Slovenske Novice

Zakleti dvorec

-

MIŠA TERČEK

Osebno moj prvi izbor za serijo, ki si jo želim ogledati, ne bi bil grozljivka, kaj šele takšna z nadnaravno vsebino, a včasih je treba pogledati tudi stvari, ki nam niso najbolj blizu. Predvsem če je zadeva izredno priljublje­na, kar tako imenovane horror serije zagotovo so, predvsem takšne s supernatur­al zgodbami. Torej so v scenarije vpeti duhovi in druge nadnaravne aktivnosti, pa če v njih verjamemo ali ne, so po navadi tovrstne serije narejene tako dobro in napeto, da nam vseeno poženejo strah v kosti. Najnovejša televizijs­ka uspešnica iz tega žanra nosi naslov The Haunting of Bly Manor oziroma v prevodu V dvorcu Bly straši. Serija je povsem nova, saj je premiero doživela šele ta mesec. Za Netflix jo je ustvaril specialist za grozljivke Mike Flanagan in je večinoma posneta po romanu Henryja Jamesa iz leta 1898 (The Turn of the Screw/Obračanje vijaka). Zgodba govori o mladi varuški, ki jo najame premožen gospod, da bi pazila na njegovo nečakinjo in nečaka, ki z nekaj pomožnega osebja živita v družinskem dvorcu na podeželju v Essexu. Posest Bly je že sama po sebi strašljiva zaradi svoje veličine, a skriva tudi druge skrivnosti, ki jih varuška Dani odkriva počasi – dan za dnem oziroma noč za nočjo. Zgodba v seriji je zanimiva, četudi vas (tako kot mene) grozljivke v osnovi ne pritegnejo, saj bi lahko scenarij prav tako projiciral­i na kakšno kriminalko ali družinsko dramo. Govori namreč o strahu. In strah ima velike oči. Otroka sta skrivnostn­a, služinčad se drži zase, gospodar pa je daleč stran in je že na začetku Dani opozoril, naj ga ne kliče v nobenem primeru oziroma izjemoma, če je res nujno, saj ima »pomembno službo« in se ne pusti motiti.

Napeta zgodba se začne že v prvi epizodi (delov v prvi sezoni je sicer devet), ko gledalec zgolj nepotrpežl­jivo čaka, da se bo zgodilo kaj nenavadneg­a. A scenarij se pričakovan­o odvija počasi, tudi namigi o tem, kaj se je v dvorcu dogajalo prej in zakaj je vse tako, kot je, se razkrivajo s skoraj polžjo hitrostjo. Dani pa, ne glede na to, da ni več otrok, o tem precej malo sprašuje, s čimer izpade dokaj naivna. No, tega, kar jo čaka, zagotovo ne pričakuje.

Otroka Miles in Flora varuško že pred prvo nočjo opozorita, naj ponoči ne hodi iz sobe.

Dani jima to sicer obljubi, a se obljube ne drži. To rezultira v tem, da začenja tudi sama videti in slišati stvari, za katere je najprej prepričana, da si jih domišlja. Gospodinja Hannah varuški pojasni, da so po hiši razporejen­i številni talismani, ki mali Flori služijo kot zaščita, saj je vraževerna. Prejšnja varuška Rebecca je namreč v tej hiši storila samomor. Tako pravi uradno poročilo, a tudi njena smrt je del zapletene skrivnosti, ki jo skriva dvorec Bly. Med drugim Dani odkrije blatne stopinje, ki vodijo iz hiše do jezera. Gospodinja jih je vajena in zanje vedno okrivi otroka, ki sicer to zanikata, zato jih vedno znova brez pritoževan­ja očisti.

Misterij v Dani vzbudi tudi majhna lutka brez obraza, ki leži pod omarico v Florini sobi. Ko jo želi pobrati s tal, jo mala Flora opozori, naj jo pusti tam. Zakaj je le ena lutka zunaj pomanjšane­ga dvorca, s katerim se igra Flora, se bo razkrilo kasneje v zgodbi. Vsekakor že prva epizoda ponudi kar nekaj nastavkov za nadaljevan­je zgodb. Vrhunec »groze« v prvem delu varuška doživi, ko jo otroka zakleneta

Sumljiv je predvsem predel dvorca, v katerega naj nihče ne bi vstopal in v katerem je pohištvo pokrito z rjuhami.

v omaro z oblačili, kjer Dani v ogledalu zagleda pojavo ter dobi panični napad. V omari ostane zaklenjena več ur. Kričanje in udarci po vratih ne pomagajo, saj otroka na drugi strani trdita, da so se vrata zaklenila in jih ne moreta odpreti. Psihično in fizično izmučeni Dani, ki sluti, da se v tej hiši dogaja nekaj nenavadneg­a, na koncu le uspe priti iz omare. A škoda je narejena. Dani postane paranoična in sumničava do vseh pojavov, ki se odvijajo okoli nje.

Sumljiv je predvsem predel dvorca, v katerega naj nihče ne bi vstopal in v katerem je pohištvo pokrito z rjuhami. Dani si ne more pomagati in vstopi tudi v tiste prostore, v katerih ponovno najde več talismanov. Ko se odpravi na sprehod po vrtu in se ozre nazaj na dvorec, na terasi zagleda neznano osebo, ki jo opazuje. Ko kasneje o tem, ali je poleg njih še kdo v hiši, vpraša stanovalce, ji odgovorijo, da ne in da so v dvorcu sami. Da je morda videla kakšnega prišleka, ki se je izgubil, ali pa si zgolj domišlja stvari.

Serija spretno krmari med preteklost­jo, sedanjostj­o in prihodnost­jo, saj lahko med odvijanjem zgodbe spremljamo tudi predzgodbe, ki nam pomagajo razumeti določene dogodke. Režiser sicer gledalce premeteno drži na trnih, saj vse do konca ne pokaže vseh manjkajoči­h koščkov sestavljan­ke. Nadaljevan­ka je navdušila tako gledalce kot tudi kritike, zato nič čudnega, da se ustvarjalc­i z Netflixom že dogovarjaj­o za morebitno drugo sezono. Po v začetku omenjenem romanu sta sicer v preteklost­i nastali že dve TV-seriji, ki sta nosili naslov v izvirniku (The Turn of The Screw), ena leta 1974 in ena leta 2009. Po knjigi pa so posneli tudi dva filma (leta 1961 in letos), leta 1954 pa je Benjamin Britten iz nje ustvaril tudi opero.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Prizor iz TV-serije The Haunting of Bly Manor
FOTO: NETFLIX Prizor iz TV-serije The Haunting of Bly Manor
 ?? FOTO: AMAZON ?? Roman, po katerem je bila posneta nadaljevan­ka.
FOTO: AMAZON Roman, po katerem je bila posneta nadaljevan­ka.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia