dins del pis, el noi es va oposar al trasllat i es va mostrar cada vegada més alterat. Arran d’aquesta situació, els agents de policia van intentar també convèncer el jove, tot i que tampoc van tenir èxit, i el servei d’emergèncie­s va activar una Unitat Avançada, formada per un metge i un infermer per si fos necessari sedar el pacient, tot i que va ser desactivad­a poc després quan els agents van aconseguir contenir el malalt.

VERSIONS CONTRADICT­ÒRIES Segons la versió del SEM, el jove va tornar a protagonit­zar «un nou episodi quan el malalt va arribar al vestíbul del seu edifici i va veure la llitera». En aquell mateix moment es va reactivar la petició d’una Unitat Avançada, que va arribar sis minuts després. Els agents el van reduir per se-

gona vegada i van aconseguir tombar-lo a la llitera, a la qual va ser lligat amb unes cintes de subjecció seguint els protocols establerts en aquest tipus de casos. En aquell moment, el pacient va patir una parada cardioresp­iratòria i va ser pujat a l’ambulància, on li van practicar sense èxit maniobres de reanimació.

Fonts del SEM i de la policia catalana coincideix­en a l’assegurar que l’actuació conjunta va ser correcta. El cos policial, no obstant, assegura que el jove va estar conscient a tota hora abans d’entrar a l’ambulància, que estava a escassos metres del portal. Els agents no van utilitzar la pistola elèctrica per a la reducció perquè el cap de torn de la comissaria, que és el que la porta, va arribar al lloc quan els altres agents ja havien aconseguit situar el jove a sobre de la llitera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain