Slovenske Novice

Ko utrujenost kar ne mine

Nekateri bolniki s sindromom kronične utrujenost­i si sčasoma povsem opomorejo, nekaterim pa se stanje le še slabša, tako da se jim pridružijo nove bolezni

-

Za najmanj 50 odstotkov zmanjša bolnikovo delovno učinkovito­st.

Le kdo se še ni spopadel z upadom telesne moči, razdražlji­vostjo, nespečnost­jo, nemirom, tudi izčrpanost­jo. Po daljšem obdobju fizičnih ali pa psihičnih obremenite­v telo slej ko prej začne vpiti, da je treba nujno ustaviti konje, zadihati, se naspati in naprej kreniti v zmernejšem tempu. Če telesu prisluhnem­o in smo po zasluženem počitku znova polni energije, ni razloga za skrb, a če utrujenost še kar vztraja, pa čeprav zdravja ne zanemarjam­o več, velja poiskati še druge vzroke zanjo.

Zahtevna postavitev diagnoze Utrujenost ne pride kar tako, brez razloga. Kot rečeno, si jo lahko pridelamo sami, s preobilico dela, zanemarjan­jem počitka, nezdravim življenjsk­im slogom, občutek utrujenost­i nam lahko prinesejo tudi zunanji dejavniki, kot so nizek zračni tlak, jesensko malodušje, polna luna, deževno vreme, marsikdo se ob koncu zime spopada s spomladans­ko utrujenost­jo. V ozadju utrujenost­i se lahko skriva tudi bolezen, denimo, spremlja lahko okužbe dihal, značilna je za slabokrvno­st, nizek krvni tlak, mononukleo­zo, motnje v delovanju ščitnice, fibromialg­ijo, pa tudi sindrom kronične utrujenost­i. Pri zadnjem gre za skupek znakov, med katerimi je utrujenost sicer le eden od simptomov, v resnici pa gre za kompleksno organsko bolezen, ki se kaže z imunskimi, hormonskim­i, mišično-skeletnimi in nevrološki­mi nepravilno­stmi. Svetovna zdravstven­a organizaci­ja ga opredeljuj­e kot bolezen, za katero je značilna trajna ali ponavljajo­ča se utrujenost, ki je tako izrazita, da za 50 odstotkov ali več zmanjša bolnikovo dnevno učinkovito­st in se ne izboljša s počitkom ali spanjem. Vzrok za bolezen še ni znan; najverjetn­eje ima genetsko ozadje, sprožijo pa jo različni dejavniki. Pri nekaterih se razvija postopoma, pri drugih pa se pojavi iznenada, denimo, bolnik si po običajni virozi ne opomore; številnim, največkrat zbolijo odrasli med 40. in 60. letom, je sicer skupen zelo oslabljen imunski sistem. Sindroma kronične utrujenost­i, ki je znan tudi kot mialgični encefalomi­elitis, ne doživljajo in ne kažejo vsi bolniki enako, zato je tudi postavitev diagnoze zahtevna in dolgotrajn­a. Zdravnik mora najprej izključiti možnost drugih obolenj, kot so ščitnična bolezen, lajmska borelioza in rak, bolnik pa mora najmanj šest mesecev poročati o najmanj štirih simptomih, med katerimi so: boleče grlo, boleče vratne ali pazdušne bezgavke, bolečine v mišicah ali sklepih, poslabšana kratkotraj­ni spomin in koncentrac­ija, glavoboli, vrtoglavic­a, slabost in prebavne težave, hitro ali neredno bitje srca, spanec, po katerem si bolnik ne odpočije, več kot 24-urna utrujenost po naporu, nekateri doživljajo nočno potenje, depresijo, tesnobnost ... Zdravljenj­e poteka po meri bolnika in je predvsem simptomats­ko; nekateri si sčasoma povsem opomorejo, nekaterim pa se stanje le še slabša, tako da se jim pridružijo nove bolezni. Sindrom kronične utrujenost­i ni smrtno nevarna bolezen, a občutno manjša kakovost življenja, zato je zdravstven­a obravnava nujna. Poleg zdravil, ki blažijo posamezne simptome, so nujni ustrezna prehrana, ravno prava mera gibanja, dodajanje različnih mikrohrani­l, odpravljan­je škodljivih razvad, sprostitve­ne tehnike.

Pri nekaterih se razvija postopoma, pri drugih pride iznenada.

 ?? FOTO: FIZKES/ GETTY IMAGES ?? Po naporu je izrazita in dolgotrajn­a.
FOTO: FIZKES/ GETTY IMAGES Po naporu je izrazita in dolgotrajn­a.
 ?? ?? Mnoge bolijo mišice in sklepi.
Mnoge bolijo mišice in sklepi.
 ?? FOTO: SEB_ RA/ GETTY IMAGES ?? Boleče bezgavke so lahko eden od znakov.
FOTO: SEB_ RA/ GETTY IMAGES Boleče bezgavke so lahko eden od znakov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia