Slovenske Novice

Brez tobaka do leta 2025?

Nova Zelandija sprejela ostro protikadil­sko zakonodajo Nasprotnik­i zakona opozarjajo na razcvet črnega trga

- • S. I.

WELLINGTON Nova Zelandija je ta teden sprejela zakonodajo, s katero namerava izkorenini­ti kajenje med mladimi. Pa tudi ne tako mladimi. Novi zakon določa, da tobak in tobačni izdelki ne bodo dosegljivi za nikogar, ki je rojen po 1. januarju 2009. To pomeni, da se bo starostna meja dvigovala iz leta v leto. Teoretično bi torej moral nekdo, ki bi čez 50 let želel kupiti cigarete, dokazati, da je star najmanj 63 let. A zdravstven­e oblasti računajo, da bo kajenje izkoreninj­eno že dosti prej: za cilj so si postavili leto 2025, ko naj bi Nova Zelandija postala država brez tobaka. Novi zakon tudi radikalno zmanjšuje število prodajalce­v tobačnih izdelkov s 6000 na 600, poleg tega pa določa tudi najvišjo količino nikotina, ki ga lahko vsebujejo cigarete. »Nobenega razloga ni, da bi dovoljeval­i prodajo izdelkov, ki ubijejo polovico ljudi, ki jih uporabljaj­o,« je v parlamentu izjavila ministrica za zdravje Ayesha Verrall. »In s sprejemom te zakonodaje se bo to ustavilo.« Po njenih besedah bo zdravstven­i sistem prihranil milijarde, ki bi sicer šle za zdravljenj­e bolezni, ki jih povzroča kajenje, kot so rak, srčno-žilne bolezni, kapi in amputacije. Zakon naj bi po njenem prepričanj­u poskrbel za generacijs­ke spremembe in zagotovil več zdravja med mladimi. Zakon je bil v parlamentu sprejet s 76 proti 43 glasovom.

Pomisleki ostajajo

Vsi pa le niso prepričani o koristnost­i tako strogih predpisov. Liberarna stranka ACT opozarja, da bodo številne male trgovine po Novi Zelandiji propadle, ker ne bodo več smele prodajati cigaret. »Zakonu nasprotuje­mo, ker je preprosto slab. Novozeland­cem to ne bo prineslo boljšega življenja,« je dejala podpredsed­nica stranke Brooke van Velden. Po njenem prepričanj­u bo postopna prepoved kajenja ustvarila močan črni trg; prohibicij­a nikoli ni delovala in je vedno imela neželene posledice.

Nova zakonodaja pa se ne loteva vejpanja, ki je na Novi Zelandiji že zdaj bolj priljublje­no od kajenja. Po statističn­ih podatkih trenutno kadi osem odstotkov odraslih Novozeland­cev, medtem ko jih je pred desetimi leti kadilo 16 odstotkov. Po drugi strani zdaj vejpa 8,3 odstotka odraslih, pred šestimi leti pa manj kot odstotek. Večji delež kadilcev je med staroselsk­imi Maori, med katerimi jih kadi petina.

8

odstotkov odraslih Novozeland­cev kadi.

 ?? FOTO: MARTY MELVILLE/AFP ?? Novozeland­ska ministrica za zdravje Ayesha Verrall med predstavlj­anjem novega zakona v parlamentu
FOTO: MARTY MELVILLE/AFP Novozeland­ska ministrica za zdravje Ayesha Verrall med predstavlj­anjem novega zakona v parlamentu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia