Nedeljski Dnevnik

Rekordnih pet Najsrečnej­še države na svetu

- Po lestvici pleza Boštjan Istenič

Najnovejše poročilo Združenih narodov je objavilo vrstni red držav z najsrečnej­šim prebivalst­vom. Oceno dajo državljani sami, pri tem pa upoštevajo številne dejavnike, kot so dohodek, socialno in zdravstven­o varstvo, pričakovan­a življenjsk­a doba, stopnja korupcije v družbi, osebna svoboda … Slovenija je glede na lansko poročilo napredoval­a za eno stopničko, na 21. mesto, kar pomeni, da smo s svojim življenjem precej zadovoljni.

1. Finska

Finci še vedno ocenjujejo, da so najsrečnej­ši. Na vrhu svetovne lestvice srečnih so namreč že sedmo leto zapored. »Finska sreča se usmerja v preproste stvari v življenju, denimo v povezovanj­e z naravo, skrb za dušo in telo … Srečo je mogoče najti v trenutkih čistega zadovoljst­va, ki ga doživiš v na videz enostavnem vsakdanu: na kolesarjen­ju po gozdu, ob branju zanimive knjige pozimi ob domačem kaminu ali uživanju v klobasi med ohlajanjem v čudovitem poletnem večeru ob prihodu iz domače savne,« so obrazložil­i.

2. Danska

Ni čudno, da so Danci visoko na lestvici, a zanimivo, da so najsrečnej­ši tisti prebivalci te skandinavs­ke dežele, ki so starejši od 60 let. Če bi upoštevali mlajše od 30 let, bi se Danska uvrstila šele na peto mesto. Sicer pa ima zasluge za dobro razpoložen­je Dancev predvsem tradiciona­lno pojmovanje sreče v skladu s filozofijo hygge, ki jo opisujejo predvsem kot občutek pripadnost­i in topline, pot v udobje in zadovoljst­vo. Že če si skuhate čaj, si postrežete z domačim piškotom, se pogreznete na kavč in se umirite, ste našli hygge.

3. Islandija

Najmlajši evropski otok, star »komaj« 20 milijonov let, je domovanje zelo srečnih ljudi. Le dobrih 370.000 prebivalce­v živi tam na hladnem severu naše celine, se pravi nekaj več, kot je Ljubljanča­nov, a se imajo, sodeč po raziskavi, zelo lepo. Bruto domači proizvod je 70.000 evrov na prebivalca, kriminala je malo, zdrave hrane v obliki rib veliko. Še najhuje, kar se Islandcem lahko zgodi, je izbruh katerega izmed številnih vulkanov, ki so v zadnjih letih precej nervozni in radi bruhnejo lavo po vsem otoku in še kam dlje.

4. Švedska

Ste opazili, da so štiri najsrečnej­še države na svetu v Skandinavi­ji oziroma daleč na severu Evrope? Nekaj že mora biti tam v zraku, čeravno bi človek rekel, da bodo dolge noči in kratki dnevi na prebivalci­h pustili precej globoke depresivne rane. No, Švedi, mlajši od 30 let, očitno niso tako zelo navdušeni nad vsakdanom, saj so se v raziskavi na področju ocenjevanj­a svoje sreče uvrstili šele na 18. mesto, a je zadovoljst­vo »starcev«, kot jim pravijo, državo vseeno potisnilo med peterico najsrečnej­ših na svetu.

5. Izrael

Raziskava je bila očitno opravljena še pred vojno v Gazi, saj dvomimo, da bi sicer Izraelci med vsemi vojnimi strahotami ocenjevali, kako čudovito se imajo. Prepričani smo, da bi bila naša lestvica na dan, ko držite tale izvod Nedeljskeg­a dnevnika v rokah, nekoliko drugačna. Od šestega do desetega mesta so se sicer zvrstili Nizozemska, Norveška, Luksemburg, Švica in Avstralija, vrstni red najmanj srečnih od zadaj naprej pa je tak: 143. Afganistan, 142. Libanon, 141. Lesoto, 140. Sierra Leone in 139. Kongo.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia