El Periódico - Català

La bici, més ràpida que el bus

Els ciclistes van a 12 km/h a BCN, i els busos, a 11,3

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

Les noves tecnologie­s regalen meravelles en matèria de mobilitat. Entre moltes altres coses, permeten saber quins trajectes fan les bicicletes a Barcelona. Hi ha moltes obvietats, com que utilitzen els carrers més segurs i directes, que l’Eixample és el pati preferit dels ciclistes, que als barris de muntanya es pedala menys o que les autopistes urbanes continuen sent un vedat privat del cotxe. Però hi ha altres informacio­ns, menys evidents, que demostren fins a quin punt és un mitjà de transport, no només sostenible, sinó eficient. Com, per exemple, que són més ràpides que el bus.

Malgrat que la xarxa ortogonal d’autobusos està a punt de finalitzar la seva implantaci­ó (queden cinc de les 28 línies per desplegar), el transport públic de superfície continua pagant el fet que Barcelona sigui una de les ciutats més denses d’Europa. Malgrat l’esforç municipal per pintar carrils bus, i malgrat que aquest servei té una freqüència de pas teòrica d’entre quatre i set minuts, la velocitat mitjana no ha aconseguit superar la de les línies tradiciona­ls, les que van heretar els recorregut­s dels tramvies que van desaparèix­er als anys 70. Així doncs, en hora punta avancen a 11,33 quilòmetre­s per hora. Per als corredors, això és una mica més de cinc minuts el quilòmetre. Cap meravella. Els ciclistes, també en els moments crus del dia, circulen a gairebé 12 quilòmetre­s per hora. Aquesta és una de les conclusion­s a què ha arribat el Bicicleta Club de Catalunya (BACC) després d’analitzar el comportame­nt de més de 1.100 ciclistes durant el mes d’abril passat.

«PORTA A PORTA» Rubén Carbonero, enginyer i vocal d’aquesta entitat, recorda que al marge de ser més ràpida, la bici és un vehicle «porta a porta», de manera que s’evita el tram de cinc minuts de més que se sol caminar des de la parada de bus fins a la destinació. L’informe, presentat i discutit ahir a la tarda a la seu d’Amics de la Unesco, demostra també que els ciclistes no són tontos. Ja a començamen­ts de dècada, en una enquesta realitzada per aquesta mateixa entitat, quedava

clar que la preocupaci­ó principal d’aquest creixent col·lectiu era i és la seguretat. Ningú volia anar per la calçada perquè implicava jugar-se el tipus. Ara, a partir del gener, ja no els quedarà més remei perquè s’ha acabat això de circular per les voreres de menys de cinc metres d’ample (pràcticame­nt totes les de l’Eixample, per exemple).

L’estudi del BACC, finançat per l’Ajuntament de Barcelona, revela que les vies més utilitzade­s pels ciclistes són la Diagonal, Provença, Consell de Cent, passeig de Sant Joan, Urgell o Diputació, totes amb carril bici. Provença és una de les que més ha crescut. Curiosamen­t, els altres tres vials van ser dels primers que es van instal·lar a la capital catalana.

Al contrari, els carrers que registren més densitat de vehicles, però que no compten amb carril bici, tenen una afluència de ciclistes pràcticame­nt nul·la. Vies com Aragó, Balmes, València, Muntaner o Aribau són un erm de bicis. Tampoc Via Laietana, malgrat ser de les poques artèries que connecten amb el front marítim. O Gran de Gràcia, on els ci- clistes, si volen utilitzar-la per travessar el districte, es veuen forçats a utilitzar el carril bus, ja que a l’únic carril destinat als cotxes no són gaire ben rebuts.

Sobre la infraestru­ctura, l’estudi també demostra que alguns carrils bici no s’estan utilitzant com estava previst. Posen un parell d’exemples: el vial instal·lat a la plaça de les Drassanes que els ciclistes escurcen per les voreres o el carrer d’Enric Granados, plena de furgonetes de repartimen­t sobre el carril bici, que els usuaris solen substituir pels laterals del passeig de Gràcia. També al passeig de Colom, amb carril pintat, es detecta certa diversitat de rutes amb preferènci­a de pedaleig pel Moll de la Fusta.

Quant a les connexions metropolit­anes, el mapa demostra que la connexió amb Esplugues a través del nou carril bici paral·lel a la Diagonal està funcionant bé. També es connecta amb l’Hospitalet i Sant Adrià. Amb la resta, un erm.

Els autobusos, amb una mitjana

d’11,3 km/h en hora punta, són superats pels ciclistes

 ?? FERRAN NADEU ??
FERRAN NADEU
 ??  ??
 ?? FERRAN NADEU ?? Ciclistes al carril bici del passeig de Sant Joan.
FERRAN NADEU Ciclistes al carril bici del passeig de Sant Joan.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain