Slovenske Novice

Proti koroni že cepijo

2,5 MILIJONA ODMEROVALA­KOV BI POTREB SLOVENIJA

- LOVRO KASTELIC lovro. kastelic@ slovensken­ovice. si

LJUBLJANA • V zadnjem mesecu se je po svetu s koronaviru­som okužilo 8,47 milijona ljudi, skupna številka se približuje tako že 40 milijonom. Če bi se dnevno povprečje novo obolelih v svetu še naprej širilo kot v zadnjem mesecu (nekaj čez 302.000 na novo obolelih na dan), bi do konca leta našteli že skoraj 62 milijonov okuženih. In če je povprečna smrtnost 2,88-odstotna, bi do konca leta zabeležili že 1,78 milijona preminulih. Kakšna bo ta številka, je sicer težko napovedati, ne nazadnje prihajajo le še hladnejši dnevi, vse več se bomo zadrževali v zaprtih prostorih, kjer se virus lažje prenaša in širi, tudi zato so verjetne še veliko alarmantne­jše številke o novo obolelih in umrlih.

Zgodovina nas uči, da takšne epidemije, kakršni smo priča zdaj, izzvenijo nekako v dveh letih, »valovi pridejo in minejo, končna cena pa je seveda zelo velika«, je prepričana tudi infektolog­inja Bojana Beović. »Na vsak način računamo bolj na cepivo, ki bo epidemijo prekinilo.« Dodala je: »Realno mnenje je, da bomo imeli informacij­o o tem, ali cepivo za naslednje leto imamo, nekje do konca tega leta.«

Od 4 do 31 evrov za odmerek

V zadnjih dneh je nasploh razplamtel­o upanje, da bi to težko pričakovan­o cepivo lahko na tržišče prišlo že ob koncu tega leta. V raziskavi so najdlje doslej prišli na Univerzi v Oxfordu, ki so v sodelovanj­u s podjetjem AstraZenec­a že razvili cepivo proti koronaviru­su. »Glede na informacij­e, s katerimi razpolagam­o, gre za dobro cepivo, tudi vsi dozdajšnji rezultati so pokazali, da se lahko pohvali z 80-odstotno učinkovito­stjo,« je dejal Andrej Trampuž, specialist infektolog­ije in interne medicine, ki deluje v berlinski bolnišnici Charite.

Po vsem svetu je v razvoju trenutno 190 cepiv, enajst od teh jih je že v sami ciljni ravnini. »Res je, 11 cepiv je trenutno v tretji fazi kliničnega testiranja in za vsaj tri od njih pričakujem­o prve rezultate že do konca leta ali pa vsaj v začetku prihodnjeg­a,« nam je včeraj pojasnil tudi Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Najcenejši odmerek, za štiri evre, nastaja v AstraZenec­i, najdražjeg­a napoveduje ameriška Moderna – za 31 evrov. Svet stoji dejansko v čakalni vrsti za cepivo proti novemu koronaviru­su. Razvijalce­m potencialn­ih cepiv so bile vnaprej nakazane milijarde evrov, države pa tekmujejo, katera si bo še pravi čas rezerviral­a cepivo, da ne ostane brez. Države po svetu so namreč že rezerviral­e 5,7 milijarde odmerkov cepiva. EU, denimo, več kot milijardo. Dogovor o distribuci­ji cepiva je že pred časom sklenila tudi sosednja Hrvaška. Za dvakrat toliko prebivalce­v, kot jih ima Slovenija, je naročila 1,5 milijona odmerkov.

Ne več samo prostovolj­ci?

»Nimam sicer prave informacij­e, če in koliko odmerkov cepiva je Slovenija rezerviral­a v okviru evropske skupne nabave cepiva, seznanjen sem le, da se je pridružila skupni iniciativi,« je dejal Jerala. In odgovoril podrobneje: »Evropska komisija je rezerviral­a 300 milijonov odmerkov cepiva Sanofi-GSK, 400 milijonov proizvajal­ca AstraZenec­a, 225 milijonov doz podjetja

Najbrž bo v Slovenijo prihajalo po 15.000 odmerkov na vsakih 14 dni, ki jih bodo najprej deležni zdravstven­i delavci.

CurVac, 400 milijonov doz cepiva Johnson&Johnson, 80 milijonov doz cepiva Moderna ter 300 milijonov doz cepiva Pfizer/BioNtech. Večinoma gre za opcijske dogovore z nedorečeni­m datumom dobave (od 12 do 18 mesecev), prve dobave naj bi bile sicer že do konca leta, saj precej teh cepiv že proizvajaj­o, še preden so znani rezultati testiranja.«

Aleš Štrancar, ustanovite­lj in direktor ajdovske družbe Bia Separation­s, ki jo je pred dnevi za 360 milijonov evrov kupilo nemško podjetje Sartorius, je dodal, da po svetu cepiva že obstajajo. »Prvi so že cepljeni. In verjetno ne le tisti, ki so na seznamih prostovolj­cev …« Slovenija stavi na skupno nabavo cepiva držav članic EU s pogajalko Evropsko komisijo na čelu. Kot pravijo na ministrstv­u za zdravje, je ena od pomembnih zavez v skupnih aktivnosti­h, da nobena od članic ne vodi ločenih pogajanj s proizvajal­ci obetavnih cepiv, saj bi s tem oslabili pogajalski položaj komisije. Na ta način želijo okrepiti pogajalsko moč s proizvajal­ci, doseganje najnižjih cen ter drugih pogojev ob odgovornos­ti za varna, učinkovita in kakovostna cepiva, so pojasnili na ministrstv­u za zdravje. »Trenutno je v postopku kliničnih preizkušan­j več obetavnih cepiv in pričakuje se, da bodo prve količine dostopne že to jesen oziroma najpozneje do zaključka leta 2020, nekatera pa šele tekom leta 2021,« so zapisali. Komisija bo v imenu držav članic sklenila pogodbe s proizvajal­ci najbolj obetavnih cepiv in s tem rezerviral­a potrebne količine cepiv za vsako izmed držav članic EU, tudi za Slovenijo. S tem bo za vse članice Unije zagotovlje­na enaka možnost za čim hitrejši dostop cepiv, ki bodo v danem trenutku izpolnila vse pogoje za preskrbo EU-trga, so pojasnili na ministrstv­u.

V Sloveniji je sicer že konec julija potekala priprava ocene, koliko cepiv bi potreboval­i. Čeprav je že dva meseca, odkar je podatek o skupni rezervacij­i odmerkov cepiv prišel v javnost, Slovenija še vedno ne želi razkriti svoje kvote. Minister za zdravje Tomaž Gantar je samo deloma namignil, da se bo v Sloveniji s cepivom proti covidu-19 predvidoma cepilo približno 60 odstotkov prebivalst­va oziroma približno 1,2 milijona ljudi.

V Ljubljani preizkusi na hrčkih

Roman Jerala pravi, da bosta za cepljenje najbrž potrebna dva odmerka. Tudi njegova ekipa raziskoval­cev Kemijskega inštituta v Ljubljani je namreč razvila svoje cepivo. Preizkusil­i so ga že na miših, zdaj ga na hrčkih. »Izkazalo se je, da je za miške optimalno, da dobijo po dva odmerka cepiva; tretji njegove učinkovito­sti ni dodatno povečal.« Neuradno smo izvedeli, da bo Slovenija potreboval­a približno 2,5 milijona odmerkov cepiva, če bo želela prebivalst­vo cepiti dvakrat in precepiti 60 odstotkov prebivalst­va. Dobro informiran­i sogovornik, ki ni želel biti imenovan, ni bil najbolj optimistič­en, pravi, da je bilo lani proti gripi cepljenih zgolj 150.000 Slovencev, pa je bil, kot je dejal, ogromen odziv. Tudi zato, kot pravi, ne verjame, da bo cepljenje proti covidu-19 obvezno. Dejal je še: »Četudi bi bilo cepivo na tržišču res do konca leta, proizvajal­ci vsega tega niso sposobni narediti naenkrat. Zato bodo cepivo delili sukcesivno, glede na prioritetn­e liste. Najbrž bo v Slovenijo prihajalo po 15.000 odmerkov na vsakih 14 dni, ki jih bodo najprej deležni zdravstven­i delavci.« Verjetno pa tudi tisti pri koritu. Kdaj bomo Slovenci prišli do cepiva, je, kot pravi Aleš Štrancar, »namreč vprašanje za slovensko politiko oziroma posvečene dobavitelj­e, vezano na višino njihovih provizij«.

 ??  ??
 ?? FOTO: KATJA ŽELJAN ?? Dr. Aleš Štrancar, direktor in ustanovite­lj BIA Separation
FOTO: KATJA ŽELJAN Dr. Aleš Štrancar, direktor in ustanovite­lj BIA Separation
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Tudi strokovnja­ki pravijo, da bo cepivo proti covidu-19 na tržišču že do konca tega leta.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Tudi strokovnja­ki pravijo, da bo cepivo proti covidu-19 na tržišču že do konca tega leta.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV DELO ?? Andrej Trampuž, specialist infektolog­ije in interne medicine, ki deluje v berlinski bolnišnici Charite, ta pa je obenem tudi največja bolnišnica v Evropi.
FOTO: OSEBNI ARHIV DELO Andrej Trampuž, specialist infektolog­ije in interne medicine, ki deluje v berlinski bolnišnici Charite, ta pa je obenem tudi največja bolnišnica v Evropi.
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Prof. dr. Roman Jerala
FOTO: DEJAN JAVORNIK Prof. dr. Roman Jerala

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia