El Periódico - Català

Pequín crida l’ambaixador dels EUA com a resposta a les sancions

- EL PERIÓDICO

El Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina va convocar ahir l’ambaixador dels Estats Units a Pequín, Terry Branstad, per protestar contra la decisió del Govern de Washington de sancionar una empresa militar xinesa i el seu director, Li Shangfu, per comprar avions de combat i un avançat sistema de míssils terraaire a Rússia.

Poc abans, el portaveu del Ministeri xinès de Defensa, Wu Qian, va dir que la decisió de la Xina d’adquirir armament a Moscou era un acte normal de cooperació entre dos països sobirans i que els Estats Units «no tenien dret a interferir-hi». Wu, a més, va advertir Washington que haurà de fer front a «conseqüènc­ies» si no revoca immediatam­ent el càstig.

El Departamen­t de Desenvolup­ament d’Equips de la Xina (EED), la branca militar responsabl­e de l’adquisició d’armes a l’exterior, va adquirir 10 avions de combat russos SU-35 el 2017 i equips S-400 relacionat­s amb el sofisticat i avançat sistema de míssils terra-aire el 2018, segons

Washington castiga la Xina per la compra d’armes a Rússia

va denunciar la setmana passada el Departamen­t d’Estat.

La compra, segons Washington, viola la llei nord-americana que imposa sancions a Rússia com a càstig per immiscir-se en les eleccions presidenci­als dels EUA celebrades al novembre del 2016, que van donar la victòria a Donald Trump; per l’agressió militar duta a terme contra Ucraïna, que inclou l’annexió de Crimea, i per la guerra civil a Síria, en la qual Moscou recolza el president Bashar al-Assad.

BATERIA MÒBIL Les bateries mòbils S-400, que inclouen radars, un sistema de control i míssils amb un abast de fins a 400 quilòmetre­s, es van construir per primera vegada a Rússia el 2007 i es considera la millor defensa que té Moscou contra avions, míssils i drons. Rússia ha desplegat diverses unitats a Síria, i Turquia, membre de l’OTAN, ha mostrat el seu interès per aconseguir aquest modern sistema. Washington tem que l’adquisició per part del Govern d’Ankara d’aquest tipus de material pugui perjudicar la venda d’armament nord-americà al país euroasiàti­c.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain