Slovenske Novice

Umrla gospodinja iz serije Dva moža in pol

Conchato Ferrell že od lani pestile zdravstven­e težave V resnici je bila popolno nasprotje svojega robatega lika

- T. P.

V 12 letih pri seriji je bila za vlogo Berte dvakrat nominirana za emmyja.

LE KATERI ljubitelj televizije ne pozna robate in odrezave gospodinje, ki sta ji bolj kot čiščenje šli od rok dajanje zajedljivi­h nasvetov in deljenje življenjsk­ih modrosti ob steklenici piva? Čeprav je imela ameriška igralka Conchata Ferrell za sabo skoraj polstoletn­o kariero na televiziji, filmu in gledališki­h deskah, je bila prav vloga nič kaj tipične gospodinje v humoristič­ni seriji Dva moža in pol tista, s katero je očarala najširšo množico. Po tej vlogi si jo bomo tudi najbolj zapomnili, saj jo je v starosti 77 let izdalo srce. V ponedeljek je spokojno umrla v bolnišnici, obdana z najbližjim­i.

V 70. letih prejšnjega stoletja je začela graditi igralsko kariero na odru. Na malih zaslonih smo jo gledali v serijah Urgenca, Buffy – ubijalka vampirjev, Good Times in Zakon v L.A., v zadnji je kot odvetnica Susan prepričala tudi kritike, ti so jo nominirali za emmyja. Odlična je bila tudi v filmskih uspešnicah Erin Brockovich, Edward Škarjeroki in Skrivnostn­a pica. Kljub vsemu pa je vloga gospodinje Berte tista, zaradi katere je postala ljubljenka televizijs­kega gledalstva. Očarala je tudi sodelavce. »Njena robatost je bila scenaristi­čna zamisel, kajti v resnici sta bili njeni poglavitni vrlini toplina in ranljivost, bila je čudovit človek,« se je od nje poslovil Jon Cryer, Charlie Sheen pa jo je označil za »popolno dobričino, izjemno profesiona­lko in resnično prijatelji­co«. Ljudje, ki so jo poznali, so spoznali toplo žensko, dobro kot kruh. Čeprav si je Conchata na tihem želela, da bi bilo v njej tudi malce Bertinega značaja. »Oboževala sem igrati žensko, ki si je upala vse tisto, česar si sama ne. Želela bi si biti bolj kot Berta, nekdo, ki pove naravnost, kar misli, ne oziraje se na mnenje drugih.« Vloga ji je prinesla dve emmyjevski nominaciji.

Pred kamerami je preklinjal­a, pila, se zakajala. Dajala vtis ženske, močne kot vol, ki ji nič ne pride do živega. Za ugasnjenim­i kamerami pa jo je v zadnjem letu pošteno začelo izdajati zdravje. Lani decembra se je namreč začela počutiti šibko, ugotovili so okužbo ledvic, ki se je že širila po telesu in krvi. Sredi januarja je morala v bolnišnico, nato pa je maja doživela močan srčni napad, zaradi katerega so jo za štiri tedne obdržali v bolnišnici. Julija so jo premestili na negovalni oddelek in tam je za vselej zaprla oči.

 ?? FOTO: PHIL MCCARTEN/ REUTERS ?? Po letu zdravstven­ih težav jo je dokončno izdalo srce.
FOTO: PHIL MCCARTEN/ REUTERS Po letu zdravstven­ih težav jo je dokončno izdalo srce.
 ??  ?? »Bila je absolutna dobričina in resnična prijatelji­ca,« se je od nje poslovil Charlie Sheen.
»Bila je absolutna dobričina in resnična prijatelji­ca,« se je od nje poslovil Charlie Sheen.
 ??  ?? Vzljubili so jo gledalci in sodelavci.
Vzljubili so jo gledalci in sodelavci.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia