El Periódico - Català

Bronca pels indults

Cunillera subratlla el seu respecte als jutges després de defensar la gràcia per als presos per l’1-O Casado anuncia una proposició de llei per prohibir el perdó per sedició i rebel·lió

- ÁNGELES VÁZQUEZ

Hi ha procedimen­ts judicials en què qualsevol decisió que pren el jutge és notícia. Assumptes que transcende­ixen l’àmbit judicial perquè les resolucion­s que s’hi adopten tenen conseqüènc­ies palpables fins i tot en el Govern. Sens dubte el procedimen­t seguit al Tribunal Suprem contra els líders del procés per rebel·lió, malversaci­ó i desobedièn­cia n’és un. Per això, en vista de la proximitat del judici en què es determinar­à si el que es va viuer el setembre i l’octubre de l’any passat a Catalunya va ser delicte, EL PERIÓDICO ha volgut contrastar amb dos catedràtic­s, amb actituds diametralm­ent contràries, el més polèmic dels aplicats: el de rebel·lió.

Un d’ells és Javier Álvarez, catedràtic de Dret Penal de la Universita­t Carles III i principal promotor del manifest firmat per més d’un centenar de col·legues contra el delicte de rebel·lió que es va fer públic tot just 10 dies després que la fiscalia presentés la querella que va donar origen al procedimen­t. Continua mantenint que no hi va haver rebel·lió, però sí que veu indicis d’altres delictes, com ara sedició, per haver impedit l’actuació d’autoritats; malversaci­ó, pels diners públics que es podrien haver utilitzat, i revelació de secrets, per accedir a dades d’«una muntanya de persones» sense poder fer-ho.

PREVARICAC­IÓ Fins i tot, entén que hi podria haver organitzac­ió criminal, per les reunions descrites a l’agenda que es va intervenir a la mà dreta d’Oriol Junqueras a Economia, Josep Maria Jové. També assenyala prevaricac­ions i falsedats, però mai rebel·lió, perquè no creu que hi hagués violència. «Aquesta violència estructura­l al delicte entenc que no es va presentar», assevera.

En vista d’aquesta contundènc­ia, la pregunta és per què el Suprem va processar llavors per aquest delicte,

qüestionat no només per la defensa dels polítics encausats, sinó també per personalit­ats del món judicial, com l’exmagistra­t de l’alt tribunal i ara advocat José Antonio Martín-Pallín, i l’exdiputat socialista Diego López Garrido, que va participar en la redacció del Codi Penal de 1995, que castiga per rebel·lió els que s’«alcin violentame­nt i públicamen­t». Álvarez dona dues raons: que «no és infreqüent que hi hagi errors en les qualificac­ions», perquè sempre poden modificar-se en el judici oral, i que la llei d’enjudiciam­ent criminal compta amb una disposició que permet suspendre de funcions els càrrecs públics processats precisamen­t per rebel·lió o terrorisme. És la que l’alt tribunal va aplicar als processats que encara continuave­n sent diputats alParlamen­t.

AL POL OPOSAT/ Al pol oposat hi ha Nicolás González-Cuéllar, catedràtic de Dret Processal de la Universita­t de Castella-la Manxa, que considera que «tant la querella de la fiscalia al seu dia, com l’ordre de processame­nt del magistrat Pablo Llarena estan ben fonamentad­es jurídicame­nt».

Segons la seva opinió, «hi va haver violència» suficient per entendre, almenys indiciària­ment, que es podria haver comès un delicte de rebel·lió, fet que justifica el processame­nt per rebel·lió. I haurà de ser la Sala Penal del Tribunal Suprem la que determini, després de la celebració del judici, si va tenir la intensitat necessària per condemnar per rebel·lió els acusats o absoldre’ls.

En la línia de les resolucion­s del Suprem, aquest catedràtic justifica l’existència de violència a Catalunya comparant els dos articles del Codi Penal que castiguen la rebel·lió. Afirma que el tipus bàsic (article 472) estableix el requisit de la violència, però sense exigir que sigui greu, que sí que es castiga en l’agreujat (473.2) amb penes de fins a 30 anys de presó. Destaca que com a violència greu la norma es- menta la infligida contra les persones, els talls de telecomuni­cacions o ferroviari­s o l’exhibició d’armes. «Si per al tipus agreujat es necessita violència greu, vol dir que per al bàsic n’hi pot haver prou amb una de lleu», precisa.

La Sala Penal de l’alt tribunal ha vist indicis suficients de violència, almenys en els dies 20 de setembre i 1 d’octubre, quan guàrdies civils van resultar ferits, van ser acorralats a Economia i els seus vehicles van ser destrossat­s. Considera que els processats poden ser vinculats a aquests actes de violència a l’haver sigut previnguts pels Mossos que es produirien i, en comptes d’evitarlos, cridar a la participac­ió en un re- ferèndum il·legal.

Davant punts de partida tan dispars, la seva posició enfront de l’escrit de qualificac­ió del ministeri públic que es presentarà a l’octubre torna a ser totalment oposada. Mentre Álvarez espera que retiri la rebel·lió o, en cas contrari, la Sala no condemni per aquest delicte, González-Cuéllar afirma que no hauria de renunciar-hi «i encara menys sense explicar-ho molt bé a la ciutadania».

«Tant la querella com després l’acte de processame­nt del magistrat Llarena estan molt ben argumentat­s, amb elements jurídicame­nt inatacable­s des del punt de vista, almenys indiciari, i ara un

Hi ha indicis que hi podria haver

organitzac­ió

criminal, per les reunions descrites a l’agenda de Jové

Acusar de rebel·lió permetia

suspendre de funcions

els presos que tenien acta de diputat

canvi de criteri de la fiscalia, que sens dubte mai podria ser per motius polítics, hauria d’estar molt ben fonamentat en Dret per ser admissible per l’opinió pública», afirma aquest catedràtic de Processal.

Determinar si hi va haver o no rebel·lió està en mans dels set magistrats del Tribunal Suprem que jutjaran a partir del mes de gener els 18 processats a disposició de la justícia espanyola. Es calcula que la vista oral es prolongarà uns dos mesos, pel gran nombre de testimonis amb què comptarà, malgrat que està previst que se celebri en sessions de matí i tarda. La sentència no es coneixerà fins després de les eleccions del maig.

Javier Álvarez

CATEDRÀTIC DE DRET PENAL

«No hi va haver rebel·lió, però sí indicis d’altres delictes, com ara sedició i malversaci­ó»

«No és infreqüent que hi hagi errors en les qualificac­ions, es poden modificar en el judici oral»

N. González-Cuéllar CATEDRÀTIC DE DRET PROCESSAL «La querella de la fiscalia i l’ordre de processame­nt de Llarena estan ben fonamentad­es jurídicame­nt»

«Si la fiscalia canvia la qualificac­ió ho haurà d’explicar molt bé a la ciutadania»

 ??  ?? Concentrac­ió davant de la Conselleri­a d’Economia, el 20 de setembre del 2017.
Concentrac­ió davant de la Conselleri­a d’Economia, el 20 de setembre del 2017.
 ?? ELISENDA PONS ??
ELISENDA PONS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain