El Periódico - Català

Normalitat, «per fortuna»

Rajoy menysprea l’empenta republican­a i es felicita perquè Espanya mostri que és un «país seriós» davant el relleu del Rei Alerta que el ple d’avui no versa sobre el model de l’Estat

- PATRICIA MARTÍN

Tret de les sessions de control a l’Executiu, els plens posteriors als consells europeus i el debat de l’estat de la nació, l’actual president del Govern no es prodiga gaire per les Corts. Però l’actualitat, en ocasions, s’imposa als costums i canvia les agendes. Així va passar l’agost passat, quan Mariano Rajoy va haver de comparèixe­r per l’escàndol Bárcenas o quan, l’abril passat, va haver de pujar a la tribuna per defensar el rebuig del Govern a transferir a la Generalita­t la competènci­a per celebrar referèndum­s. Avui, tornarà a ser el primer a prendre la paraula en la solemne sessió parlamentà­ria en què s’aprovarà, amb aclaparado­ra majoria, la llei d’abdicació que permetrà la retirada de Joan Carles I.

Després d’un minidebat en què els grups discutiran sobre la tramitació urgent i amb lectura única del projecte legal, Rajoy pronunciar­à un discurs amb l’objectiu de convèncer que el Govern i el PP són sinònims d’estabilita­t. El cap de l’Executiu ajustarà el seu missatge exclusivam­ent a la necessitat d’aprovar una llei per facilitar l’abdicació del Monarca. «D’això es tracta», va asseverar ahir, anticipant que no farà el joc als grups minoritari­s i el seu desig que el ple sigui una disjuntiva entre monarquia o república. En una roda de premsa oferta a la Moncloa amb el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, Rajoy va menysprear el sentiment republicà expressat als carrers i va alabar que el relleu a la Zarzuela es pugui produir, «per fortuna» , amb la «normalitat» pròpia d’un «país seriós» . De fet, va treure ferro a la possibilit­at que hi hagi fugues de vot al PSOE i es va felicitar perquè una «immensa majoria de diputats» pensin votar a favor de la llei.

300 vots a favor

I és que, tret d’alguna sorpresa d’última hora a les files socialiste­s, uns 300 parlamenta­ris (la suma del PP, el PSOE i UPD) avalaran la norma que permet l’abdicació, davant de 19 (d’IU i grup mixt) que la rebutjaran. CiU, el PNB i CC optaran per l’abstenció, mentre que Amaiur no participar­à en el ple. De fet queda- rà ben clara la posició de cadascú, perquè la votació serà nominal, cosa que obligarà ses senyories a expressar el vot en veu alta i des de l’escó.

El 17 de juny, la llei arribarà al Senat. L’endemà, Joan Carles firmarà la norma, i el dijous 19 el Congrés acollirà la proclamaci­ó de Felip VI. El PNB va obrir ahir el debat al voltant del vestit que ha de lluir el futur monarca per a l’ocasió. El grup basc va rebutjar l’uniforme militar per evitar «records» d’altres temps. La Zarzuela, per la seva part, estudia que els Prínceps recorrin el centre de Madrid després de la cerimònia.

H

 ?? JUAN MANUEL PRATS ?? Compareixe­nça
Mariano Rajoy, ahir a al Moncloa, amb el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto.
JUAN MANUEL PRATS Compareixe­nça Mariano Rajoy, ahir a al Moncloa, amb el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain