El Periódico - Català

Polítiques integrals per als ‘menes’

-

Quinze joves han sigut detinguts a Santa Coloma de Gramenet per l’intent d’agressió sexual a una noia i l’apunyalame­nt de la seva parella. La Generalita­t desmenteix que fossin menors sota la seva tutela (una manera de negar la seva responsabi­litat), mentre que l’Ajuntament de Santa Coloma afirma que va alertar de la situació en què vivien els joves, en una casa deshabitad­a en estat ruïnós. Els joves ja havien sigut arrestats anteriorme­nt per robatoris amb violència i la majoria d’ells tenien sarna.

Més enllà del conflicte entre administra­cions públiques, els fets de Santa Coloma s’uneixen a les imatges deplorable­s de fa unes quantes setmanes de menors no acompanyat­s (menes) dormint en comissarie­s dels Mossos. Abordar de manera global (acollida, salut, integració i també seguretat) la problemàti­ca d’aquest col·lectiu no admet demores. Està en joc la seguretat, la convivènci­a i, fins i tot, l’evolució política del país.

La problemàti­ca dels menes s’ha d’abordar de manera integral. Aquests menors necessiten ser acollits en condicions dignes i rebre formació per incorporar-se en el mercat laboral. La Generalita­t ha d’actuar, buscar allotjamen­t i treballar per la integració dels joves. Per la seva banda, el Govern central també ha d’aplicar el realisme pressupost­ari. La ultradreta avança i s’alimenta de la lògica alarma social que generen situacions violentes com les viscudes a Santa Coloma.

Matèria obscura

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain