Slovenske Novice

Zimska solata

Za 4 osebe:

- A. K.

pa moker oziroma sluzast, v vsakem primeru pa je nadležen in le še okrepi slabo počutje. V lekarnah so sicer na voljo številna zdravila brez recepta, denimo sirupi, a izkušeni povedo, da so domači pripravki prav tako učinkoviti ter tudi bolj dostopni. Vsaj poskusiti velja! Zlato pravilo je, da je ob prehladu in kašlju nujno piti veliko tekočine, kar pomaga redčiti in izločati sluz, pomagamo pa si lahko še z recepti naših babic. Denimo, med je tista sestavina, ki ne sme manjkati v kuhinji, sploh ne v zimskem obdobju. Lahko uživamo kar samega, denimo, vsakih nekaj ur počasi poližemo veliko žlico, lahko pa ga zmešamo z limonovim sokom in kokosovim oljem ter nekajkrat na dan zaužijemo dve žlički. Timijan ali materina dušica je znana sestavina sirupov, ki olajšujejo izkašljeva­nje, mnogi pa prisegajo na timijanov čaj. Dve čajni žlički posušenih listov 300 g ješprenja 1 skodelica oliv 1 jabolko 1 pest orehov

150 g parmezana

1 pest motovilca

sok 1 limone sol, olje

Ješprenj čez noč namočimo in ga skuhamo v slani vodi. Motovilec očistimo, operemo in osušimo. Jabolko olupimo in naribamo, orehe grobo prelijemo s skodelico vrele vode in po desetih minutah precedimo. Dodamo med in limono ter počasi srebamo. Pomaga lahko črni poper: sesekljamo. Parmezan narežemo na lističe. Kuhan ješprenj stresemo v skledo, pokapljamo z oljem in premešamo. Dodamo olive, jabolka in orehe in še enkrat premešamo. Potresemo z motovilcem, pokapljamo z limoninim sokom in na koncu potresemo s parmezanom. Postrežemo, ko je ješprenj še nekoliko topel.

Vodna para bo pomirila kašelj in olajšala dihanje.

animivo zimsko solato pripravimo iz ješprenja ali druge kaše, stročnic ali riža. Še toplo osnovo zmešamo z zelenjavo, dodamo olive in sir, bodisi parmezan bodisi feto, vmešamo še oreške ali semena. Za preliv lahko pripravimo sladko-kislo omako iz medu in kisa, tako bo jed res nekaj posebnega. Dodamo lahko tudi kakšne mesnine, na primer popečen pršut ali slanino, tudi na koščke narezano piščančje meso. Postrežemo kot samostojni obrok ali kot prilogo.

Z

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia