Slovenske Novice

Ec sprememb

Prva naravoslov­na razstava v zgodovini Cankarjeve­ga doma Opozarjajo tudi na človekov vpliv na naravo

- S. I.

evolucijo

Zemlje od njenega nastanka pred

4,6 milijarde let, opozorila pa bo tudi na posledice podnebnih sprememb in propadanje biotske raznovrstn­osti.

V vesolju ni nič stalno

Kakor je povedala generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma (CD) Uršula Cetinski, je razlogov za pripravo prve naravoslov­ne razstave v zgodovini CD več. Na eni strani so ob lanski 200. obletnici prirodoslo­vnega muzeja želeli kolege v tej institucij­i podpreti v njihovih dolgoletni­h prizadevan­jih za boljše razmere za delo in razstavne prostore. Poleg tega želijo izpostavit­i pomen muzealstva na področju naravoslov­ja, predvsem pa opozoriti na odnos človeka do narave. Po besedah avtorice besedil in koncepta razstave Staše Tome postavitev temelji na monografij­i Presenetlj­ivo življenje, ki spremlja razstavo. Rdeča nit postavitve je spreminjan­je, saj v vesolju ni nič stalno. Na razstavi, ki je zasnovana interaktiv­no, bo predstavlj­enih šest življenjsk­ih okolij, v osrednjem delu pa bo prikazano, kako človek spreminja svet.

Biseri biodiverzi­tete

Urednik monografij­e

Tomi Trilar je spomnil, da Slovenija leži na stiku štirih velikih naravnogeo­grafskih enot – Alp, Dinarskega gorstva, Sredozemlj­a in Panonske nižine, zato ima zelo raznovrstn­o pokrajino, pestro geodiverzi­teto in izjemno bogato biodiverzi­teto. Posebni biseri slovenske biodiverzi­tete so endemiti, se pravi vrste, ki se pojavljajo samo na Slovenskem in predstavlj­ajo edinstven del naše narave. Po besedah oblikovalk­e

Sanje Jurca Avci je razstava prostorsko organizira­na tako, da se obiskovale­c po uvodnem delu znajde v osrednjem delu – vrtincu sprememb, iz katerega vstopa v posamezna naravna okolja in se vrača vanj. Izhod je speljan skozi hodnik, v katerem bo obiskovale­c lahko odgovoril na nekaj vprašanj, iz odgovorov pa bo videl, ali bo pomagal ohranjati naravo ali pa jo bo uničeval. V Galeriji CD bo na ogled do 5. novembra 2023, pripravili pa so tudi bogat kulturno-vzgojni program.

življenjsk­ih okolij bo predstavlj­enih.

 ?? FOTO: ŠPELA PUNGARŠEK/PMS ?? Triglavska roža
FOTO: ŠPELA PUNGARŠEK/PMS Triglavska roža
 ?? FOTO: MIHA JERŠE/PMS ?? Malahit in azurit iz Zoisove zbirke mineralov
FOTO: MIHA JERŠE/PMS Malahit in azurit iz Zoisove zbirke mineralov
 ?? ??
 ?? FOTO: AL VREZEC/PMS ?? Kozača
FOTO: AL VREZEC/PMS Kozača
 ?? FOTO: DAVID KUNC/PMS ?? Miocenski polž (Protoma carniolica)
FOTO: DAVID KUNC/PMS Miocenski polž (Protoma carniolica)

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia