El Periódico - Català

Debats d’allau

Les controvèrs­ies en què se simplifica i no hi ha matisos amaguen molt més del que mostren

- Longo

FRANCISCO

Dos debats, el de monarquia o república i el del dret a decidir, reclamen aquests dies l’atenció. Encara que diferents en contingut i extensió, comparteix­en algunes caracterís­tiques. Tots dos són metadebats, discussion­s genèriques que polaritzen l’opinió al voltant de disjuntive­s simples, dotades d’una gran eficàcia delimitado­ra (s’és partidari d’una opció o de la contrària) i d’un alt poder de mobilitzac­ió. En els dos casos hi ha transcende­nts qüestions de fons que queden tapades pel soroll de les primeres, i la seva discussió s’eludeix o es posposa. En el primer d’aquests debats, el que queda ocult és com millorar, ja sigui amb monarquia o amb república, la qualitat i el funcioname­nt de les institucio­ns democràtiq­ues. En el segon, les raons i les conseqüènc­ies, a curt i llarg termini, d’una hipotètica secessió de Catalunya. FA POC

l’historiado­r Álvarez Junco escrivia que, si és molt demanar que el discurs polític sigui racional, potser es podria demanar que fos una mica menys infantil. No obstant, en l’aparició i extensió d’aquests debats hi ha, a pesar de la notable puerilitat amb què es plantegen les opcions, un component, es diria, inequívoca­ment adult i racional. En realitat, el seu èxit en la nostra esfera pública actual es deu a una combinació de funcionali­tat política i eficàcia mediàtica.

A algunes forces polítiques, un debat plantejat així els permet ampliar l’univers dels partidaris sense entrar en empipadors detalls que revelarien diferèncie­s d’opinió poc conciliabl­es. Com més elemental sembli la qüestió (¿qui s’ha d’oposar que la gent voti, ja sigui sobre la secessió o la forma d’Estat?), millor per sumar adeptes i castigar aquells adversaris que carreguen amb el llast de la precisió o el matís. Gran cosa també per als mitjans: confrontac­ions en forma de disjuntiva binària, de gran potència simbòlica i autoexplic­ativa, proveïdes de forta càrrega emocional. Discussion­s que permeten crear estereotip­s senzills, diferencia­r entre un bàndol i l’altre, portar el còmput de les relacions de poder entre tots dos, traslladar a les tertúlies i les discussion­s a la xarxa l’efervescèn­cia de la competició esportiva.

A més d’ocultar els aspectes essencials del que hi ha en joc, un bon debat d’allau es caracterit­za per fugir de la concreció com de la pesta. Així passa en els dos que comentem. El que versa sobre monarquia o república eludeix les considerac­ions sobre les caracterís­tiques que hauria d’adoptar una forma d’Estat o l’altra, sobre les modalitats presents en diferents països, el caràcter més o menys presidenci­alista o parlamenta­ri d’un possible règim repu-

Sobre la forma d’Estat i el dret a decidir es parla més d’un ‘què’ abstracte que del ‘com’

blicà, les atribucion­s i les competènci­es, els procedimen­ts d’elecció. El del dret a decidir defuig parlar del demos (a qui li correspon exercir tal dret), del seu fonament, configurac­ió i límits, de la seva relació amb el marc constituci­onal, dels possibles processos de negociació i acord, dels seus efectes, de la seva possibilit­at de ser exercitat en el futur.

I és que, per gaudir de l’eficàcia que els atribuïm, les controvèrs­ies s’han de configurar com a discussion­s sobre un què abstracte, intemporal i inassequib­le a les adherèncie­s impures dels quès concrets. I allunyar-se sobretot dels coms que minarien inevitable­ment el seu po- tencial de suma, contaminan­t de política –prosaic i empipador assumpte, aquest de la política– el seu periple pels principis més elevats. S’HA DE

reconèixer a aquests debats un efecte beneficiós: aconseguei­xen incorporar a la discussió sobre la cosa pública –en aquests temps de desafecció– molts ciutadans descontent­s amb l’statu quo. La seva capacitat de mobilitzac­ió no és menyspreab­le, com tampoc ho és el toc d’alerta que represente­n per a una societat massa acostumada a la indiferènc­ia i la passivitat envers els temes col·lectius. Dit això, convé reparar en el cost que traslladen als processos de formació de l’opinió, al centrar l’atenció en temes tan genèrics com manipulabl­es pels interessos en joc. Inclouen, sí, milers de ciutadans, però assignant-los un paper de menors d’edat i afavorint l’èxit de discursos demagògics i populistes. Produeixen lideratges de baixa qualitat, basats en la simplifica­ció de realitats complexes, i, el que és pitjor, desvincule­n l’elecció entre les diferents opcions de les seves conseqüènc­ies a mitjà i llarg termini.

En definitiva, els debats d’allau es caracterit­zen per amagar molt més del que mostren. Rebaixen la deliberaci­ó pública a una cacofonia de veus antagòniqu­es de la qual és difícil, per a la ciutadania, deduir línies d’avanç i progrés. Amartya Sen diu, amb raó, que la democràcia és el govern per discussió, però les discussion­s d’aquest tipus s’assemblen més aviat a la seva caricatura.

H

 ?? LEONARD BEARD ??
LEONARD BEARD
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain