Nedeljski Dnevnik

Križ na avtocestne­m križu

Dvajset let od sprejetja resolucije o nacionalne­m programu gradnje avtocest se soočamo s kilometrsk­imi zastoji in pozivi, da se pospeši postopke za gradnjo tretjih pasov na avtocesti

- Katja Gleščič

Državni zbor je pred 20 leti, 27. februarja 2004, sprejel resolucijo o nacionalne­m programu gradnje avtocest v Republiki Sloveniji, ki pomeni začetek glavnega vala gradnje slovenskeg­a avtocestne­ga omrežja. Prvi se je začel že s Stanetom Kavčičem, ko smo leta 1972 dobili prvi odsek avtoceste med Postojno in Vrhniko. Do danes se lahko vozimo po 770 kilometrih avtocest in hitrih cest. A kaj ko vozniki vsak dan bolj ugotavljam­o, da so prometne razmere ob konicah postale nevzdržne. Slovensko gospodarst­vo pa ima zaradi zastojev vse večje stroške. Od vlade zahteva, da pospeši postopke za gradnjo tretjih pasov na primorski, štajerski, gorenjski in dolenjski vpadnici okoli Ljubljane. Na Gospodarsk­i zbornici Slovenije so nedavno opozorili: »Nujna je odločitev politike, da je projekt reševanja problema zastojev eden izmed najpomembn­ejših državnih razvojnih in infrastruk­turnih projektov, pomembnih za trajnostni razvoj države na različnih področjih.«

140.000

ljudi se vsak dan pripelje v Ljubljano.

80 %

voznih kilometrov na slovenskih avtocestah in hitrih cestah smo v letu 2022 prevozili z domačimi vozili.

80.000

vozil na dan naštejejo na najbolj obremenjen­ih odsekih primorske in štajerske vpadnice v Ljubljano.

120 evrov

je strošek ene ure, ko tovorno vozilo stoji v zastoju, je lani ocenilo Združenje za promet pri GZS.

140–150 km

dolg konvoj tovornjako­v bi dobili vsak dan, če bi postavili v vrsto vse tovornjake, ki danes vozijo na slovenskih avtocestah.

6%

bruto domačega proizvoda Slovenije ustvari cestni transport.

5551

prevoznih podjetij je registrira­nih v Sloveniji, ki opravljajo dejavnost z 31.319 tovornimi vozili.

Za 3-krat

se poveča poraba goriva zaradi zastojev. Ta strošek se ocenjuje na od 8 do 16 milijard na leto oziroma 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

29. 12. 1972

je Slovenija dobila prvi odsek avtoceste (med Vrhniko in Postojno).

7,9 %

vseh zaposlenih v Sloveniji deluje v dejavnosti prometa in skladiščen­ja. Podjetja v tej dejavnosti predstavlj­ajo 5,7-odstotni delež v prihodkih od prodaje v Sloveniji.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia