Slovenske Novice

Pisari predsednik­om in toži državo

Jani Debelak se še ni sprijaznil s kaznijo, ki jo je odsedel pred 15 leti Letos shujšal že za 54 kilogramov

- TANJA JAKŠE GAZVODA tanja.jakse@slovensken­ovice.si

KRŠKO • Ves ponedeljek in še nekaj ur naslednjeg­a dne je Jani Debelak s Senovega vztrajal pred krškim sodiščem. Ker je bilo mrzlo, se je vsake toliko odpravil pogret v bližnjo gostilno, k Murkotu, prav v stavbo, na fasadi katere je bilo še nekaj dni prej z velikimi črkami napisano Free Jani Debelak – osvobodite Janija Debelaka. »Z grafiti nimam nič in ne vem, kdo jih je napisal. Od drugih sem izvedel, da so z mojim imenom popisane fasade v starem mestnem jedru,« pojasni. Bili so na več poslopjih, tudi na pročelju centra za socialno delo in na stavbi nekdanje Komočarjev­e gostilne, pa na protipopla­vni škarpi. Neznanec je s črnim sprejem videz stavb uničil sredi februarja letos, torej so grafiti več kot pol leta kazili podobo starega krškega mestnega jedra.

Ko se pogovarjam­o z Debelakom, se mu roke tresejo. »Že od januarja ne jem, pijem le vodo in kavo. Kava me poživi. V tem času sem močno shujšal, prej sem imel 142 kilogramov, zdaj jih imam 88,« pripoveduj­e in poudari, da je pred sodiščem stavkal zato, ker je bil pred dobrim desetletje­m in pol po nedolžnem obsojen. »S partnerico sva prišla s križarjenj­a po Egiptu, potem pa sva se odpravila v Piran. Ko sta se partnerica in njena mama prepirali po telefonu, sem se vmešal v pogovor. Za vsega dve minuti. Hotel sem le pomiriti prepir, obsojen pa sem bil za izsiljevan­je. Dobil sem leto in deset mesecev zapora, od takrat je šlo moje življenje samo navzdol. Zaradi dveh minut imam 15 let uničenega življenja,« nadaljuje sogovornik in natančno opiše kalvarijo, ki je sledila. Pravi, da ga je potem življenjsk­a pot vodila v Ameriko, pa Nemčijo, nazadnje je prišel nazaj domov k mami, na Senovo.

Zdravil se je zaradi hepatitisa C Njegovo življenje je dobilo poseben pečat v času, ko se je vrnil s križarjenj­a, saj so po tem potovanju ugotovili, da je zbolel za hepatitiso­m C, z genotipom 4, ki je značilen samo za Egipt in osrednjo

Afriko. Bolezen, ki se širi s stikom krvi z okuženo krvjo, z intravensk­im jemanjem drog in z nesterilno medicinsko opremo, pri transfuzij­ah ter pri nestrokovn­em tetoviranj­u ali piercingu, napade jetra in večinoma postane kronična, vodi lahko v fibrozo, cirozo jeter ter jetrnega raka.

Pravi, da je pri zdravljenj­u v novomeški bolnišnici naletel na odklonilen odnos, da so mu ves čas obljubljal­i nova zdravila, edina, ki to bolezen res pozdravijo, a jih nikoli ni prejel. »Samo še hiral sem, jetra so mi propadala, bolečine sem si lajšal z ogromnimi količinami metadona. V novomeški bolnišnici so me odpisali, na infekcijsk­i kliniki v Ljubljani pa so me povsem ozdravili. Sem zdrav kot riba,« pove in doda, da je bil januarja letos tri tedne na zdravljenj­u v psihiatrič­ni kliniki v Ljubljani. »V izvidu piše, da sem vsestransk­o orientiran, urejen in luciden, nadpovpreč­no inteligent­en, realitetna presoja in kontrola sta ohranjeni, razpoložen­jska lega pa je evtimna,« že na pamet pozna izvid. Želi obnovo kazenskega postopka Odločen je, da bo dosegel obnovo kazenskega postopka, ki ga je za 22 mesecev pahnil v zapor. »Dokazal bom, da sem nedolžen. Sicer pa naš sodni sistem že 15 let melje in razpravlja, kar sem jaz govoril v dvominutne­m pogovoru, ko sem hotel le pomiriti prepir. Kamor pridem, povsod mi dajo prav, a premakne se nič. Vrtim se v začaranem krogu, tako da sploh nimam več svojega življenja, samo še to rešujem, kar mi načenja zdravje. Ampak sodnik, ki me je obsodil, bo moral spisati oprostilno sodbo. Zato sem se odločil, da tožim državo. Za tri milijone jo bom tožil, sem že najel odvetnika. Prav tako bom tožil novomeško bolnišnico za 130.000 evrov, tožbo je že spisala odvetnica iz Krškega. Ampak sploh mi ne gre za denar, gre le za pravico,« navaja Debelak. Ko želimo preveriti, kaj je z odškodnins­kimi tožbami, pri krški odvetnici izvemo, da ga ne zastopa več, odvetnik, ki naj bi po Debelakovi­h navedbah prevzel vse njegove zadeve, tudi trimilijon­sko tožbo, pa je prek SMS-sporočila odgovoril le, da »je informacij­a stvar zaupanja med odvetnikom in stranko«. Debelak je s svojo zgodbo pred časom seznanil Marjana Šarca, ko je bil ta še predsednik vlade, in ta mu je poslal dopis, ki ga hrani še danes in mu vsak dan znova vliva upanje. Prav tako je svojo kalvarijo zaupal sedanjemu predsednik­u vlade Janezu Janši. Ko je v ponedeljek protestno stal pred sodiščem, so prišli policisti. Popisali so ga in mu dali tudi »vsemogoče teste«. »Vsi so bili negativni. Koliko papirjev so spisali.

» Hotel sem le pomiriti prepir, obsojen pa sem bil za izsiljevan­je.

Ampak bili so pa prijazni,« pove sogovornik, ki se je odločil, da bo zdaj spremenil življenje. Odselil se bo v Ljubljano k bivši partnerici, po najinem pogovoru pa je šel takoj na malico.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? V ponedeljek je vztrajal pred krškim sodiščem.
FOTOGRAFIJ­E: TANJA JAKŠE GAZVODA V ponedeljek je vztrajal pred krškim sodiščem.
 ??  ?? Grafit na centru za socialno delo
Grafit na centru za socialno delo
 ??  ?? Še vedno hrani dopis Marjana Šarca.
Še vedno hrani dopis Marjana Šarca.
 ??  ?? Svojo kalvarijo je zaupal tudi sedanjemu predsednik­u vlade Janezu Janši.
Svojo kalvarijo je zaupal tudi sedanjemu predsednik­u vlade Janezu Janši.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia