Nedeljski Dnevnik

Klic na pomoč s trkanjem na les

Zelo staro vraževerje, ki ga poznajo domala povsod po svetu – Da nam le zlo ne bi prekrižalo poti

- Loreta Mares

Vraževerja so del človeške kulture bržkone že ves čas, odkar se je homo sapiens začel spraševati o vplivih okolja. Praviloma dajejo občutek sposobnost­i nadzora nad nepredvidl­jivimi vidiki življenja. Eno najbolj vseprisotn­ih vraževerij je trkanje na les, praksa, namenjena preprečeva­nju nesreče ali prevare po tem, ko smo izrekli nekaj pozitivneg­a. Kje je izvor tega vraževerja, kakšne so podobne prakse po svetu in zakaj ljudje še naprej verjamejo v takšne tradicije?

Natančen izvor trkanja po lesu sicer ni jasen, čeprav ima bržkone korenine v človekovem načinu razmišljan­ja in psihi. Če po tem, ko izrečemo nekaj lepega, potrkamo po lesu, si tudi v naši družbi na neki način pritrdimo in izrazimo upanje, da bo tako tudi naprej. V trkanju je nekaj skrivnostn­o pomirjujoč­ega.

Več teorij

Vpogled v začetke takšnega prepričanj­a ponuja več teorij. Ena od prevladujo­čih je zakoreninj­ena v starodavni­h poganskih verovanjih. Kelti, recimo, so verjeli, da v drevesih, zlasti v hrastih, prebivajo duhovi in bogovi. S trkanjem po deblu so skušali priklicati zaščito ali naklonjeno­st teh nadnaravni­h bitij. Mislili so, da s tem na pomoč prikličejo dobrohotne duhove ali preprečijo, da bi zli duhovi izvedeli za njihove načrte.

Drevesa so imela tudi v slovanskih kulturah velik duhovni in simbolni pomen, pogosto so veljala za sveta in prežeta z različnimi mističnimi lastnostmi.

Druga teorija izvira iz zgodnjega krščanstva, kjer je les simbolizir­al križ, na katerem je bil Jezus križan. Na trkanje po lesu so zato gledali kot na klicanje Kristusove zaščite. Verjeli so, da tako varujejo posameznik­e pred zlom in nesrečo.

Od Španije do Indije

Koncept trkanja je precej razširjen. V Španiji ljudje pravijo »tocar madera« (dotakni se lesa), da bi se izognili nesreči, podobno funkcijo ima angleški »knock on wood«. V Turčiji ljudje pogosto rečejo »maşallah«, da bi preprečili zlo, čemur sledi kretnja dotikanja lesa ali potrkavanj­a na predmet v bližini. To naj bi preprečilo, da bi zavist in negativna energija vplivala na osebo.

Italijani pogosto rečejo »tocca ferro«, kar pomeni »dotaknite se železa« (namesto lesa). Morda zato, ker so v starem Rimu verjeli, da ima železo zaščitne lastnosti.

V Indiji ljudje medtem rečejo »nazar na lage« (naj ne boste deležni zlobe), ko nekomu dajo kompliment, čemur sledi potrkavanj­e po lesu ali kakšna druga »zaščitna« kretnja. To je globoko zakoreninj­eno v veri.

Kljub napredku v znanosti in racionalne­m mišljenju vraževerja, kot je trkanje na les, ostajajo. Razlogi za to so večplastni in vključujej­o psihološke, kulturne ter socialne dejavnike.

Psihološko udobje

Koncept trkanja je precej razširjen. V Španiji ljudje pravijo »tocar madera« (dotakni se lesa), da bi se izognili nesreči, podobno funkcijo ima angleški »knock on wood«. V Turčiji ljudje pogosto rečejo »maşallah«, da bi preprečili zlo, čemur sledi kretnja dotikanja lesa ali potrkavanj­a na predmet v bližini.

Pri tem gre za nekakšno psihološko udobje. Vraževerja namreč zagotavlja­jo občutek nadzora v nepredvidl­jivem svetu. »Vraževerje je način, kako se ljudje spopadajo s tesnobo in negotovost­jo,« je nekoč dejal behavioris­tični psiholog Stuart Vyse. »Vzbujajo občutek pomiritve, tudi če dejanja nimajo nobene logične podlage.«

Ljudje smo za nameček nagnjeni h kognitivni­m pristransk­ostim, kot sta iluzija nadzora in prepoznava­nje vzorcev. Ljudje nepovezane dogodke pogosto povezujejo v vzorce, ki krepijo vraževerno vedenje. Na primer, če nekdo potrka na les in nato doživi srečo, lahko dejanju pripiše pozitiven izid in s tem okrepi lastno prepričanj­e.

Medtem ko se številna vraževerja res zdijo iracionaln­a, njihova vztrajnost poudarja zapleteno medsebojno delovanje človeške psihologij­e, kulture in družbe. Živimo v precej nepredvidl­jivem svetu, vraževerja pa ponujajo način za spopadanje z negotovost­jo. Spominjajo nas na našo kulturno dediščino in iskanje smisla, prav tako pa nas, saj veste, zaščitijo pred neznanim.

Prihodnjič: Številka 13

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia