El Periódico - Català

L’obcecació de Picazo

Diversos jutges van canviar el sentit del seu vot tement que no es limités l’efecte per a la banca El president va impedir deliberar una tercera via contrària que pagui el client

- ÁNGELES VÁZQUEZ

L’obcecació del president de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, Luis María Díez-Picazo, en la seva manera de conduir el ple, va fer que diversos magistrats, partidaris de ratificar la sentència de la Secció Segona, tot i que limitantne els efectes, votessin finalment per enterrar aquest canvi jurisprude­ncial que tantes expectativ­es havia despertat en la ciutadania i es reprengués el criteri anterior, que establia que l’impost d’actes jurídics documentat­s de les hipoteques el pagaven els clients.

«Aquí, qui decideix la forma dels debats és el president», va respondre Díez-Picazo al seu antecessor en la presidènci­a de la Sala Tercera, José Manuel Sieira, quan aquest li va plantejar la necessitat de deliberar en relació amb la tercera via proposada per la magistrada Pilar Teso. Segons fonts jurídiques, durant la primera ronda d’intervenci­ons hi va haver diverses iniciative­s dirigides a estimar els nous recursos de l’Empresa Municipal de Vivenda de Rivas Vaciamadri­d, tal com va passar en les sentències del 18 d’octubre, però limitant-ne els efectes. DíezPicazo les va ignorar i va decidir sotmetre a votació l’opció de Teso, que plantejava que els bancs continuess­in pagant l’impost, però d’ara endavant.

Això va fer enfadar diversos magistrats tant que els va portar a canviar el seu criteri. El que va protagonit­zar el gir més radical va ser Eduardo Espín, perquè durant la deliberaci­ó va defensar que l’havia d’abonar el banc, sense establir cap tipus de limitació, i que va acabar votant que ho assumís el client, tal com havia mantingut el tribunal en els últims 20 anys. Fonts jurídiques atribueixe­n la modificaci­ó de l’actitud dels magistrats, que al llarg de les deliberaci­ons s’inclinaven per confirmar la jurisprudè­ncia fixada el 18 d’octubre per la Secció Segona, al temor que no es limités de cap manera des de quan havien d’assumir aquest impost els bancs.

La proposta de Pilar Teso va ser recolzada durant les deliberaci­ons per Díez-Picazo. Consistia a confirmar el canvi jurisprude­ncial introduït per la Secció especialit­zada en tributari, a l’anul·lar l’article

La manera de conduir el debat va impulsar el canvi de criteri de diversos jutges

del reglament que imposava el tribut al client i declarar que ho ha d’assumir el banc, però alhora limitava l’efecte de les sentències dictades sense possibilit­at de cap retroactiv­itat. Confiat que aquesta opció podia tirar endavant, el president de la Sala va decidir sotmetre-la a votació, sense admetre la discussió dels aspectes que podien resultar qüestionab­les per a altres magistrats, tal com li van plantejar alguns d’ells, entre els quals hi havia Sieira. La proposta va ser rebutjada per 17 vots a 11.

Vot del president

Díez-Picazo va optar llavors per sotmetre a votació sense deliberar sobre els efectes de la nova jurisprudè­ncia les dues propostes inicials: estimar o rebutjar els recursos de Rivas Vaciamadri­d, el que significa, respectiva­ment, que aquest tribut el pagui el banc o el client. Jorge Rodríguez-Zapata, que havia recolzat la proposta possibilis­ta, es va alinear llavors amb el pagament al banc. I José Manuel Bandrés, que durant la deliberaci­ó havia advocat per la inconstitu­cionalitat de la llei general tributària i per elevar una qüestió prejudicia­l, també va votar per tornar a la jurisprudè­ncia vella.

Llavors Díez-Picazo va manifestar en veu alta: «Van 14-13, si voto a favor, s’empata». I va inclinar la balança a favor que el Suprem es desdigués del que havia sentenciat 20 dies abans. Fonts de la Sala Tercera consideren difícil reobrir aquest debat a través de qualsevol via, perquè la Sala Civil haurà de mantenir el que s’ha acordat per part de la Sala Contencios­a. Tampoc veuen factible que es pugui elevar a la justícia europea una qüestió prejudicia­l, perquè no hi ha lesió de drets fonamental­s i tot versa sobre una mera interpreta­ció d’una norma interna.

En la línia marcada pel president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, quan va sortir en defensa de la integritat dels magistrats independen­tment del seu vot, el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar que modificarà la llei perquè aquests impostos els paguin el bancs des del moment que la reforma entri en vigor.

Amb tot, el gran perjudici en imatge patit per l’alt tribunal, dins i fora d’Espanya, amb prou feines tindrà transcendè­ncia, més enllà que mostra que la cúspide judicial espanyola pot rectificar en 20 dies, sense un fet jurídicame­nt rellevant, quan hi ha repercussi­ó social, com la caiguda en borsa de la banca.

Fonts de la Sala Tercera consideren difícil reobrir l’assumpte a través de qualsevol via

 ?? EL PERIÓDICO ?? Sala Tercera magistrat Luis María Díez-Picazo.
EL PERIÓDICO Sala Tercera magistrat Luis María Díez-Picazo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain