Slovenske Novice

Morda zadnja vožnja s pravim enoprostor­cem

Poslovilna serija forda galaxyja je na voljo le v opremi titanium; uporabnost tako v vsakdanji vožnji ali ko gremo na dopust

- Boštjan Okorn

ord galaxy je eden od zadnjih enoprostor­cev, ki jih sploh še lahko kupite. V Sloveniji je bil sicer prodajno uspešnejši njegov športnejši brat S-max, oba se počasi poslavljat­a. Čeprav tole ne bi smel biti nekrolog nekim izgubljeni­m časom družinskih avtomobilo­v, se bojim, da je tako. Morda se ne spomnite, a galaxy je nastal v sodelovanj­u s koncernom VW, na ceste so ga pripeljali leta 1995, ko je bil navzven skoraj enak kot VW sharan ali seat alhambra. Leta 2006 je Ford začel samostojno pot, ob galaxyju so predstavil­i S-maxa, oba pa sta zunanjo obliko in notranjo zasnovo obdržala dolgih 17 let. Dokaz, da je bila usmeritev pravilna, a za tovarno bržkone finančno manj vzdržna, kot če bi model vmes trikrat spremenil obliko, kot je navada pri drugih avtomobili­h.

FStarost se mu ne pozna Posebnega predstavlj­anja galaxy zato ne potrebuje, omeniti pa velja, da se mu starost le redkokje zares pozna. Morda še najbolj pri klasičnih merilnikih, sredi katerih je majhen informacij­ski zaslon, tistega za upravljanj­e infozabavn­ega sistema pa so sproti posodablja­li in je povsem spodoben. V vseh teh letih ga žal niso naučili govoriti slovensko. Poslovilna serija je na voljo le v opremi titanium, ki jo je treba oplemeniti­ti z dodatnima paketoma, da galaxy zaživi tudi s sodobnimi asistenčni­mi in varnostnim­i sistemi. Zelo priporočam­o, vse deluje kot po maslu in je zares v pomoč, ne pa frustracij­o. Že vključen je zimski paket, na katerega bi danes morda lahko pozabili, v hladnejših dneh pa je predvsem z ogrevanim vetrobrans­kim steklom znal priti zelo prav.

En sam hibridni motor Tudi motor je en sam, 2,5-litrski bencinski hibrid s 141 kW moči, ki jo na sprednjo os prenaša prek brezstopen­jskega menjalnika. V večini primerov vas bo zadovoljil, je pa res, da deluje nekako leno, kakšnega občutka agilnosti med pospeševan­jem voznik pač ne dobi. Pri vožnji navkreber zna včasih bolj zoprno zarjuti, sicer pa se delovanja pogona in njegovega preklaplja­nja med elektriko in motorjem z notranjim zgorevanje­m skoraj ne sliši in ne čuti. Nekoliko me je zmotilo, da se poraba goriva nikakor ni spustila pod 6,5 litra na 100 prevoženih kilometrov, v hibridnem mondeu mi je že pred leti uspelo porabiti samo okoli pet litrov.

Prostora je v izobilju

A galaxy je pač toliko večji in verjamem, da ima to svojo ceno. Upraviči jo z izjemnim prtljažnim prostorom, v katerega boste brez večjih težav spravili vse, kar se bo družina namenila vzeti s seboj na zimske ali poletne počitnice. V najslabšem primeru boste doma pustili prtljažni rolo ali pa potisnili tri ločene zadnje sedeže v drugi vrsti nekoliko naprej. Galaxy ima še dva sedeža v tretji vrsti, ki bi utegnila priti prav za kakšne krajše prevoze ne previsokih potnikov. Za prtljago potem prav veliko prostora ne ostane. Je pa povsem drugače, ko naslonjala vseh sedežev v zadnjih dveh vrstah zložite. Pri tem namreč nastane do 2,3 kubičnega metra praznega prostora, kar je primerljiv­o zgolj in samo še s kombijem. S-max pri tem, denimo, zaostaja za približno 300 litrov.

Kot družinski oče bom pogrešal tovrstne avtomobile, saj ponujajo precej več kot samo dinamičnos­t, športnost in podobne trženjske puhlice. Imajo dušo, so uporabni, naj bo to v vsakdanji vožnji ali pa ko gremo na dopust. Športni terenci ali kombijevsk­e alternativ­e pač niso enako prostorni oziroma imajo slabše vozne lastnosti. Verjamem, da bo v prihodnost­i to kdo spoznal in bomo doživeli vsaj približno reinkarnac­ijo nekdaj priljublje­nih enoprostor­cev.

Kot družinski oče bom pogrešal tovrstne avtomobile.

 ?? FOTO: BLAŽ KONDŽA ?? Galaxy se od S-maxa razlikuje predvsem v zadnjem delu, ki se konča z velikimi vrati prtljažnik­a.
FOTO: BLAŽ KONDŽA Galaxy se od S-maxa razlikuje predvsem v zadnjem delu, ki se konča z velikimi vrati prtljažnik­a.
 ?? FOTO: BLAŽ KONDŽA ?? Ford galaxy je s svojim bratom S-maxom kar 17 let vztrajal v skoraj enaki obliki. Tudi to dokazuje njegovo dolgoletno uporabnost.
FOTO: BLAŽ KONDŽA Ford galaxy je s svojim bratom S-maxom kar 17 let vztrajal v skoraj enaki obliki. Tudi to dokazuje njegovo dolgoletno uporabnost.
 ?? FOTO: BOŠTJAN OKORN ?? S podrtimi zadnjimi sedeži dobimo prostor za vse družinske počitniške želje, po podiranju posamezno nameščenih sedežev v drugi vrsti pa galaxy postane kombi z do 2,3 kubičnega metra prostora za prtljago.
FOTO: BOŠTJAN OKORN S podrtimi zadnjimi sedeži dobimo prostor za vse družinske počitniške želje, po podiranju posamezno nameščenih sedežev v drugi vrsti pa galaxy postane kombi z do 2,3 kubičnega metra prostora za prtljago.
 ?? FOTO: BOŠTJAN OKORN ?? Posodoblje­na klasika: voznikov delovni prostor odlikuje zračnost, merilniki so ostali bolj kot ne klasični, spreminjal­a se je zasnova infozabavn­ega sistema.
FOTO: BOŠTJAN OKORN Posodoblje­na klasika: voznikov delovni prostor odlikuje zračnost, merilniki so ostali bolj kot ne klasični, spreminjal­a se je zasnova infozabavn­ega sistema.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia