Nedeljski Dnevnik

Mamina ruta

-

Brane Klavžar je svoj ansambel ustanovil leta 1981. Delovali so do leta 2011 in se zatem pojavljali le občasno. Leta 2021 so praznovali 40-letnico na razprodane­m koncertu na gradu Komenda na Polzeli, kar jim je dalo dovolj vzpodbude za nadaljnje delovanje. Letos so ljubitelje­m narodnozab­avne glasbe predstavil­i novo pesem Knjiga življenja.

Ustanovni člani ansambla so bili: Stane Podgoršek (basovska kitara, bariton), Dragica Brilej (vokal), Tine Pajk (ritem kitara, petje) in Brane Klavžar (harmonika, vokal). Leta 2022 so se Klavžarju in

Romani Cafuta, pevki od leta 1989, pridružili novi člani: Viktor Lužnik (vokal), Marko Lenart (kontrabas in vokal) ter sin pevke Romane Benjamin Merzdovnik (kitara, vokal), ki so ga kot najmlajšeg­a takoj zadolžili tudi za podporo ansamblu na internetu.

Za svojega in druge ansamble je Brane Klavžar napisal več kot 700 skladb. Sprva so bili pisci besedil Ivan Sivec, Marjan Stare, Brigita Kobe, po četrti kaseti pa se je začelo sodelovanj­e s Francem Černeličem, Brankom Zupancem, Vero Šolinc, Milanom Ježem, Francem Ankerstom, Jožetom Galičem in Faniko Požek. Nekaj besedil in melodij je prispevala tudi pevka Romana Cafuta. Mamina ruta je zanjo najlepša pesem njihovega ansambla: »Besedilo je zelo čustveno, Branko Zupanc ga je sestavil z izbranimi besedami. Zapela sem jo, kot mi je narekovalo srce.« Tudi sicer je Ansambel Braneta Klavžarja znan po tem, da se loteva življenjsk­ih tem. »Spremljajo nas razni spomini, tudi iz otroštva, taka je tudi Mamina ruta. Marsikdo se je našel v njej. Zanimivo je, da je nostalgija z njo na srce potrkala tudi mlajši generaciji, ne le starejšim. Sama se najbolj spomnim tetine rute. Ko je umrla, je ruta še pol leta visela na obešalniku.«

 ?? ?? Izvajalec:
Ansambel Braneta Klavžarja
Glasba:
Brane Klavžar
Besedilo: Branko Zupanc
Leto: 2000
Skladbe z lestvice lahko poslušate na radiu Sraka vsako nedeljo ob 16. uri, na radiu Gorenc vsako sredo ob 16. uri v oddaji Veselica s Podokničar­jem in na radiu Rogla vsako sredo ob 10. uri v oddaji Pod Roglo se poje in igra.
Izvajalec: Ansambel Braneta Klavžarja Glasba: Brane Klavžar Besedilo: Branko Zupanc Leto: 2000 Skladbe z lestvice lahko poslušate na radiu Sraka vsako nedeljo ob 16. uri, na radiu Gorenc vsako sredo ob 16. uri v oddaji Veselica s Podokničar­jem in na radiu Rogla vsako sredo ob 10. uri v oddaji Pod Roglo se poje in igra.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia