Slovenske Novice

Delata le še tri dni na teden

Britanski par zamenjal mestno življenje za bivanje v eko vasi Oba sta izobražena in sta imela dokaj dobri službi Eden glavnih razlogov za selitev je bil šestmesečn­i sin Leon.

- A. J.

VAS kdaj prime, da bi ob delovniku, ki se kar ne konča, plači, ki v času enega življenja ne omogoča niti nakupa solidne nepremični­ne, položnicah, za katere se zdi, da nenehno prihajajo v naše nabiralnik­e, in hrani, ki je iz tedna v teden dražja, spakirali in se odselili nekam, kjer vsega tega ne bo? Zakonca Guy in Viki Erlacher-Downing sta naredila prav to. Naveličana neizpolnju­jočega vsakdana sta 27-letnik in 29-letnica, ki sta par od leta 2016, pustila dokaj dobro plačani službi in se preselila v trajnostno vas v Devonu. Zdaj z otrokom živita obdana z naravo in ljudmi, ki jim je mar za prihodnost našega planeta. Stanovanje sta zamenjala za leseno kočo, tako kot drugi prebivalci eko vasice pa tudi onadva pomagata pridelovat­i hrano za vso skupnost na skupnem vrtu, kjer se delo in pridelek enakomerno porazdelit­a med prebivalce. »Kmalu bomo dosegli povsem realističe­n cilj in gojili večino sveže hrane, ki jo porabimo,« pojasnjuje Viki.

Dan družine v vasici poteka precej drugače kot v Brightonu, kjer sta živela prej. »Guy in jaz imava nekaj rednih zadolžitev: sajenje rastlin, urejanje našega vrta, ročno črpanje pitne vode iz skupne vrtine, zbiranje deževnice za pomivanje in praznjenje osebnega kompostneg­a stranišča,« našteva žena, sicer znanstvena raziskoval­ka, ki trenutno piše doktorat o podnebnih spremembah v povezavi z duševnim zdravjem. Vsi ti opravki jima zapolnijo tri dni v tednu, preostali čas pa se lahko posvetita sebi in otroku. Šestmesečn­i sin Leon je bil eden glavnih razlogov, da sta se odločila za novo življenje. V skupnosti, kjer živijo, malček preživi ogromno časa v naravi, nanj pa ne pazijo le starši, ampak vsa skupnost. Eko skupnost sta poznala že prej in pogosto kot prostovolj­ca hodila pomagat pri raznih delih. Da se bosta tja kar preselila, pa sta se dokončno odločila med prvim zaprtjem države zaradi covida-19. Kočo jima je pomagala postaviti skupnost, kar je tam nekaj običajnega. Vse koče so narejene iz lesa, nabranega v okoliških gozdovih. Domovanje ju je stalo okoli 35.000 evrov, kar ni malo, pa vendar neprimerno manj, kot bi morala odšteti za kakršno koli nepremični­no v mestu. Kot pravita, sta tukaj, čeprav živita bolj skromno kot prej, res zadovoljna. »Čudovito je vzgajati Leona na tem magičnem kraju,« sklene Viki.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV ?? Koča je opremljena v skladu s trajnostni­mi načeli.
Pred kočo, ki so jo družini pomagali graditi vsi v skupnosti.
FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV Koča je opremljena v skladu s trajnostni­mi načeli. Pred kočo, ki so jo družini pomagali graditi vsi v skupnosti.
 ?? ?? Ena od njihovih nalog sta sajenje in pletje na skupnem vrtu.
Ena od njihovih nalog sta sajenje in pletje na skupnem vrtu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia