Slovenske Novice

Zobar naskakuje goro smrti

Med množico alpinistov na K2, ki v baznem taboru čakajo na vreme, je tudi Leščan Rotar

- TINA HORVAT tina. horvat@ slovensken­ovice. si

ISLAMABAD • Sobota je bila zgodovinsk­i dan za svetovni alpinizem. Do takrat je bil 8611 metrov visoki K2 edini pozimi še neosvojen od vseh štirinajst­ih osemtisoča­kov. A tega dne ob 17. uri po lokalnem času je dramatično osvajanje druge najvišje gore na svetu, ki ga je že od sredine decembra spremljala vsa alpinistič­na javnost, doseglo vrhunec.

Skupaj stopili na vrh Ne le da je bil vrh osvojen! Zgodilo se je nekaj še mnogo bolj pomembnega – niso ga osvojili bogati zahodnjaki, ki so doslej za pomoč najemali nepalske gorske vodnike in višinske nosače, ampak se je iz treh odprav, ki so to sezono naskakoval­e K2, združila skupina desetih nepalskih šerp, izkoristil­a lepo vreme, ko je bilo samo minus 40 stopinj Celzija, in se podala velikemu izzivu naproti. Tik pod vrhom so počakali drug drugega in nato skupaj, vsi naenkrat, stopili na vrh. Pri tem so peli nepalsko himno. »To je bil za nas izjemen trenutek. Ponosni smo, da smo postali del zgodovine in tako dokazali, da se da s sodelovanj­em in timskim delom premikati meje mogočega. To je bila zame ena najtežjih izkušenj doslej. Zaradi ekstremneg­a mraza so se nekateri že hoteli obrniti, a smo zbrali moči do roba vzdržljivo­sti za skupni cilj, da skupaj premagamo še zadnji največji alpinistič­ni izziv. Hvala za podporo z vsega sveta, ta je v naših srcih prižgala upanje, ki nam je pomagalo, da smo uresničili svoje sanje,« je po srečni vrnitvi v bazni tabor sporočil Nirmal Purja, neuradni vodja in najbolj izkušen član nepalske ekipe. Znameniti šerpa je vseh 14 osemtisoča­kov osvojil le v pol leta, seveda poleti.

Žal pa so se istega dne, torej v soboto, 16. januarja, prav v času, ko so se Nepalci veselili zgodovinsk­ega uspeha na

K2, končali sanje in življenje španskega alpinista Sergija Mingoteja. Izkušeni alpinist je omahnil v smrt med sestopom s prvega višinskega tabora v bazni tabor, sicer pa je bil že enajstkrat na vrhovih osemtisoča­kov.

Po dveh višinskih rotacijah se Tomaž Rotar dobro počuti in je pripravlje­n na zadnji vzpon.

Mu bo letos uspelo? 49-letni Katalonec je bil tehnični vodja velike komercialn­e odprave agencije Seven Summit Treks, ki se prav tako pripravlja na vzpon na vrh, sestavlja pa

 ??  ??
 ?? FOTO: NIRMAL PURJA ?? Nepalski alpinisti med vzponom
FOTO: NIRMAL PURJA Nepalski alpinisti med vzponom
 ?? FOTO: RED BULL CONTENT POOL/ REUTERS ?? Skupini desetih nepalskih šerp je uspel prvi zimski vzpon na drugo najvišjo goro na svetu.
FOTO: RED BULL CONTENT POOL/ REUTERS Skupini desetih nepalskih šerp je uspel prvi zimski vzpon na drugo najvišjo goro na svetu.
 ?? FOTO: TOMAŽ ROTAR ?? K2 je imenovana tudi gora smrti.
FOTO: TOMAŽ ROTAR K2 je imenovana tudi gora smrti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia