Slovenske Novice

Skrbimo za oči

Pri prvih težavah in poslabšanj­u vida moramo k okulistu; deset odstotkov Evropejcev ima očesne bolezni v začetnih stadijih, zaradi katerih bi lahko oslepeli, če jih ne bi zdravili

- M. M. K.

Najpogoste­jše težave z vidom so zaradi dioptrije, torej kratkovidn­osti, daljnovidn­osti ali astigmatiz­ma, pravijo oftalmolog­i. Druge pogoste očesne bolezni, ki lahko privedejo do izgube vida, so v razvitem svetu siva mrena ali katarakta, starostna degeneraci­ja rumene pege, zelena mrena ali glavkom in diabetična retinopati­ja. Večina teh je posledica staranja ter sladkorne bolezni.

Več kot tri odstotke Evropejcev je slepih ali slabovidni­h, nadaljnjih deset odstotkov pa ima očesne bolezni v začetnih stadijih, zaradi katerih bi lahko oslepeli, če jih ne bi zdravili.

Zato oftalmolog­i svetujejo, da jih obiščemo pri prvih težavah z očmi in vsakem poslabšanj­u vida, ne glede na to, ali se vid slabša na enem ali na obeh očesih. Eno od stanj, ki ga je nujno treba zdraviti, je bolezen suhega očesa. Ima jo od pet do 35 odstotkov evropskega prebivalst­va, pogosteje se pojavlja pri starejših. Suho oko je vedno treba zdraviti, tudi pri zelo blagih oblikah, saj lahko sicer postane kronično in ima dolgoročne posledice na vid; redko privede do izgube vida, a vendarle zelo prizadene tistega, ki ima tovrstne težave. Vsako poslabšanj­e vida na blizu ni bolezensko stanje, temveč je lahko po 40. letu povsem naraven pojav in se imenuje prezbiopij­a ali vid starejšega, pravijo oftalmolog­i. Da se nam vid slabša, najprej opazimo pri razpoznava­nju detajlov na daleč, še posebno v slabših razmerah, na primer pri nočni vožnji.

Vzrok za to je, da naravna leča v očesu postane trša in manj prozorna, zato postopno izgubimo možnost prilagajan­ja vida na različne razdalje. Ostrina vida se začne slabšati s pojavom in razvojem sive mrene. Starostno slabovidno­st lahko učinkovito odpravimo, bodisi z očali bodisi z operacijo. Pomembno je, da se odločimo za tisto metodo, ki nam najbolj ustreza, pravijo oftalmolog­i, zato so po 40. letu starosti preventivn­i pregledi enkrat na leto priporočlj­ivi.

Za zdrav vid lahko največ naredimo sami, in sicer tako, da zdravo živimo ter da v primeru težav z očmi obiščemo oftalmolog­a. Pozorni moramo biti zlasti na hitro poslabšanj­e vida na enem ali obeh očeh, bliskanje pred enim očesom, močne bolečine in kronično rdeče oči.

 ?? FOTO: NORTONRSX/ GETTY IMAGES ?? Starostno slabovidno­st lahko učinkovito odpravimo bodisi z očali bodisi z operacijo.
FOTO: NORTONRSX/ GETTY IMAGES Starostno slabovidno­st lahko učinkovito odpravimo bodisi z očali bodisi z operacijo.
 ?? FOTO: INSIDE CREATIVE HOUSE/ GETTY IMAGES ?? Po 40. letu so priporočlj­ivi preventivn­i pregledi enkrat na leto.
FOTO: INSIDE CREATIVE HOUSE/ GETTY IMAGES Po 40. letu so priporočlj­ivi preventivn­i pregledi enkrat na leto.
 ?? FOTO: DIRIMA/ GETTY IMAGES ?? Suho oko je vedno treba zdraviti.
FOTO: DIRIMA/ GETTY IMAGES Suho oko je vedno treba zdraviti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia