Nedeljski Dnevnik

Veliki leščur – zdaj šteje prav vsak

Naše največje školjke so skoraj povsem izginile – Po velikem pomoru zdaj opažajo posamezne leščurčke – Lupin leščurjev ni dovoljeno odnašati s plaž

- Katja Gleščič

Še pred desetletje­m so pred kopalno sezono potapljači z morskih plitvin na portoroški plaži previdno selili po 600 ali 800 leščurjev, največjih sredozemsk­ih školjk, na večje globine. Toliko jih je bilo, da so že oteževali kopanje, saj lahko z ostrimi lupinami poškodujej­o kopalce. V zadnjih letih tega ni več treba početi. Leščurji so doživeli »pandemijo«. Mikroskops­ko majhen parazit, zanje smrtonosen, jih je najprej iztrebil v Španiji in drugih delih Sredozemlj­a, nazadnje pa je leta 2020 z morskimi tokovi dosegel tudi Jadran in slovensko morje. Leščurji so začeli poginjati, na obalo je naplavljal­o vedno več praznih lupin teh impozantni­h školjk.

Naj že na začetku opozorimo, da z morja ali obale ni dovoljeno pobirati in odnašati niti praznih lupin leščurjev, kaj šele živih primerkov. Lupine velikega leščurja na morskem dnu nudijo pomembna zatočišča za naseljevan­je drugega morskega življa: za rakce, alge, mahovnjake, črve cevkarje, ostrige ... Veliki leščur je zaščitena in zdaj kritično ogrožena školjka. Pri nas je za uničevanje leščurjev zagrožena kazen 584 evrov in do pet let zapora. Na Morski biološki postaji Nacionalne­ga inštituta za biologijo so približno 70 primerkov – še pred prihodom parazita v naše morje – preventivn­o presadili v laguno Škocjanske­ga zatoka, da bi v tamkajšnje­m rezervatu ohranili podmladek. A niti tam leščurjem ni uspelo preživeti. Od prej velike populacije jih je v slovenskem morju, podobno kot drugje v Sredozemlj­u, poginilo več kot 99 odstotkov.

Dragoceni preživeli primerki

A vendarle ne čisto vsi. »Opažamo mladice leščurjev, kar pomeni, da jih je nekaj še ostalo in so dovolj veliki, da se razmnožuje­jo. Naš sodelavec Ciril Mlinar Cic je pred nekaj dnevi opazil leščurja, ki je spuščal gamete, torej se je razmnoževa­l,« pravi dr. Borut Mavrič, biolog in vodja Morske biološke postaje Nacionalne­ga inštituta za biologijo. Leščurji so pri razmnoževa­nju posebneži; so dvospolna bitja, kar pomeni, da vsak sam poskrbi za oploditev spolnih celic, vendar kljub temu v življenju spreminjaj­o spol.

Primerke leščurjev zdaj opažajo na različnih lokacijah od Sečovelj do Debelega rtiča, v plitvinah in bolj globokem morju. Paraziti so še vedno tu, vendar jih je zdaj manj, ker je manj

tudi leščurjev. Poleg tega tudi predatorji, denimo orade, radi napadajo ličinke leščurjev.

»Stanje populacije leščurjev je še vedno precej negotovo. Tako malo jih je, da gre lahko hitro vse narobe. Ne vemo, kaj se bo zgodilo,« dodaja biolog. Tudi višja temperatur­a morja v globinah, ko se morje še dolgo v jesen ne ohladi dovolj, ne prizanaša morskemu življu, pojasni. »Glavni pomori leščurjev se zgodijo prav na koncu poletja. Takrat doživljajo temperatur­ni stres, poleg tega je konec razmnoževa­lnega obdobja, ki pobere leščurjem veliko energije, potem so tukaj še okužbe. Leščurji začnejo poginjati zaradi vseh teh dejavnikov skupaj. Višje temperatur­e pomenijo stres tudi zanje,« razlaga Mavrič.

Obveščajo jih o leščurjih

Kmalu se bo začela kopalna in navtična sezona. Če bodo kopalci naleteli na leščurja na morskem dnu, naj ga pustijo čim bolj pri miru. Na Morski biološki postaji priporočaj­o, da jim prek elektronsk­e pošte javijo, če opazijo živ primerek, tudi njegovo velikost in lokacijo. Za preverjanj­e, ali je školjka živa, je dovolj vrh lupine nežno oplaziti z roko. Zdrava školjka se ob dražljaju v nekaj sekundah zapre. Poročanja o živih leščurjih so pomembna, da lahko znanstveni­ki zabeležijo primerke, ki kljub epidemiji še živijo. Preživeli leščurji so pomembni za okrevanje populacije in ohranitev vrste. Znanstveni­ki seveda ne morejo prečesati celotnih morskih območij in s poročanjem tako državljani sodelujejo v znanosti. Prav tako so naši biologi že v stiku z domačimi ribiči in potapljači, ki jih prav tako obveščajo, ko opazijo žive leščurje. »Navtiki pa naj se izogibajo priobalnem­u sidranju. To je bilo že v preteklost­i razlog za uničenje posameznih primerkov, zdaj, ko jih je toliko manj, pa je vsak posamezni leščur vreden še toliko več. Zdaj čisto vsak šteje,« opozarja Borut Mavrič.

Skupina raziskoval­cev Morske biološke postaje zadnja leta sodeluje v mednarodne­m projektu Life Pinna, skupaj z italijansk­imi inštituti, v katerem raziskujej­o, kaj se je zgodilo z leščurji in kako jih ohraniti. Proučujejo tudi zloglasneg­a parazi

ta (Happlospor­idium pinnae), ki je zdesetkal populacijo največje sredozemsk­e školjke.

Na Hrvaškem, kjer prav tako spremljajo preživele velike leščurje, so znanstveni­ki nedavno na posvetu o leščurjih na Brionih povedali, da v celotnem hrvaškem Jadranu spremljajo samo 23 živih primerkov. Še večje število so jih lani in letos v našem morju zaznali naši raziskoval­ci. A po najbolj optimistič­nem scenariju bi leščurji potreboval­i vsaj desetletje, preden bi se spet namnožili na število iz časov pred množičnim poginom.

Leščurje ščitijo zakon o ohranjanju narave, barcelonsk­a konvencija in evropska direktiva o habitatih. Kazen za njihovo uničevanje znaša pri nas 584 evrov ali do pet let zapora.

 ?? Foto: Istockphot­o ?? Leščur je ena najbolj znanih školjk, živi samo v Sredozemlj­u in lahko zraste celo do enega metra. Deluje kot učinkovit filtrator, ki vsak dan precedi velike količine vode in tako prispeva k njeni kakovosti.
Foto: Istockphot­o Leščur je ena najbolj znanih školjk, živi samo v Sredozemlj­u in lahko zraste celo do enega metra. Deluje kot učinkovit filtrator, ki vsak dan precedi velike količine vode in tako prispeva k njeni kakovosti.
 ?? / Foto: arhiv Morske biološke postaje ?? Lupina velikega leščurja na morskem dnu nudi zatočišče za naseljevan­je drugega morskega življa – na fotografij­i je leščur v simbiozi s črvom cevkarjem.
/ Foto: arhiv Morske biološke postaje Lupina velikega leščurja na morskem dnu nudi zatočišče za naseljevan­je drugega morskega življa – na fotografij­i je leščur v simbiozi s črvom cevkarjem.
 ?? / Foto: iStock ?? Impozantna školjka, ki izginja.
/ Foto: iStock Impozantna školjka, ki izginja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia