Slovenske Novice

Barvne ledene skulpture

V modelčke za led nalijte obarvano vodo in kocke spremenite v umetnost

- T. P.

ima je prišla kot naročeno tik pred šolskimi počitnicam­i. A čeprav ne bo manjkalo kepanja, sankanja, smučanja in izdelovanj­a angelčkov v snegu ter zimske klasike, snežakov, lahko repertoar zimske zabave še razširimo. Sneg in led lahko na plan privabita našega notranjega

Zumetnika, ki bo zimsko belino presekal s čarobnimi, barvnimi ledenimi skulpturam­i. Izdelava je preprosta, učinek izjemen! Tako lahko povzamemo mavrične skulpture iz ledu, za katere potrebujem­o zgolj vodo, modelčke za izdelovanj­e ledenih kock in manjše posodice ter jedilno barvo. No, in nekaj časa, saj se voda ne spremeni v led v hipu kot pod udarcem s čarobno paličico, pač pa terja svoj čas.

V prvem koraku napolnite plastenke z vodo in vsaki dodajte nekaj kapljic barvila. Z barvo ne pretiravaj­te, saj si želite živih, sijočih barv, ne koščkov ledu v težkih, prezasičen­ih in temnih odtenkih. Vodo z barvilom premešajte in z njo napolnite modelčke. Bolj bodo raznolikih oblik, bolj dinamične bodo ledene skulpture. Zato si omislite modelčke za ledene kocke, ki jih danes dobimo v vseh možnih oblikah (od srčkov in zvezdic prek oblik sadja do običajnih kvadratnih in okroglih), uporabite lahko kar modele za peko mafinov (bolj jih napolnite, iz večjih ledenih kosov boste ustvarjali) ali manjše posodice za shranjevan­je. Prav pridejo tudi modelčki, s katerimi otroci poleti iz mivke »pečejo« najrazličn­ejše tortice. Z obarvano vodo napolnjene modelčke dajte v zamrzovaln­ik, na resnično hladen dan pa lahko vodo v led spremenimo kar na prostem. Ko so naše barvaste ledene kocke vseh oblik in velikosti narejene, jih stresite iz modelčkov in v ledeni skrinji shranite v večji posodi. Če imate občutek, da ledenih gradnikov nimate dovolj, postopek ponovite.

Tako, material imate pripravlje­n, zdaj morate le še počakati na dan, ko bo temperatur­a padla pod ledišče. Tedaj seveda dobro oblečeni odnesite svoj zaboj z barvnimi ledenimi kockami na (domače) dvorišče, pripravite si plastenko z vodo in ledeno kiparjenje se lahko prične. Vzamete prvo kocko. Ko k njej pritaknete naslednjo, tako, kot vam v tistem trenutku narekuje domišljija, ju malce pokapljate z vodo in začnite šteti do deset. V tem času bo voda zaledenela in učinkovala kot lepilo med kockama. Nadaljujte, dokler vam kock ne zmanjka oziroma ko ste zadovoljni s končnim izdelkom.

Kot lepilo uporabite vodo in počakajte nekaj trenutkov, da zaledeni.

 ?? FOTO: ZZVET/GETTY IMAGES ?? Več različnih oblik prinese bolj razgibano skulpturo.
FOTO: ZZVET/GETTY IMAGES Več različnih oblik prinese bolj razgibano skulpturo.
 ?? FOTO: MERRIMON/GETTY IMAGES ?? Ne dodajte preveč barvila, da kocke ne bodo pretemne.
FOTO: MERRIMON/GETTY IMAGES Ne dodajte preveč barvila, da kocke ne bodo pretemne.
 ?? FOTO: HAPPYHOOLI­GANS.CA ?? Zimska otroška zabava ni nujno le bela.
FOTO: HAPPYHOOLI­GANS.CA Zimska otroška zabava ni nujno le bela.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia