Nedeljski Dnevnik

V položaju deske tudi bere

- Tjaša Lampret

Vaja deska (ali pogovorno plank), s katero utrjujemo predvsem trebušne in hrbtne mišice, velja za eno zahtevnejš­ih: telo dvignemo oprti na komolce ali dlani iztegnjeni­h rok in prste nog ter v položaju v vodoravni liniji vztrajamo, kolikor dolgo zmoremo. Morda bo že tako priljublje­na vaja pridobila še dodatne navdušence ob novici, da je konec marca v ženski konkurenci padel Guinnessov rekord v vaji deska: 58-letna Kanadčanka DonnaJean Wilde je namreč v položaju vztrajala štiri ure, 30 minut in 11 sekund. S tem je za približno deset minut izboljšala dosedanji rekordni dosežek iz leta 2019 Kanadčanke Dane Glowacka.

Nekdanja ravnatelji­ca, mama petih otrok in babica dvanajstim vnukom DonnaJean Wilde rada telovadi, najraje pa se ukvarja s tekom. V »deskanje« se je zaljubila pred dobrim desetletje­m po nesrečnem zlomu zapestja. Z mavcem na roki ni mogla teči, je pa hitro ugotovila, da se lahko pridruži družinskim članom, ki so tedaj sodelovali pri izzivu deske, v katerem sodelujoči preizkušaj­o, kako dolgo – običajno gre le za nekaj minut – lahko zdržijo v položaju deske. »Ko sem ugotovila, da med izvajanjem položaja deska lahko berem in delam druge stvari, sem se vanj zaljubila,« je priznala aktivna babica. Običajno izvaja vajo do tri ure na dan, med pripravami na rekord pa je v položaju preživela do šest ur na dan.

DonnaJean je pred približno dvajsetimi leti zbolela za transverza­lnim mielitisom, zaradi česar živi s kroničnimi bolečinami v ramenih in rokah. Njen mož Randy meni, da ji je prav kronična bolečina, s katero se spopada že leta, pomagala premagati bolečine ob izvajanju položaja deska.

 ?? Youtube Foto: ?? DonnaJean Wilde v položaju deske bere knjige in z možem gleda televizijo./
Youtube Foto: DonnaJean Wilde v položaju deske bere knjige in z možem gleda televizijo./

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia