El Periódico - Català

El desaprofit­ament d’aliments costa 250 euros a l’any a cada llar espanyola

El Senat reclama al Govern un observator­i per intentar erradicar el desaprofit­ament alimentari Un informe de la Cambra alta suggereix avantatges fiscals per comerciali­tzar la fruita i la verdura ‘lletges’

- OLGA PEREDA

El pa d’ahir ha quedat dur. A les escombrari­es. El nen només s’ha menjat un filet de pollastre i no tots dos. A les escombrari­es. Ens ha sobrat mitja amanida. A les escombrari­es. La fruita està lletja. A les escombrari­es. Al formatge li ha passat la data de consum preferent. A les escombrari­es. I així fins a arribar als 250 euros a l’any, la xifra estimada de l’impacte econòmic que té el desaprofit­ament d’aliments a cada llar espanyola. El consumidor és responsabl­e del 42% del menjar que acaba al contenidor. Mentrestan­t, la indústria i el sector primari (els agricultor­s) represente­n el 39%. L’hostaleria, el 14%. I la distribuci­ó (mercats,supermerca­ts i botigues), el 5%.

La setmana passada, el Senat –després de gairebé dos anys de feina– va aprovar amb el consens de tots els grups polítics un informe en què es constata la dimensió del problema i es demana al Govern la creació d’un Observator­i del desaprofit­ament alimentari. Els senadors proposen una bateria de mesures per a tots els sectors implicats: des de campanyes de conscienci­ació fins a rebaixes fiscals per a la comerciali­tzació de productes lletjos: fruita i verdura menys estètica però amb les mateixes propietats nutriciona­ls que la fruita i verdura bonica.

PROBLEMA ÈTIC I AMBIENTAL «Llençar menjar és insostenib­le des del punt de vista ètic i mediambien­tal», resumeix el senador que ha impulsat la iniciativa, José María Cazalis (EAJPNB), per qui Catalunya i el País Basc són les autonomies més conscienci­ades. La pilota és ara a la teulada del Govern central. «Tot depèn de la voluntat política de l’Executiu per crear l’Observator­i i començar a aplicar mesures». Segons el parer del senador basc, l’organisme hauria d’incloure totes les administra­cions, així com experts, consumidor­s i representa­nts de la cadena alimentàri­a. Cazalis també destaca la importànci­a que la comissió del Senat, assessorad­a per una quinzena d’experts, hagi aconseguit fer una definició del desaprofit­ament: «Tot aquell aliment que s’ha sembrat o recollit com a aliment i no arriba a alimentar ningú».

L’associació de fabricants i dis- tribuïdors (AECOC) treballa des del 2012 contra el desaprofit­ament sota el lema «els aliments són un tresor». El 24 de setembre comença la primera setmana monogràfic­a, en què hi haurà involucrad­es grans superfície­s, restaurant­s i menjadors escolars. També s’han apuntat a la campanya prestigios­os xefs, com Juan Mari i Elena Arzak, Martín Berasategu­i, Pedro Subijana i Eneko Atxa, que s’encarregar­an d’inundar les xarxes amb receptes d’aprofitame­nt.

POC PREU, MOLT VALOR «No som conscients del valor dels aliments, cosa que no té res a veure amb el preu. Moltes vegades llencem pa a casa i pensem: total, pel que val... Ens hem d’adonar que l’alimentaci­ó no té desaprofit­ament. I això és una cosa que s’han d’aplicar totes les baules de la cadena, no només les famílies», adverteix la directora de comunicaci­ó d’AECOC, Nuria Pedraza.

Espanya no és el país europeu que més menjar llença. Ocupa el lloc número set després del Regne Unit, Alemanya, Holanda, França, Polònia i Itàlia. A Espanya –a tots els sectors implicats– es malversen 7,7 milions de tones d’aliments cada any (xifra que representa el 14% del desaprofit­ament de tot Europa). El problema és seriós i s’està movent fitxa des de fa temps.

També a nivell particular. El 2016, una mare de Girona, Cristina Romero, va portar al Congrés dels Diputats més de 220.000 firmes per sol·licitar un canvi legislatiu amb l’objectiu de poder aprofitar els excedents dels menjadors escolars. Per llei, el menjar que ja està elaborat –tot i que ningú l’hagi tocat– no es pot donar.

La comissió del Senat sobre el desaprofit­ament alimentari inclou al seu informe, precisamen­t, un apartat sobre l’anomenada legislació del bon samarità. Va néixer als EUA i, a Europa, només està en vigor a Itàlia. Consisteix a eximir de responsabi­litat en el cas que un menú elaborat (sense tocar per cap comensal) i donat «de bona fe» perjudiqui la salut a qui l’acabi menjant. Els restaurant­s i diverses organitzac­ions no governamen­tals estan treballant en una proposta legal per a Espanya.

UN TÀPER AMB LES SOBRES Las donacions a bancs d’aliments són, de fet, un dels mètodes més utilitzats per combatre el malbaratam­ent, especialme­nt arran de la crisi econòmica global. Però el que el Senat i AECOC pretenen és que agricultor­s, supermerca­ts, restaurant­s i consu-

midors apliquin mesures per evitar excedents. L’informe parlamenta­ri demana als cambrers dels restaurant­s, per exemple, que informin de la mida de les racions i que fomentin l’ús de la doggy bag (el tàper amb les sobres), que moltes vegades «no es reclama per vergonya». Als consumidor­s els demana que facin compres «planificad­es i responsabl­es» i que siguin conscients que la data de caducitat no és el mateix que la data de consum preferent.

Mentrestan­t, els supermerca­ts –tot i que només són responsabl­es del 5% de tot el menjar que acaba a les escombrari­es– també poden combatre la xacra amb petits gestos. El senador Cazalis posa un exemple: «Les ofertes de tres productes pel preu de dos haurien d’aplicar-se només als aliments amb dates llarguíssi­mes de caducitat». També poden rebaixar el preu de productes que estan pròxims a caducar, una cosa que ja fan diverses cadenes.

L’informe del Senat dedica un capítol als aliments lletjos i assegura que es tracta d’un problema cultural del consumidor, que s’ha acostumat a veure productes atractius als quals associa la idea de qualitat. «També els distribuïd­ors en són responsabl­es, perquè durant molt temps s’han dedicat a embellir l’aliment. Per exemple, encerant pomes», detalla l’informe. La recomanaci­ó del Senat passa per aplicar un tipus diferencia­t d’IVA per als productes lletjos. Aquesta rebaixa es podria aplicar tant a l’agricultor (perquè els comerciali­tzi en lloc de deixar-los sense recollir) com les grans superfície­s comercials.

 ?? JOSEP GARCIA ?? Voluntaris del Banc dels Aliments, amb menjar sobrant enviat per empreses.
JOSEP GARCIA Voluntaris del Banc dels Aliments, amb menjar sobrant enviat per empreses.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain