El Periódico - Català

Els milions de la discòrdia

El Govern dubta que els 2.200 milions promesos depenguin dels Pressupost­os

- XABI BARRENA

La icona de la pressió que el Govern del PSOE i Podem fan sobre l’independen­tisme català, a pro-pòsit dels Pressupost­os Generals de l’Estat (PGE), és sens dubte la xifra de 2.200 milions. Aquest és l’import que revertiria sobre Catalunya sempre que els comptes s’aprovin, segons la versió governamen­tal. I per tant, en lectura inversa, aquests són els milions que deixarien de regar el terreny català si ERC i el PDECat decideixen no donar el seu vot a l’esborrany pressupost­ari. Això segons el Govern central.

Perquè l’Executiu català té altres comptes, segons ha pogut saber aquest diari. El Govern català considera que només 350 milions depenen sense discussió d’aquests Pressupost­os. I es tracta, per acabar-ho d’adobar, de dues partides amb què l’Estat salda els seus deutes amb la Generalita­t. Per exemple, els 150 milions pel cost dels Mossos (primera de quatre anualitats) i els 200 milions en infraestru­ctures. Les dues xifres són fruit de l’acord sorgit en la comissió mixta Estat-Generalita­t. La partida en infraestru­ctures deriva encara de la famosa disposició addicional tercera de l’Estatut del 2006, amb què el Govern acceptava el dèficit d’inversió a Catalunya en aquest camp i que l’Executiu del PP, el 2011 i successius, va aparcar. El pacte passa per aportar 800 milions en quatre anys, 200 el 2019.

La major part del lleó, d’aquests 2.200 milions (2.168, en veritat), són els avançament­s a compte del sistema de finançamen­t. És a dir, els diners que dona per endavant el Govern en funció dels càlculs d’ingressos que fa. Recordem que és l’Estat

A la xifra fetitxe, el PSOE inclou les infraestru­ctures de l’Estatut i el deute dels Mossos

qui recapta tot i el que reparteix a les comunitats la seva part. Per al 2019, el PSOE preveu unes bestretes de 989 milions. La Generalita­t també posa sordina a aquesta xifra.

Segons la seva opinió, les bestretes sumarien 761 milions, ja que la resta, 228 milions, correspone­n al tram autonòmic de l’impost d’hidrocarbu­rs que abans recaptava Catalunya. A més, la Generalita­t discuteix que perquè es faci efectiva aquesta bestreta a les comunitats autònomes sigui imprescind­ible aprovar els PGE.

Un altre bon tros del pastís correspon a l’elevació del límit de dèficit, del 0,1% al 0,3%, cosa que afecta totes l’autonomies i que, per exemple, pot reportar 220 milions de més a la Comunitat Valenciana i 490 a Catalunya.

Límit de despesa

El Govern, no obstant, recorda que pesa la triple limitació, de dèficit, de deute i, també, de despesa. I com que opera aquesta última restricció, és a dir, el veto a gastar per sobre de determinad­a xifra, no serveix de res que es pugui disposar de més líquid. A més a més, els tècnics de la Generalita­t recorden que aquest nou camí de dèficit l’han d’aprovar el Congrés i el Senat i no depèn dels PGE.

L’últim apartat és la recaptació de l’IVA del 2017. El Ministeri d’Hisenda calcula que a Catalunya (una mesura comuna a totes les comunitats, excepte les forals) li correspone­n 339 milions, mentre que la Conselleri­a d’Economia xifra la participac­ió en 470 milions, 131 milions més. ¿S’han d’aprovar els PGE per disposar d’aquest import? Segons el Govern, no. N’hi hauria prou amb un reial decret llei de modificaci­ó de la liquidació del model de finançamen­t.

 ?? EFE / BALLESTERO­S ?? María Jesús Montero La ministra d’Hisenda, dimarts passat.
EFE / BALLESTERO­S María Jesús Montero La ministra d’Hisenda, dimarts passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain