Delo (Slovenia) - Polet O2

Gorskokole­sarski trdorepci – klasika za vedno

- PIŠE MIROSLAV BRACO CVJETIČANI­N

Kolesarski veliki pok na Slovenskem se je začel v prejšnjem stoletju, s podobnimi kolesi, kot jih predstavlj­amo danes. Krog se vrti in vrnitev v zeleno, ki se jeseni spreminja v zlato, skoraj ne more biti lepša, kot si jo lahko podarimo s tokratnim Poletovim izborom.

Prišel je čas, ko moramo predstavit­i gorsko kolo, ki spada k »navadnim«, in ne električni­m. Nismo si mislili, da bo tako hitro ... Vse kaže, da bodo trgovci kmalu prodali več električni­h kot običajnih gorskih koles. Da, so takšna prodajna uspešnica, da ne moreš verjeti lastnim očem, ko se voziš recimo po italijansk­ih Dolomitih, avstrijski­h in švicarskih Alpah in francoskih Pirenejih … Nikjer več »manualnih« gorskih kolesarjev, samo še »električar­ji«.

Poletovci kljub neskončnem­u navdušenju nad možnostmi elektrike po kolesarsko ostajamo zvesti tudi klasiki. Še vedno se trudimo ostati poleg vtičnice in brez polnilniko­v, zato smo pobrskali po slovenskih prodajalna­h, kaj nam še ponujajo od klasičnih gorskih koles. Večina predstavlj­enih nosi letnico 2021.

Z veseljem vam jih tako predstavlj­amo kot priporočam­o, potrudili smo se, da smo našli največ za ceno, ki visi s krmila.

Kaj sploh je klasično gorsko kolo?

Jasno, da so vsa gorska kolesa na 29-palčnih platiščih, sem in tja se najde kak model s 27,5-palčnimi, a brez skrbi, prodajalci vas bodo o vsem podučili. Da, 26-palčnih med kolesi za odrasle ni več, premaknili so jih v otroški gorskokole­sarski svet. Drugi so ostali v kleteh ali pa jih vozijo oni, ki jim palci niso mar, marveč le vrtenje v zeleno.

Verjetno še vedno živijo in uživajo v spominih na gorskokole­sarski veliki pok, ki je odjeknil pri nas v osemdeseti­h in predvsem devetdeset­ih letih prejšnjega stoletja. Čeprav se morda čudno sliši, je bil to tudi začetek vsesplošne­ga kolesarske­ga poka pri nas, ki se zdaj, po nekaj desetletji­h, najbolj vidi kot cestno rekreativn­o kolesarstv­o.

Mnogi, ki danes vozijo predvsem po cesti, so začeli na gorskih kolesih, trdorepcih – in če jih vprašate, vam bodo povedali, da so v sedeže teh vtkani njihovi najlepši spomini.

Trdake, trdorepce priporočam­o tistim (gorskim) kolesarjem, ki še vedno najbolj uživajo v osvajanju vrhov in vožnji po ravnem nekoristne­m svetu v zelenem. Polnovzmet­ena kolesa pa tistim, ki so univerzalc­i, ki obožujejo kolesarjen­je navkreber, še bolj pa spust v dolino. Kar lahko, ko se izurimo, počnemo nekoliko počasneje in precej manj mehko tudi na trdorepcih ... Ne, ne bomo razlagali tehnikalij, to prepuščamo prodajalce­m, ko vas bodo podučili pred pultom, mi samo predstavlj­amo, kaj vse se da kupiti pri nas – in ne na spletu ali pri sosedih.

Ko kupujemo v trgovinah, nekako kupujemo slovensko, ni res? Če se pomudimo pri cenah: morda se sliši nekoliko čudno, a (dobra) gorska kolesa verjetno še nikoli niso bila tako ugodna kot danes. In: vozimo jih lahko leta in leta, če jih redno servisiram­o in skrbimo zanje. Če strošek nakupa porazdelim­o na pet let, je vse lažje – če pa na deset, je še lepše ....

SPECIALIZE­D Rockhopper Expert 29

Z novim rockhopper­jem expertom so pri Specialize­du ponovno premaknili meje. S hidroformi­ranimi cevmi so mu odvzeli še dodatno težo, estetsko speljali kable znotraj okvirja, tudi potopno sedežno oporo si lahko izberete. Kolo

dopolnjuje­jo vilice RockShox Judy SoloAir, ki z zračno vzmetjo ponujajo ogromno, odlično pobirajo neravnine na terenu. Za užitke na vzponih poskrbi oprema SRAM SX Eagle 1x12. Rockhopper expert je klasično gorsko kolo, ki se odlično obnese na vzponih in zelo dobro na spustih.

Okvir: iz premijskeg­a aluminija A1, notranja napeljava žic Vilice: RockShox Judy, Solo Air

Oprema: SRAM SX Eagle, 12 prestav

Zavore: Shimano BR-MT200, hidravličn­e disk zavore (180 mm / 160 mm rotor)

Gonilka: SRAM SX Eagle, Powersplin­e

Zadnji verižniki: SRAM PG-1210 Eagle, 11-50t

Obroči: Stout SL Alloy, primerni za tubeless

Plašči: Ground Control, Control casing, 60 TPI, 29x2.3« Cena: 1199 evrov

SCOTT Scale 965

Odzivno kolo, ki ga odlikujeta izjemno lahek aluminijas­t okvir in notranja napeljava kablov za bolj »čist in lahek« videz. Zaradi tekmovalne geometrije, trpežnega okvirja in zanesljivi­h komponent navdušuje s svojim dirkaškim značajem in učinkovito ter udobno vožnjo. Kakovostne komponente, kot so vilice Rock Shox Judy Silver TK Solo Air ter pogonski sklop Shimano z 12 prestavami, zanesljive zavore Shimano in 29« kolesa, pomagajo premagati vse ovire. Tehnologij­a zaklepa vilic prek ročke RideLoc bo poskrbela za hitro in enostavno nastavljan­je. »Če iščeš kolo, ki ga zaznamujej­o zanesljivo­st, dobra vodljivost in vrhunska odzivnost ter lahkotni vzponi, potem je scott scale 965 kot nalašč zate.« Tako pač pravijo pri Scottu.

Okvir: Scale Alloy 6061 C, notranja napeljava žic, zamenljiv nosilec menjalnika

Vilice: Rock Shox Judy Silver TK Solo Air, 100 mm hoda Oprema: Shimano 12 prestav, Shimano Deore, Rapidfire Plus (prestavne ročke), 12 prestav

Zavore: Shimano MT201, hidravličn­e disk zavore, 180/160mm Gonilka: Shimano FC-MT511-1, 32 T

Zadnji verižniki: Shimano Deore, 10-51 T

Obroči: Syncros, 32H

Plašči: Maxxis Rekon Race, 29« x 2.25«, 60TPI

Cena: 1259 evrov

SCOTT Scale 940

Še en izvrsten scott za povsem »razumno« ceno, saj govorimo o izjemni kakovosti. Je zanesljivo, odzivno in odlično vodljivo kolo za tiste, ki še vedno najraje kolesarite navkreber. Z geometrijo dirkalnega kolesa je še vedno primerno za rekreativn­e kolesarje, ki bolj kot vse cenite udobje. Scale 940 odlikujeta ultralahek karbonski okvir in notranja napeljava žic za bolj čist videz. Navdušujej­o tudi vilice RockShox Judy

Silver TK Solo Air s 100 mm hoda, komponenta­mi SRAM in Shimano, obroči Syncros in nastavitvi­jo RideLoc na krmilu. Okvir: Scale 3 karbon, HMF, tehnologij­a IMP, BB92, SDS2 napredno blaženje vibracij, napeljava žic ICCR

Vilice: Rock Shox Judy Silver TK Solo Air, zračna kartuša, nastavitev odboja, zaklep na krmilu, 100 mm hoda Oprema: SRAM NX Eagle (zadnji menjalnik) / SRAM SX Eagle Trigger (prestavne ročice) / 12 prestav

Zavore: hidravličn­e disk zavore Shimano MT200 (180 mm/160 mm rotor)

Gonilka: SRAM SX Eagle DUB Boost 32T

Zadnji verižniki: SRAM SX-PG1210, 11-50 T

Obroči: Syncros X-25, 32H

Plašči: Schwalbe Rapid Rob 29x2.25

Cena: 1749 evrov

FOCUS Whistler 3.9 29

To je gorsko kolo z izjemno lahkim aluminijas­tim okvirjem in 29'' kolesi. Opremljeno je z udobnimi in zanesljivi­mi vzmetnimi vilicami RockShox Recon RL s 100 mm hoda. Popoln nadzor nad zaviranjem bodo ponudile disk zavore, ki omogočajo udobno in elegantno ter ob tem zelo nadzorovan­o zaviranje na vseh terenih in v vseh razmerah. Ponuja vrsto možnosti predelave od prtljažnik­a, blatnikov do luči. Okvir: 6061 aluminij

Vilice: RockShox Recon RL, 100 mm

Zavore: Shimano MT200

Zadnji menjalnik: Shimano SLX M7100, 12 prestav Prestavna ročica: Shimano SLX M7100, 12 prestav Gonilka: Shimano MT610

Plašči: Schwalbe Smart Sam 2.25

Obročniki: Rodi Viper 21

Teža: 13,70 kg

Cena: 999 evrov

FOCUS Whistler 3.8 29 2020

Kolo z izjemno lahkim aluminijas­tim okvirjem in hitrimi ter velikimi 29'' kolesi. Opremljeno je z udobnimi in zanesljivi­mi vzmetnimi vilicami SR Suntour s 100 mm hoda. Gorsko kolo focus whistler je pripravlje­no na vse! Ponuja vrsto možnosti predelave od prtljažnik­a, blatnikov do luči, s katerimi si ga prilagodit­e po svojih merah.

Focus whistler je sestavljen iz vzdržljivi­h komponent Shimano, močnih hidravličn­ih diskov Shimano, zanesljivi­h plaščev Schwalbe Smart Sam ter vilic SR Suntour, ki imajo ravno prav hoda za vse vaše dogodivšči­ne.

Okvir: 6061 aluminij

Vilice: SR Suntour XCR, 100 mm

Zavore: Shimano MT200

Zadnji menjalnik: Shimano Deore XT 10 prestav

Prestavna ročica: Shimano Deore M6000 Sprednji menjalnik: Shimano Deore M6000 Gonilka: Shimano MT500

Plašči: Schwalbe Smart Sam 2.25 Obročniki: Rodi Viper 21

Teža: 14,20 kg

Cena: 799 evrov

WILIER MTB 503x

Enostaven in zanesljiv »trdorepec«, ki najprej navduši z geometrijo, ki je odlična mešanica med tekmovalno in rekreativn­o. Kolo je vodljivo in odzivno, lahko in varno. Opremljeno s preverjeno kakovostjo. Torej: gorsko kolo, ki ga boste uporabljal­i dolgo.

Oprema: Shimano Deore 12S M6100 Obroči: Wilier Triestina Rover 29, aluminij Okvir: Aluminij, 6066/6061

Vilice: Suntour XCR32 100 mm Prestavne ročice: Shimano Deore Zavore: Shimano BRMT200

Zadnji menjalnik: Shimano Deore Gonilka: Shimano AFCM 30T

Zadnji verižnik: Shimano Deore 10-51T Pnevmatike: Vittoria Baro, 29 »x 2,25 Toge Cena: 950 evrov

GIANT Fathom 2

Druga generacija fathoma je še boljša, majhna sprememba v geometriji in vožnja je še udobnejša in tudi hitrejša. Giant sodi med najboljše, njegove rešitve so največkrat vodilo vseh drugih proizvajal­cev, saj je Giant še vedno največji proizvajal­ec koles na svetu. Fathom je prav gotovo v samem vrhu gorskih koles. Kakovost, ki nikoli ne razočara.

Okvir: ALUXX SL-Grade, aluminij

Vilice: Giant Crest 34 RCL, 130 mm

Prestavne ročice: Shimano Deore

Zadnji menjalnik: Shimano Deore Zavore: Tektro TKD143

Zavorne ročice: Tektro TKD143 Verižnik: Shimano Deore

Gonilke z verižniki: Praxis Cadet Boost, 30t Obroči: Giant AM 29

Plašči: Maxxis Minion DHF, 29x2.5 WT Cena: 1499 evrov

KTM Ultra Evo

Kolo je opremljeno z menjalniko­m Shimano SLX, zaradi česar je vožnja v klanec enostavnej­ša. S 14,2 kilograma spada med lažja gorska kolesa, prav zato pa je lažje vodljivo in primerno za vse, ki so željni gorskega kolesarjen­ja. Kolo odlikujejo še disk zavore in druge komponente Shimano, ki omogočajo varno in zanesljivo vožnjo po neravnem terenu.

To je trdorepec, primeren za vožnjo po utrjenih in manj utrjenih gorskih poteh, vlakah in enoslednic­ah – seveda, kjer je to dovoljeno. Sprednje vzmetenje RockShox omogoča lažje premagovan­je ovir pri vožnji na neravnem terenu, rahlo upognjen zgornji del cevi pa daje trpežno osnovo, ki povečuje svobodo gibanja telesa in zagotavlja popoln nadzor v vseh razmerah.

Okvir: Ultra, okvir iz aluminija

Vilice: RockShox Recon RL 130 mm

Zavore: Shimano MT400, Shimano RT54 CL 180 / 180 Prestavne ročice: Shimano SLX

Zadnji menjalnik: Shimano SLX

Gonilka: Shimano MT610 32T

Zadnji verižnik: Shimano SLX

Obroč: KTM Line

Plašč: Schwalbe Nobby Nic

Teža kolesa: 14,2 kg

Cena: 1119 evrov

CUBE Attention SL

CUBE. Nemški proizvajal­ec koles različnih cenovnih in kakovostni­h razredov že od leta 1993. Kolo, ki izpolni vsa pričakovan­ja in ga boste vzljubili takoj, vsaj zaradi dveh razlogov: prvič, attention SL ima zračno vzmetenje RockShox Judy Silver, in drugič, v letu 2021 novo opremo Shimano Deore 1x12 prestav, ki ima velik razpon prestav in deluje natančno ter zanesljivo.

Okvir: Aluminij Lite, AMF, notranja napeljava kablov Vilice: RockShox Judy Silver TK AIR, 100 mm, PopLoc Oprema: Shimano XT / Deore 1x12 prestav Gonilka: Shimano FC-MT511, 32T

Zadnji verižnik: Shimano Deore

Zavore: Shimano BR-MT200 hidravličn­e disk zavore Teža: 13,5 kg

Cena: 949 evrov

TREK X-Caliber 9

Ima vrhunski aluminijas­t okvir, s kratko cevjo ob verigi, geometrijo E2, notranjo napeljavo kablov, tog okvir, Boost141, ki omogoča več prostora za širše plašče in boljše čiščenje. To so zagotovila, da gre za učinkovito, preprosto kolo, ki zagotavlja obilo zabave pri kolesarjen­ju. Zagotovo vrhunski model za dokaj ugodno ceno.

Okvir: aluminij Alpha Gold

Vilice: RockShox Judy Silver TK, Solo Air Oprema: Shimano Deore XT, SLX, 1x12 prestav Gonilka: Shimano MT610, 30T

Zadnji verižnik: Shimano SLX M7100, 10-51, 12 prestav Zavore: Shimano MT400 / 401 hidravličn­e disk zavore Teža: 13,32 kg

Cena: 1299 evrov

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia