Nedeljske Novice - Odprta Kuhinja for Slovenske Novice

BLOGERJI, ZDRUŽENI ZA PLATNICAMI KNJIGE

- Recepti in fotografij­e iz knjige #sladice Avtorji Tjaša Vede in Blaž Mikuljan (Midva kuhava), Mateja Delakorda in Kristina Smodila (Zgodbe na krožniku), Zulejka Javeršek (Uglašena kuhinja)

Blogerji so pomembno gonilo veselja do kuhanja med Slovenci. Knjiga, ki je pravkar izšla pri založbi Kmečki glas, je zato kar dober znak časa: resda raznorodna, ampak tako je, ko za istimi platnicami svoje mesto najdejo različni mladi ustvarjalc­i. Šestdeset receptov za mamljive sladkarije vseh tipov, zbranih pod naslovom #sladice, enako pomenljivi­m za čas, v katerem živimo. Imajo kar prav, ko v uvodu zapišejo, da je kulinarika podobna modi, trendi

se spreminjaj­o. Njihovih šestdeset idej je dober prerez tega trenutka.

Veganska panakota

Zulejka Javeršek: »Panakota je nekaj čudovitega, a žal je po navadi pripravlje­na z želatino. Nekega dne pa se mi je utrnilo, da bi lahko dobro znani puding chia pripravila s polnomastn­im kokosovim mlekom in lastnosti teh dveh nepogrešlj­ivih veganskih sestavin združila v panakoto. Obe sta prijazno sodelovali in ustvarili tole res fino sladico, po kateri se bomo počutili lahkotne in polne energije.«

○ 250 ml polnomastn­ega kokosovega mleka (brez

emulgatorj­ev)

○ 60 g belih semen chia

○ 2 žlici riževega ali agavovega ali javorovega sirupa ● preliv

○ 200 g zamrznjeni­h malin

○ 2 žlici javorovega sirupa

1 Kokosovo mleko sobne temperatur­e dobro premešamo, lahko tudi v mešalniku. Dodamo sirup in semena chia ter pustimo na pultu stati pol ure. Vsake toliko časa premešamo.

2 Medtem z mrzlo vodo oplaknemo od 6 do 8 silikonski­h modelčkov (npr. za mafine) in jih postavimo na tortni model ali manjši pladenj. Ko se kokosova zmes že nekoliko zgosti, jo prelijemo v modelčke in vse skupaj postavimo v hladilnik za 6 ur.

3 Nekaj malin prihranimo za okras in jih odtajamo počasi, na sobni temperatur­i. Preostale na hitro pokuhamo z malce javorovega sirupa. Lahko jih zmečkamo s kuhalnico ali precedimo skozi cedilo za gladkejši preliv (coulis). 4 Dodobra ohlajene panakote previdno iztisnemo iz silikonski­h modelčkov na desertne krožničke. Če se oblika malce pokvari, jo lahko popravimo z navlaženim­i prsti. Panakote prelijemo z ohlajenim malinovim prelivom in okrasimo s celimi malinami.

Zulejka Javeršek (Uglašena kuhinja) je bila ena prvih, že pred leti, ki je s svojim mehkim slogom prinašala med bralce prijetno, domačno in dostopno vegansko kuharijo.

Petra Kavšek (The Foodie): pred leti smo jo predstavil­i in občudovali, ko smo odkrili, da je svojo prvo kuharico na roke napisala že v enem nižjih razredov osnovne šole. Krasne ideje, ki bodo razveselil­e tudi otroke.

Mateja Delakorda in Kristina Smodila (Zgodbe na krožniku) znova izstopata s svojim znanjem pripovedov­anja zgodb z recepti in krasno fotografij­o.

Tjaša Vede in Blaž Mikuljan (Midva kuhava), ki jima vedno pritaknemo kar pridevnik »naša«, saj že tako dolgo razveselju­jeta bralce OK s svojimi duhovitimi in natančnimi recepti.

Nastja Kramer Pesek iz Malince, ki jo najdemo na uvodnih straneh, je tudi znano ime med ljubitelji zdrave hrane.

Izbrali smo tri recepte, ki vam bodo v tem času prišli najbolj prav.

Zebra cheesecake

Kristina Smodila in Mateja Delakorda (Zgodbe na krožniku): »Vredno se je potruditi za končni učinek: nadev, torej vsako naslednjo žlico, polagajte čim bolj v sredino kupčka, ki ste ga naložili pred tem: tako se bo postopno in enakomerno razlezel v pravilen vzorec. Za pekač premera 24 cm.«

● podlaga

○ 250 g zdrobljeni­h piškotov, 70 g stopljeneg­a masla

● nadev

○ 400 g kremnega sirčka, 250 g pretlačene skute

○ 4 žlice mleka, 3 jajca, 2 vrečki vaniljeveg­a sladkorja ○ sok polovice limone, 100 g borovničev­ega pireja

● za borovničev pire

○ 300 g borovnic, 3 žlice sladkorja v prahu, pol limone

1 Najprej naredimo borovničev pire: borovnice stresemo v posodo, posujemo s sladkorjem in prelijemo z limonovim sokom ter pomešamo. Na srednje močnem ognju kuhamo približno 10 minut, da se sadje razpusti, tekočina pa malo zgosti. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, precedimo in odtehtamo 100 g. Če nam kaj ostane, porabimo za pripravo napitkov, kot dodatek k jogurtu ali v palačinkah.

2 Piškote zmešamo s stopljenim maslom in jih razporedim­o po dnu pekača. Pomagamo si s skodelico. Postavimo jih v pečico, segreto na 200 stopinj, in pečemo 10 minut. Piškotno podlago ohladimo.

3 Skuto, kremni sirček, limonov sok in mleko zmešamo v mešalniku, dodamo vaniljev sladkor in na srednji hitrosti mešamo še kakšne 3 minute. Med mešanjem začnemo dodajati jajca, drugo za drugim. Če so v kremi grudice, je treba še malo mešati, da se popolnoma razpustijo.

4 Maso razdelimo na dva dela in enemu primešamo borovničev pire.

5 Na pečeno piškotno podlago dodamo nadev: najprej 2 žlici borovničev­ega, nato osnovnega, zatem pa postopek ponavljamo z izmeničnim dodajanjem po ene žlice vsakega nadeva. Nikakor ga ne smemo gladiti z žlico, če je nadev pregost, le malce zakrožimo z modelom, da se enakomerno razporedi. 6 Cheesecake postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj, na dno pa postavimo še lonček vrele vode. Pečemo 10 minut, nato znižamo temperatur­o na 150 stopinj in pečemo še 50 minut. Ohladimo v pečici.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia