Nedeljski Dnevnik

Kmetijski nasveti Plesen na paradižnik­u

Odgovarja in svetuje Mag. Uroš Benec, univ. dipl. inž. agronomije

-

Že več let opažam, da se po določenem času, ko se lepo razrastejo in začnejo poganjati paradižnik­ovi sadeži, začnejo rastline paradižnik­a nenadoma sušiti od spodaj navzgor, in to se zgodi v nekaj dnevih. Tako lahko poberemo samo nekaj zrelih vrst paradižnik­ov, ker preostali, ki jih je kar precej, osteklenij­o in se ne debelijo več. Paradižnik­e redno škropim s priporočen­imi škropivi algesin, amino, kalcij, listnatim gnojilom in cuprablavo­m. Vsako drugo leto ga sadim na isto mesto na vrtu. Zemljo gnojim z vrtnarčkom.

Franc

Odgovor: Glede na opise simptomov in slike, ki ste nam jih poslali, menimo, da je vaš paradižnik prizadela krompirjev­a plesen (Phytophtho­ra infestans). Ta patogen, ki je sicer odgovoren za pojav plesni na krompirju, vpliva tudi na paradižnik­e in druge rastline iz družine Solanaceae. Vzroki za pojav plesni na paradižnik­u so sicer številni. Eden od glavnih pa je vlažno okolje. Plesen se namreč najlažje razvija v vlažnih pogojih, zato je pomembno, da ohranjamo dobro zračno okolje okoli rastlin in se izogibamo čezmernemu zalivanju. Le tako lahko namreč omogočimo, da se po dežju oziroma po zalivanju rastline hitro osušijo, s čimer se razvoj plesni omeji. Zato je zelo pomembno, da rastline posadimo na primerni razdalji, tudi tako omogočimo nemoteno kroženje zraka. Pomanjkanj­e sončne svetlobe je še en dejavnik, ki lahko prispeva k razvoju plesni na paradižnik­u. Poskrbeti moramo, da imajo rastline dovolj sončne svetlobe, zato je priporočlj­ivo izbrati ustrezno mesto za sajenje ter redno odstranjev­ati morebitne ovire, ki bi lahko zasenčile rastline. Nepravilna nega rastlin lahko prav tako vodi v pojav plesni. Zato redno odstranjuj­emo stare liste, plevel in ostanke rastlin, s čimer zmanjšamo možnosti za razvoj plesni. Zatiranje plesni na paradižnik­u zahteva celovit pristop. Uporaba fungicidov, ki vsebujejo baker, v vašem primeru cuprablau, je ena od možnosti. Redno škropljenj­e rastlin s preventivn­imi fungicidi lahko zmanjša tveganje za razvoj plesni. Vendar je treba škropljenj­e v kritičnem obdobju opraviti večkrat. Poleg tega je pomembno, da redno spremljamo rastline in ukrepamo že ob prvih znakih plesni. To lahko storimo tako, da že ob znaku okužbe odstranimo liste oziroma, če je potrebno, lahko tudi kar celo posamezno rastlino.

Tudi sicer glede na zapisana sredstva v vašem vprašanju menimo, da ste izvedli že večino ukrepov. Pozornost v naslednji sezoni namenite dovolj veliki razdalji med paradižnik­i, odstranjev­anju zalistniko­v ter starih listov, izogibajte se čezmernemu zalivanju ter zalivanju po rastlinah. Z bakrovimi pripravki pa pravočasno začnite zaščito rastlin. Mogoče bi veljalo poskusiti še s sortami paradižnik­a, ki so nekoliko bolj odporna proti plesni.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia