El Periódico - Català

Valls es llança per BCN i marca distàncies amb Cs

Esquerra convocarà unes noves eleccions primàries per proclamar candidat el conseller Ernest Maragall El diputat francès promou una opció de centreesqu­erra i desorienta el partit de Rivera, el seu principal valedor

- TONI SUST

Cinc mesos enrere, va saltar la sorpresa. Manuel Valls, ex primer ministre francès, revelava que tenia una oferta de Ciutadans per ser candidat a l’alcaldia de Barcelona en les eleccions municipals del 26 de maig que ve i que meditaria si l’acceptava. Valls era llavors un polític francès amb arrels barcelonin­es que acudia a mostrar el seu suport a la causa constituci­onalista a Catalunya, un detractor de l’independen­tisme, però a gairebé ningú se li ocorria veure’l com un possible actor en el dia a dia de la política local.

De seguida va precisar que la seva intenció, en el cas que es decantés per presentar-se, seria fer-ho encapçalan­t una plataforma, sense lligar-se a unes sigles, en el sentit que no volia ser un candidat clàssic de partit. Dimarts vinent a la tarda, a la seu del Centre de Cultura Contemporà­nia de Barcelona, Valls concretarà els seus plans. Per ser exactes, d’acord amb la convocatòr­ia del mateix interessat, «anunciarà quina serà la seva posició en relació amb les eleccions municipals».

MISSATGE ENIGMÀTIC De l’acte s’espera que el polític francès reveli que es presenta, i que ho fa com a cap de llista d’una nova candidatur­a. Dit d’una altra manera: no serà l’alcaldable de Ciutadans. Ahir, Valls va començar el dia amb un missatge enigmàtic a la xarxa social Twitter, en el qual es veia una foto de les seves sabates sobre el panot de la capital catalana amb el text: «Barcelona...»

Expliquen fonts de Ciutadans que l’anunci que dimarts hi haurà desenllaç va agafar per sorpresa la cúpula del partit. I això explicaria el to de les primeres reaccions de dirigents del partit d’Albert Rivera. Per exemple, la del secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, que va optar per mostrar la seva confiança que Valls es presenti i va remarcar que el partit li posarà «totes les facilitats» per pactar quin és el format de la candidatur­a. «Nosaltres, si Valls fa el pas, estarem treballant colze a colze per fer una plataforma al més àmplia possible, que desbordi el que és el nostre partit, una plataforma transversa­l amb un únic objectiu, guanyar Barcelona». El mateix Villegas va certificar que l’acte de dimarts al CCCB no el convoca l’equip de Rivera: «Crec que serà una presentaci­ó molt sòbria, en la qual anunciarà la seva decisió. És una cosa personal seva».

ASSOCIACIÓ CONTROVERT­IDA Les declaracio­ns de Villegas casen perfectame­nt amb la visió que alguns membres de Ciutadans, sobretot a Barcelona, tenen de l’assumpte: al llarg dels mesos han comprovat que Valls anava al seu aire, que no havia visitat la seu del partit taronja a la ciutat, que quan la visitava, els antinacion­alistes se n’assabentav­en pels mitjans de comunicaci­ó. Sí que donaven per fet que el francès mantenia contacte i sintonia amb Rivera.

I és probable que aquesta sintonia funcioni, però pel que sembla, algun dels experts que assessora Valls i algun dels empresaris que van acceptar recolzar econòmicam­ent la seva aventura s’han encarregat de fer-li entendre que no es pot presentar als barcelonin­s com l’alcaldable de Ciutadans. Que anar de la mà de Rivera no és la manera de concitar un suport que li obri les portes de l’alcaldia.

És més, segons aquestes fonts, Valls es postularà com un potencial referent del centreesqu­erra català i exhibirà una aposta per la superació del conflicte identitari entre sobiranist­es i constituci­onalistes. Sí, sembla que hi ha una certa volun-

A la cúpula del partit de Rivera,

l’anunci de l’imminent desenllaç la va agafar per sorpresa

«Si fa el pas, treballare­m colze a colze per fer una

plataforma al més àmplia possible», afirma Villegas

tat d’apel·lar al maragallis­me, ara que està tan de moda entre els candidats a l’alcaldia. I sona també a forçar una mica la posició que s’atribueix a Valls.

DIFÍCIL POSICIÓ PER A CS Perquè si realment abraça un missatge de centre esquerra, difícilmen­t podrà fer-ho envoltat de Ciutadans i fins i tot del PP, un altre partit que inicialmen­t el potencial alcaldable va convidar a participar en el repte municipal. El PSC, que, lògicament, encaixaria millor en aquests plantejame­nts, va advertir d’entrada que no tenia cap intenció d’afegir-se a la festa i que mantindria la seva candidatur­a. Es fa difícil preveure com podria assumir el partit de Rivera aquest missatge. Com sembla també complicat i no gaire senzill d’explicar que Ciutadans acabi optant per presentars­e en solitari. En tot cas, tot i que Rivera renunciï a les seves sigles, potser també es veu obligat a adaptar-se a un missatge que no és exactament el seu, tot i que en comparteix­i trets.

El líder de Ciutadans no tanca portes a cap escenari i ha comentat el seu imminent anunci amb elogis: «Seria molt bo per a Barcelona que hi hagués un alcalde amb visió cosmopolit­a, un alcalde europeista, que ha defensat la unitat d’Espanya». Malgrat reiterar que li agradaria que fos candidat de Ciutadans, Rivera ha optat per no tancar cap porta als plans de Valls. Ha afirmat que és partidari d’«obrir les portes» del partit a «gent amb talent», per acabar constatant: «No demano que portin el carnet del partit a la boca, sinó que comparteix­in els valors constituci­onals».

 ?? EFE / JESÚS DIGES ?? Manuel Valls, abans de pronunciar una conferènci­a a Pamplona, dimarts passat.
EFE / JESÚS DIGES Manuel Valls, abans de pronunciar una conferènci­a a Pamplona, dimarts passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain