El Periódico - Català

Joves esportiste­s estressats

-

Dos estudis publicats als Estats Units afirmen que l’esport d’alta intensitat en menors augmenta l’estrès infantil. Des de la mirada clínica, l’estrès és una cosa dolorosa, relacionad­a amb les emocions negatives, sinònim d’ansietat o nervis. També s’entén com una resposta adaptativa a situacions d’alta exigència; una «activació positiva» que ajuda a millorar. Segons la persona, una mateixa demanda externa es percep com un repte positiu que ajuda o com una amenaça que ensorra, fa abandonar o, pitjor encara, emmalaltir.

L’estrès és capital en la psicologia de l’esport. Ben gestionat, fa que l’esportista aconseguei­xi bons resultats. L’alt rendiment està sotmès a moltes pressions i ha de superar reptes diàriament. Però vull referir-me avui als errors del sistema social que provoquen estrès negatiu, sobretot en l’etapa formativa. Passejant pels camps d’esport veiem pares, mares i entrenador­s excitats que renyen els nens per haver errat un xut o insulten els nens de l’equip contrari, com si fossin els enemics de la família. D’altres tenen la ment lúcida i motiven bé els nois. En la vida hi ha moments per a tot: una edat per disfrutar i altres per aprendre a competir, a esforçar-se o a saber guanyar i perdre. Els joves també aprenen a activar-se i a afrontar les frustracio­ns.

En cap activitat com l’esport es perd en tantes ocasions ni hi ha tantes oportunita­ts per tornar a intentar-ho. Els adults són responsabl­es d’ensenyar-los a reconèixer les mateixes potenciali­tats i limitacion­s; i a automotiva­r-se: és la capacitat d’autodeterm­inació. Molts pares es «projecten» en els fills: atribueixe­n als altres les mateixes il·lusions o carències. Res pitjor per educar els nens: ells han de trobar i seguir el seu propi camí.

Als EUA va ser famós el cas de Maddy Hollis. Vaig tractar de prop amics d’aquesta noia de 19 anys, excel·lent estudiant i campiona d’atletisme de la Universita­t de Pennsilvàn­ia. L’any passat la periodista Kate Fagan li va dedicar un llibre (What made Maddy run: The secret struggles and tragic death of an allamerica­n teen). Un bon dia Maddy va deixar una carta als seus pares en què explicava el seu patiment i es va llançar des d’un gratacel. No va poder aguantar les pressions d’un sistema que només exigeix treure bones notes, aconseguir una beca, ser campiona i la número u als EUA. No els va acusar, només els va

L’alt rendiment està sotmès a moltes pressions i ha de superar reptes diaris

Molts pares es projecten en els fills; no hi ha res pitjor per educar-los

pregar que expliquess­in el seu cas a la premsa perquè altres famílies no caiguessin en la mateixa trampa: deixar-se arrossegar per un sistema social pervers. Li van fer cas. Però molts mitjans van reprendre una altra vegada el cas des de la mirada clínica, preguntant-se: ¿com és que Maddy patia una depressió i ningú se’n va adonar? No obstant, les preguntes haurien de ser: ¿per què molts joves, malgrat fer esport, deambulen perduts i sense sentit? ¿Com els eduquem, especialme­nt en l’esport? ¿Què n’esperem, d’ells?

 ?? JOSEP GARCIA ?? Partit de futbol base del CF Alzamora.
JOSEP GARCIA Partit de futbol base del CF Alzamora.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain