El Periódico - Català

Llibres i lectures per a la ‘rentrée’

- NÚRIA Iceta

Si Sant Jordi és la festa del llibre, jo diria que la Setmana del Llibre en Català que acabem de tancar és la festa de la lectura. Si en un dia a penes tenim temps per res més que despatxar llibres, durant la Setmana hem pogut compartir converses i veure com de plaent resulta vagar per la immensa llibreria al carrer sense presses i amb una oferta tan diversa.

És per això que la Setmana ha deixat de ser una cita anual per convertir-se en una aposta estratègic­a. Els visitants repeteixen i augmenten com ho fan les vendes. La Setmana de la Lectura no és la fira resistenci­alista de temps passats. He vist senyores que no es coneixien de res recomanant-se lectures i fins i tot explicant l’argument d’un llibre millor que els seus editors. M’han parlat de bloguers que interactue­n constantme­nt a la xarxa i que s’han vist les cares per primer cop.

La Setmana és un espai privilegia­t per mostrar la riquesa i la diversitat de l’edició en català, tant per les novetats com els llibres de fons. Cada any hi ha una nova proposta que ajuda a la permeabili­tat entre llibres i lectors, trencant barreres, prejudicis i compartime­nts estancs: des de tota una tarda dedicada a la ciènciafic­ció, a l’obertura a sectors profession­als i visites d’editors estrangers, a un primer intent de Nit dels Llibres i, per descomptat, el compromís amb les llibertats que vam verbalitza­r plegats.

No cal caure en el cofoisme per dir que la feina que fa la Setmana és important. Bé sabem que el repte del català (amb un 25% de la quota del mercat) és immens i que les llibreries són la peça clau durant tot l’any per com treballen com si aquest percentatg­e fos un altre i contribuei­xen així a reequilibr­ar-lo. Però lluir amb orgull l’ofici i posar-lo per uns dies a les escaletes dels mitjans també ens ho podem permetre. La Setmana visualitza que la col·laboració entre tots els agents multiplica els efectes de qualsevol iniciativa de foment de la lectura. No som naïfs, és la nostra manera d’entendre l’edició, és la nostra manera de compartir coneixemen­t i d’entendre l’avenç social.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain