El Periódico - Català

Sepultats pel supertifó

Un centenar de persones queden enterrades després del pas per les Filipines del ‘Mangkhut’, «el rei de les tempestes» Amb la força atenuada, avança i es desplaça per la Xina continenta­l

- ADRIÁN FONCILLAS PEQUÍN

El tifó Mangkhut continua desplaçant-se per la Xina continenta­l amb força atenuada mentre els països que l’han patit s’afanyen a comptar morts, rescatar superviven­ts i netejar la runa. Les diverses factures que ha deixat el Mangkhut remarquen les diferèncie­s de desenvolup­ament al sud-est asiàtic, des dels gratacels hongkongue­sos fins a la dolorosa pobresa de les zones rurals de les Filipines.

La tempesta tropical més forta de l’any a tot el món va entrar diumenge a la província costanera de Guangdong a través de la ciutat de Taishan i va deixar almenys dos morts. La Xina havia ordenat l’evacuació de 2,4 milions de locals i la tornada dels seus 50.000 vaixells a port. També van tancar 632 punts turístics i gairebé 30.000 obres.

La població s’havia aprovision­at de queviures en les vigílies i va resistir a casa seva o en algun dels 18.327 refugis habilitats per estar a recer del tifó qualificat per la premsa oficial «com el rei de les tempestes». La força dels seus vents, aliats amb les pluges de la temporada del monsó, superen les de l’huracà Florence, que va colpejar Carolina del Nord durant el cap de setmana. La televisió local va mostrar onades alçades contra les defenses portuàries i un hotel costaner de Shenzhen inundat.

El supertifó ja ha abandonat el delta del riu de la Perla, el pulmó econòmic de la Xina. Hong Kong, Guangzhou, Shenzhen o Macau han acomiadat el tifó sense excessius danys. El govern de Macau, molt criticat l’any passat després de les deu morts del tifó Hato, va decidir tancar tots els casinos per primera vegada en la seva història.

Zones més castigades

Les autoritats hongkongue­ses havien alertat la població durant la setmana sobre els perills de la pitjor tempesta que rebria l’arxipèlag des del 1979. Els vents van fer moure els edificis més alts, alguns dels carrers van quedar negats i el nivell de l’aigua a l’icònic port Victòria va pujar gairebé quatre metres. El tifó va deixar 213 ferits, va arrencar arbres, va tombar bastides, va trencar finestres i va aconseguir aturar per unes hores el vibrant pols de la ciutat. L’aigua arribava fins a la cintura en algunes zones, segons el diari local South China Morning Post.

El quadro és més dramàtic a les Filipines, que va ser la primera etapa del Mangkhut. Dos dies després que abandonés el país, a Manila continua pujant el nombre de morts a mesura que els equips de rescat aconseguei­xen arribar a les zones més allunyades i castigades. La xifra oficial assoleix ja els 65 morts, 32 ferits i 43 desaparegu­ts. La majoria de víctimes es concentren al nord de Luzon, una àrea poc poblada i inclinada al cultiu d’arròs i blat de moro, on hi va haver una cinquanten­a de corriments de terres.

Els esforços se centren ara a treure les desenes d’atrapats sota les ruïnes a la ciutat d’Itogon. Molts miners i les seves famílies van buscar refugi en els antics barracons de tres pisos convertits en capella que van ser aixafats per un segment muntanyós arrencat per les pluges. «Ells pensaven que allà estarien segurs, les autoritats van intentar convence’ls que marxessin, però ho van rebutjar», va explicar l’alcalde, Victorio Palangdan. Els equips de rescat retiren la runa amb pics i pales perquè el terra inestable no permet acostar-hi la maquinària pesada.

Més de 220.000 filipins continuen sense poder tornar a les seves llars.

Pequín ha ordenat evacuar 2,4 milions de persones i la tornada de 50.000 vaixells

Els forts vents van fer que els edificis més alts de Hong Kong es moguessin

 ?? REUTERS / HARLEY PALANGCHAO ?? Rescat equips de salvament recuperen ahir el cos d’una de les persones que van quedar atrapades en el camp miner d’Itogon.
REUTERS / HARLEY PALANGCHAO Rescat equips de salvament recuperen ahir el cos d’una de les persones que van quedar atrapades en el camp miner d’Itogon.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain