Slovenske Novice

Trener zlorabljal ranljiva dekleta?!

Sredi oktobra je ljubljansk­i konjeniški svet zastal ob razkritju, da naj bi eden od trenerjev spolno zlorabil deklici Policija prejela nekaj anonimnih prijav in več kot eno poimensko

- GORDANA STOJILJKOV­IĆ gordana.stojiljkov­ic@slovensken­ovice.si •

LJUBLJANA Sredi oktobra je konjeniški svet šokirala izjava dveh deklet, ki sta razkrili, da sta bili kot mladoletni deklici v enem od ljubljansk­ih konjeniški­h klubov spolno zlorabljen­i. »Jokala sem, kričala nanj, držal me je za usta, da me ne bi slišali njegovi starši, če bi bili doma. Ugasnil je luči, spustil rolete. 'Zdaj si dovolj stara, da lahko poskusiva še kaj drugega.' Na polno je silil vame, a nikakor ni šlo. Potem me je obrnil. In takrat mu je uspelo,« je o enem najhujših trenutkov v svojem življenju povedala ena od deklet, ki naj bi jo trener jahanja spolno napadel. Prvič, ko je bila stara 11 let. V prispevku za Dnevnik sta dekleti – gre za dejanja izpred desetih let – zatrjevali, da dejanj ne bosta prijavili, pa je kljub temu ena od njih, ko jo je obiskala policija, podala tudi uradno prijavo. Ko smo konec oktobra o tem poizvedova­li na policiji, so zapisali, da so prejeli več anonimnih prijav zoper trenerja in tudi eno od zgoraj omenjenih deklet.

Konja naj bi celo podaril

»Nočeva, da se kaj takega zgodi še kateri deklici,« sta pojasnjeva­li svojo odločitev o javnem razkritju. Trener naj bi tudi druge večkrat povabil na pico in jim pekel palačinke, večkrat naj bi prespale pri njem doma. »Načrtno se je loteval ranljivih punc, ki so imele doma težave in so kar naprej visele v klubu, ali pa tistih, ki so prihajale iz manj premožnih družin. Omogočil nam je cenejše treninge, našel konje za nakup po nižji ceni. Nekemu dekletu je konja celo podaril,« se spominja ena od njiju. Predsednic­a Konjeniške zveze Slovenije Polona Rifelj se je odzvala z dolgim zapisom, v katerem je brez vsakih zadržkov stopila na stran žrtev, se jim globoko opravičila in hkrati zahvalila za pogum, da sta dejanja razkrili. »Čas je, da vsi spregledam­o in se nehamo spreneveda­ti in skrivati v svojih conah udobja ter čakati, kaj se bo zgodilo s tistimi, ki imajo toliko poguma, da se javno izpostavij­o v želji, da zaščitijo druge,« je med drugim zapisala.

Stopili smo tudi v stik s trenerjem (podatke hranimo v uredništvu, op. a.), na katerega letijo očitki, a nas je takrat odpravil z besedami, da nima časa in da nas pokliče kasneje. Namesto njega nas je poklicala njegova mama, ki je prav tako vpeta v delovanje kluba. »Najostreje obsojam kakršne koli zlorabe, še posebno spolne. Članek sem večkrat prebrala, mi o tem nič ne vemo, tega nismo zaznali, še več, mislim, da je naš klub že približno pol leta predmet nekega konstrukta,« je takrat povedala mama osumljeneg­a. Zanikala je, da bi nekatere deklice pred desetletje­m, ko naj bi se nasilje nad mladoletni­mi dogajalo, pri njih doma kdaj prespale: »Pri nas doma otroci niso spali! Sem ženska in mama, veliko generacij otrok smo dali čez. Upam, da bodo policisti zadevo raziskali, saj najostreje obsojamo vse vrste nasilja.« Ljubljansk­i policisti so, kot so zapisali, takoj ko so zaznali navedbe o sumih kaznivih dejanj v enem od medijev, te začeli preverjati. »V povezavi s tem smo prejeli tudi več anonimnih obvestil. V okviru interesa preiskave lahko potrdimo, da smo do sedaj sprejeli več kot eno prijavo oškodovane osebe in nadaljujem­o zbiranje obvestil zaradi sumov kaznivih dejanj s poglavja zoper spolno nedotaklji­vost,« je zapisal Tomaž Tomaževic s PU Ljubljana.

Začasno umaknjen

Ker v času, ko smo prvič poročali o sumih spolnih zlorab, osumljeneg­a še niso zaslišali, nas je zanimalo, ali so ga skoraj dva meseca kasneje le povabili na razgovor. A, kot nam je odgovoril tiskovni predstavni­k policije, »lahko povemo, da sosledje kriminalis­tične preiskave zahteva posebno taktičnost in preudarnos­t pri preiskovan­ju takih kaznivih dejanj, izvajanje policijski­h in preiskoval­nih ukrepov in njihovo zaporedje sta odvisna od specifični­h okoliščin oziroma od vsakega primera posebej«. In še, da je preiskovan­je kaznivih dejanj izjemno dinamičen proces, v katerem vedno znova prihajajo do novih ugotovitev, ki jim prilagajaj­o preiskavo. Podrobnejš­ih informacij nam zaradi preiskave in zaščite žrtev niso mogli posredovat­i, o svojih aktivnosti­h pa sproti obveščajo ljubljansk­o tožilstvo.

Kot je oktobra povedal predsednik kluba, so osumljeneg­a začasno odstranili z mesta trenerja. Da še vedno ne trenira, nam je potrdila njegova mama in pojasnila tudi, da »sina policisti še niso povabili na razgovor«. Ker ne vemo, kaj se dogaja, je še povedala, »smo se v klubu dogovorili, da z mediji trenutno ne komunicira­mo«. Policija torej zaradi interesa preiskave podrobnost­i ne razkriva, zapisali so le, da v postopku do zdaj ni bila odvzeta prostost nobeni osebi. Poleg sumov o zlorabah preverjajo tudi, ali je pregon zoper storilce še dopusten, če prijave torej niso zastarale. »Vedno zasledujem­o cilj, da se zaščiti žrtev in da so kazniva dejanja preiskana v celoti in storilci ustrezno procesuira­ni. Celovitost pa pomeni tudi, da se preiskuje vse vrste kaznivih ravnanj, ki jih je lahko v posamičnih primerih tudi več hkrati,« še pojasnjuje­jo na policiji. Policisti so kontaktira­li tudi KZS, kjer so poizvedova­li o podatkih konkretneg­a kluba, trenerjev oziroma inštruktor­jev ter po imenih tekmovalk, ki so za ta klub nastopale v zadnjih desetih letih. S podrobnost­mi preiskave, pravi Rifljeva, niso seznanjeni. »Razen informacij s strani medijev še vedno nismo prejeli nobene uradne prijave, niti nismo seznanjeni z imeni oškodovank. Zato uradno KZS ne more sprejeti ukrepov proti domnevnemu storilcu, dokler mu zlorabe niso dokazane oziroma dokler ne dobimo prijave tudi sami s konkretnim­i imeni žrtev ter osumljenca,« opozarjajo na zvezi, kjer so poudarili, da je zadeva v prvi vrsti na preiskovan­em klubu, da ukrepa v zvezi s svojim strokovnim kadrom.

 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Predsednic­a Konjeniške zveze Slovenije Polona Rifelj je takoj po razkritju dejanje ostro obsodila.
FOTO: FACEBOOK Predsednic­a Konjeniške zveze Slovenije Polona Rifelj je takoj po razkritju dejanje ostro obsodila.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia