El Periódico - Català

Jordi Puigneró

Conseller d’Administra­ció Pública

- GABRIEL UBIETO

La Generalita­t ha tornat a posposar la negociació per al retorn de les pagues extres pendents dels anys 2013 i 2014 als funcionari­s catalans, els únics empleats públics que encara no les han recuperat.

Els funcionari­s catalans són els únics de tot l’Estat que encara no han recuperat ni un euro de les pagues extres retirades el 2013 i el 2014. El dimarts 18 de setembre està programada una nova trobada de la Mesa General de Negociació de l’Empleat Públic de l’Administra­ció de la Generalita­t de Catalunya, l’òrgan on l’executiu català i els sindicats negocien les condicions laborals dels empleats públics. No obstant, en l’ordre del dia no figura debatre sobre quan la Generalita­t abonarà aquestes pagues, segons han afirmat les diferents parts de la negociació

Els punts a acordar amb el conseller de Polítiques Digitals i Administra­ció Pública de la Generalita­t, Jor- di Puigneró, seran un increment salarial per a aquest 2018 d’entre 1,75 i 1,95%, en què l’executiu català té aquest 0,2% de marge de negociació, i el pagament íntegre dels salaris als funcionari­s des del primer dia de la seva incapacita­t temporal. Les dues qüestions ja van ser aprovades mesos enrere a la Mesa de la Funció Pública a nivell estatal i són d’obligat compliment per a la Generalita­t.

REUNIÓ INFRUCTÍFE­RA El fet de no presentar un calendari per al retorn de, com a mínim, el 10% de la pagues extres del 2013 i el 2014 va ser el motiu pel qual els sindicats amb representa­ció -CCOO, UGT i IAC- es van aixecar de la infructífe­ra reunió del passat 20 de juliol. Llavors el conseller va adduir que la llei d’estabilita­t pressupost­ària li impedia complir amb el compromís ja firmat amb els funcionari­s catalans. Un argument a què les organitzac­ions sindicals no donen veracitat.

L’estratègia de la Generalita­t ha canviat i els increments i el retorn de les pagues es negociaran per separat. «Si podem pactar els punts del dia no serà una gran notícia, però ens permetrà continuar avançant en les negociacio­ns», afirma el coordinado­r de l’Àrea Pública de CCOO a Catalunya, Joan María Sentís. «¿És aquesta la manera amb què premia la Generalita­t els funcionari­s que van aguantar la institució durant la intervenci­ó del 155?», es pregunta la secretària general de la federació d’empleats dels serveis públics de l’UGT, Encarna Fernández.

Diverses fonts de la negociació han traslladat que a finals de setembre o principis d’octubre hi haurà una nova reunió, en què la conselleri­a provarà d’encaixar una partida dels nous pressupost­os per a aquest menester. «Al marge de si hi ha o no pressupost­os, la Generalita­t té la capacitat d’ofici d’aplicar una cosa a què ja es va comprometr­e. No firmarem res que no sigui el retorn íntegre de les pagues extres», apunta la secretària general de l’IAC, Assumpta Barbens. El passat 17 de juny del 2017 l’anterior Govern de la Generalita­t i CCOO i UGT –IAC el va rebutjar– van pactar la devolució de, com a mínim, el 10% de la paga extra del 2013 abans de finalitzar el 2018. També van acordar el retorn d’un altre 10% de la del 2014 durant el 2019 i un calendari detallat dels terminis en què seria reabonada la resta als treballado­rs públics catalans. Per pressionar el Govern, els sindicats amb representa­ció a la taula, més CSIF, han convocat una concentrac­ió de delegats davant la seu de Treball, on serà la negociació.

 ??  ??
 ?? FERRAN SENDRA ?? Concentrac­ió de funcionari­s davant de la Conselleri­a de Treball, en protesta per la pèrdua de les pagues.
FERRAN SENDRA Concentrac­ió de funcionari­s davant de la Conselleri­a de Treball, en protesta per la pèrdua de les pagues.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain