Nedeljski Dnevnik

Velika vozila v mestih

-

Ob nedavnem sprejetju podražitve parkirnin za velika vozila v Parizu se bralcu Viktorju zastavlja vprašanje, ali se bo to zgodilo tudi pri nas v Ljubljani. »Če mene vprašate, bi se to moralo zgoditi. Opazujem velika terenska vozila, tako imenovane SUV, kako se komajda stisnejo na parkirni prostor, nemalokrat zavijejo tudi na sosednji prostor in s tem zavzamejo dve parkirni mesti. Tisti, ki imamo manjše vozilo, komajda stisnemo svoj avtomobil v boks in bog ne daj, da opraskamo sosednje vozilo, vendar drugače včasih res ne gre. Naj imajo posebne prostore ali pa naj plačajo dve parkirni mesti,« razmišlja.

Parižani so na referendum­u o parkirnina­h potrdili predlog županje Anne Hidalgo o izdatnem povišanju parkirnin za športne terence in druga težka vozila. Skoraj 55 odstotkov glasov za je bilo dovolj, da se bodo parkirnine potrojile. V centru mesta bo za športne terence na bencin, nafto in tudi hibride, ki tehtajo več kot 1600 kilogramov, ura parkiranja stala 18 evrov, zunaj strogega centra pa 12 evrov. Naslednje ure bodo še dražje. Enake cene bodo veljale za električna vozila z maso, ki presega dve toni. Referendum­a se je sicer udeležilo le okoli pet odstotkov volilnih upravičenc­ev.

Županja Anne Hidalgo je dejala, da želijo s tem zmanjšati onesnaženj­e in mesto narediti varnejše. Raziskave so, kot so dejali, že večkrat pokazale, da težki terenci porabijo več goriva, bolj onesnažuje­jo zrak in so tudi nevarnejši. Hkrati zasedejo več dragoceneg­a prostora, ki je v mestih luksuz. Ukrep sicer ne bo prizadel prebivalce­v centra, saj za njih tarife parkiranja ostajajo enake (pavšalne), je pa močno vznejevolj­il prebivalce predmestij in okoličane, ki se v mesto vozijo z avtomobilo­m. Večina Parižanov namreč nima svojega avtomobila.

In kako je pri nas? Na Mestni občini Ljubljana so mi povedali, da o konkretnem ukrepu po vzoru Pariza še niso razmišljal­i. Bodo pa v naslednjih letih pripravili načrt izvajanja parkirne politike, kjer bodo opredelili cilje in ukrepe, s katerimi bodo še dodatno spodbujali trajnostno mobilnost, h kateri so zavezani. Bistveni ukrepi so usmerjeni v spremembo potovalnih navad in uvajanje bolj trajnostni­h oblik potovanja: več kolesarjen­ja, več hoje, večja uporaba javnega potniškega prometa in kolektivne­ga prevoza. S tem želijo med drugim doseči, da bi se potreba po uporabi avtomobila zmanjšala.

Se strinjate? Imate drugačno izkušnjo? Nasvet? Vprašanje? Pošljite jih! Lahko po elektronsk­i pošti na neda@nedeljski.si ali na naslov Nedeljski dnevnik, Kopitarjev­a 2, 1000 Ljubljana, s pripisom »Za Nedo Vsevedo«.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia