Slovenske Novice

Gasilci so kolegu rešili življenje

V ponedeljek zagorelo v mansardi večstanova­njske hiše Za las rešili stanovalca

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander. brudar@ slovensken­ovice. si

LJUBLJANA • Veliko sreče v nesreči so v ponedeljek zvečer imeli stanovalci večstanova­njske hiše na naslovu Tomačevska cesta 13 v Ljubljani. Še posebno Rajko Kompare, ki živi v mansardnem delu bloka. Za las se je namreč izognil najhujšemu. »Imel sem res veliko srečo,« je včeraj za Novice podoživlja­l napete trenutke. Povedal nam je, da je zvečer prišel domov z dela in se je seveda najprej odpravil pod tuš. In že takrat je zaslišal nekakšno močno pokanje, a je predvideva­l, da gre za še enega od zvokov na televiziji. Da je v sosednjem delu mansarde, kjer so živeli še dva moška in ena ženska, že močno gorelo, si niti predstavlj­al ni. Kaj kmalu se je sicer izkazalo, da je šlo za pokanje stekla zaradi vročine.

Po tuširanju je želel stopiti na hodnik, kjer pa je zagledal gost dim. Ogenj je bil namreč v večjem delu mansarde že močno razvit, tako da skozi vhodna vrata ni mogel več pobegniti na varno. Zato se je odpravil do mansardneg­a okna in počakal na gasilce, ki so ga rešili s pomočjo avtolestve. »Nato so me pregledali. Bilo je vse v redu,« se spominja sogovornik. Kompare, ki si mora zdaj najti nadomestno stanovanje, je tudi sam gasilec, tako da je dobro vedel, kaj je treba narediti v takšnih trenutkih.

Vzrok še ugotavljaj­o

V mansardnem delu bloka je zagorelo okoli osme ure zvečer. »Po prvih ugotovitva­h je znano, da je zagorelo v mansardnem delu večstanova­njskega objekta, pri čemer pa ni bil nihče poškodovan,« so sporočili s PU Ljubljana. Dodali so, da je gasilcem ogenj uspelo omejiti ter iz objekta evakuirati stanovalce. »Nastala je večja materialna škoda, vzrok požara pa trenutno še ni znan,« so še dodali. Policija je včeraj še opravljala ogled pogorišča.

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje pa so zapisali, da so gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo po prihodu na kraj dogodka takoj začeli gasiti zublje in reševati osebo, ki je bila ujeta v mansardnih prostorih. »Osebo so rešili s pomočjo avtolestve prek strešnega okna,« so pojasnili in nadaljeval­i, da je bilo iz stanovanjs­kega objekta evakuirani­h okoli 12 ljudi. »Gasilci so požar pogasili in pregledali žarišča, prav tako so odkrili del ostrešja in ga na koncu prekrili. Eno stanovanje je popolnoma uničeno, še tri pa so poškodovan­a, tako da niso primerna za bivanje.«

 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Eno stanovanje v mansardi bloka je popolnoma uničeno.
FOTO: IGOR MALI Eno stanovanje v mansardi bloka je popolnoma uničeno.
 ?? FOTO: PGD TOMAČEVO ?? Uporabili so avtolestev.
FOTO: PGD TOMAČEVO Uporabili so avtolestev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia