El Periódico - Català

Rússia va ordir un pla per treure Assange del Regne Unit

Diplomàtic­s russos van desistir pel risc de la missió, segons ‘The Guardian’

- BEGOÑA GONZÁLEZ

Rússia va ordir un pla per treure el fundador de Wikileaks, Julian Assange, de l’ambaixada de l’Equador el Nadal passat i portar-lo a territori rus, tot i que finalment va desistir pels riscos de l’operació, segons ha revelat The Guardian. Aquestes revelacion­s posen de manifest de nou els vincles d’Assange amb la intel·ligència del Kremlin, extrem que sempre ha negat.

D’acord amb la informació del rotatiu britànic, diplomàtic­s russos van mantenir xerrades secretes a Londres el 2017 amb membres pròxims al fundador de Wikileaks per intentar treure’l del país. El pla consistia a introduir-lo el dia de Nadal en un vehicle diplomàtic i portar-lo a Rússia, on no hi ha acord d’extradició amb els EUA. Per a això, els espies russos comptaven amb un pis que utilitzari­en com a base d’operacions a prop de l’ambaixada i des del qual coordinari­en l’operació.

Malgrat haver tingut en compte fins a l’últim detall, finalment el pla va ser descartat perquè era «massa arriscat».

Assange és responsabl­e de la filtració de prop de 50.000 e-mails que van perjudicar la candidata a la presidènci­a dels EUA Hillary Clinton, i constituei­x una peça clau en una de les investigac­ions en curs que s’estan duent a terme per aclarir la possible ingerència russa en les eleccions presidenci­als del país el 2016.

ACUSACIÓ DE MUELLER Robert Mueller, al capdavant de les indagacion­s, va acusar formalment 12 espies russos el juliol per suposades ingerèncie­s en els servidors del Partit Demòcrata nord-americà durant la campanya presidenci­al que va guanyar Donald Trump. Segons apunten els investigad­ors, els e-mails els hauria enviat la intel·ligència russa al fundador de Wikileaks, que va ser qui els va treure a la llum.

Assange ha negat sempre haver contactat amb la intel·ligència russa, però els rumors d’aquest pla de fuga han tornat a revifar les sospites sobre les seves estretes relacions amb Moscou. Segons The Guardian, Fidel Narváez, home de confiança d’Assange i del cònsol de l’Equador a Londres, hauria sigut l’encarregat de negociar amb Moscou el pla de fuga.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain